Olimpiai számban érmes az Adolf, Hajdu páros, Kisbán Zsófié az első magyar arany

Egy arany-, két ezüst-, és két bronzérmet szereztünk az ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokság szombat délelőtti döntőiben. Női C-1 1000 méteren kettős magyar siker született, Kisbán Zsófia győzött, Zagyvai Borka pedig második lett. Az olimpiai férfi C-2 500 méteres számban az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kettős óriási hajrával a harmadik helyen ért célba. Para szakágban Varga Katalin KL2 200 méteren világbajnoki ezüstérmes lett.

KILENCEDIK HELYEN ÉRT CÉLBA NŐI K-4 500 MÉTEREN A MAGYAR EGYSÉG

A nap első magyar érdekeltésű döntőjét női K-4 500 méteren rendezték. A Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka kvartett ugyan kiválóan rajtolt, ezt követően folyamatosan hátrébb csúsztak többi egységétől. A magyar hajó mindent beleadott, végül a kilencedik helyen végzett.

A NÁDAS BENCE, CSIZMADIA KOLOS, KULI ISTVÁN, TÓTKA SÁNDOR NÉGYES A HATODIK HELYET CSÍPTE MEG

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor kvartettje a tegnapi előfutamon elért harmadik helyével egyenes ágon vívta ki a döntőbe jutást. A négyes szombaton is kiváló rajtot vett, sokáig a dobogós helyekért küzdött a világbajnoki ezüstérmes egység, azonban a táv végére visszaestek, így végül a hatodik helyen sikerült beérniük.

"Szoros volt a befutó, úgy tűnik, a német és a spanyol egységre felzárkózott a világ. Nekünk még van hova fejlődnünk, ez most így sikerült" - mondta a futamot követően Tótka Sándor.

BRAGATO GIADA, BENKUCS KÍRA PÁROS NAGY HAJRÁVAL AZ ÖTÖDIK!

Frissen alakult páros térdelt össze magyar részről női C-2 500 méteren. Benkucs Kíra hétfőn tölti be a 19. életévét, a szegedi világkupa volt első felnőtt világversenye, míg Bragato Giada már Európa-bajnoknak mondhatja magát a felnőttek mezőnyében. A páros szépen tartotta magát az egész futam alatt, végül nagy hajrával az ötödik helyezést érték el a nyolcas pályájáról indulva.

Ez a versenyszám egyébként a hagyományoknak megfelelően egyben Kolonics György Emlékfutam is volt. A finálét az olimpiai bajnoki címvédő kínai Hszü, Szun páros nyerte, akik a Kolonics Kupát is átvehették Kárai Pétertől, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnökétől.

MEGVAN A NAP ELSŐ MAGYAR ÉRME AZ ADOLF BALÁZS, HAJDU JONATÁN DUÓNAK KÖSZÖNHETŐEN!

Az olimpiai számban született meg az első magyar érem a szegedi világkupán! Férfi C-2 500 méteren az Adolf-Hajdu páros a rajt után a középmezőnybe sorolt be. Féltávnál már úgy tűnt, hogy ebből nem lesz érem, azonban ekkor jött a nap eddigi legnagyobb magyar hajrája. Adolfék folyamatosan törtek előre és végül a bronzérmet jelentő harmadik pozícióba hozták be a hajót.

"Az oroszok mellett indultunk, figyeltünk rá, hogy ne zavarjanak minket össze, mert tudtuk, hogy nagyon el fognak indulni. Próbáltunk csak magunkkal foglalkozni, szerintem sikerült" - nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros négyszeres világbajnoka, Adolf.

"Tegnap még keresgéltük magunkat az elő- és középfutam után, most pedig megpróbáltuk megvalósítani a felépített pályánkat" - mondta a dunaújvárosi Hajdu. Hozzátette: dolgoznak tovább, az olimpia még messze van.

"Nehéz lesz fenntartani ezt a formát, javítani rajta még nehezebb, de

az edzéseken biztosan motiváltabbak leszünk a mostani eredmények után"

- fogalmazott.

A Kollár Kristóf, Fejes Dániel duó a B-dőntő második helyén ért célba.

PUPP NOÉMI NEGYEDIK LETT K-1 1000 MÉTEREN

Nagyon szép rajtott vett Pupp Noémi és az ötös pályán induló ausztrál Alyce Wood. Utóbbinak hamar sikerült elszakadnia a mezőnytől, azonban a magyar kajakos is igyekezett követni őt. Féltvánál magabiztosan evezett a második helyen Noémi, az utolsó 200 méteren viszont fokozatosan jött fel cseh és lengyel riválisa, végül éppen csak lemaradva a dobogóról a negyedik helyen ért célba.

KETTŐS MAGYAR GYŐZELEM!

Magyar szempontból fergetegesen folytatódott a délelőtt: két versenyzőnk is rajthoz áll C-1 1000 méteren sőt a két legfényesebb medált szerezték meg. Kisbán Zsófia már a start után elszakadt mezőnytől. A táv felénél már több, mint egy hajóval vezett miközben a fiatal Zagyvai Borka a négyes pályán is szépen jött fel. Zsófi győzelmét senki és semmi sem veszélyeztette és a végére Borka is magabiztosan érkezett be a második helyen.

"Elég sok hosszú evezés van a hátam mögött, munkából érkeztem erre a világkupára. Senkire nem figyeltem, szerettem volna menni egy jó időt, majd kíváncsi leszek a részidőkre. Két egyforma ötszázat terveztem, ha összejött, akkor nagyon örülök" - nyilatkozott a győztes.

HARMADIK ÉS NEGYEDIK HELYEN VÉGEZTEK MIX EGYSÉGEINK!

Két magyar egység is kivívta mix K-2 500 méteren a döntőbe jutást a pénteki nap folyamán. A Kiskó Réka, Béke Kornél egységnek, valamint a Tamás Gergő, Dráviczki Dóra párosnak is jól sikerült a start, azonban előbbi duó féltávnál még vezett is. A svéd és a portugált végül jobban bírta a hajrát, Kiskóék azonban a bronzéremmel is elégedettek lehetnek,Rékának ráadásul ez az első dobogós helyezése a felnőttek között. A Tamás Gergő, Dráviczki Dóra kettes egy nagy hajrának köszönhetően a negyedik pozíciót csípte el.

VILÁGBAJNOKI EZÜSTÉRMES VARGA KATALIN!

Varga Katalin hatalmas éremesélyeseként állt rajthoz KL2 200 méteren. A korábbiakban Kata kijelentette, hogy szeretné elkapni a két brit vetélytársa közül legalább az egyiket. Ez már a rajt előtt biztossá vált, ugyanis Emma Wiggs - akit Kata már az előfutamban is megelőzött végül nem állt rajthoz. Charlotte Henshaw viszont elképesztően jól indult, de Kata is kiváló startot vett. A szegedi versenyzőnek a győzelemre nem volt esélye, ugyanakkor az ezüstérem nem forgott veszélyben, ami Kata eddigi legjobb világbajnoki eredménye.

SUBA RÓBERT HATODIK VL2 200 MÉTEREN

Suba Robinak VL2 200 méteren a négyes pályáról indulva volt esélye arra, hogy akár a dobogóra is felérjen. A magyar versenyző a középmezőnyben haladt a táv nagy részében, végül a hatodik helyen zárt. A B-döntőben Juhász Tamás negyedik lett.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók