Brutális időjárási körülmények között, összesen 18 éremmel búcsúztak maratonistáink Poznantól

Az Európa-bajnokság utolsó napján párosban egy ezüst és két bronz volt a mieink termése Lengyelországban, ahol a legnagyobb ellenfél az időjárás volt. Női kajak párosban a Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia kettes második, míg a Sinkó Panna, Csépe Panna duó harmadik lett. Ifjúsági férfi párosban is született egy érem, a Hoffer Benedek, Erdész Mihály egység a dobogó legalsó fokára állhatott fel. Magyarország 5 arany-, 4 ezüst- és 9 bronzéremmel, a házigazda mögött az éremtáblázat második helyén zárta a kontinensviadalt.

Az utolsó napra megérkezett az ítéletidő Poznanba. Az eddigi viszonylag napos időjárást vasárnap reggelre felváltotta egy erős szélvihar, amely akkora hullámokat eredményezett, hogy kis túlzással az életükért küzdöttek a versenyzők.

„Húsz fok alatti hőmérséklet volt egész nap és óriási hullámok, aminek következtében az ifjúsági fiú kajak párosoknál például több hajó is egyszerűen elsüllyedt, mivel nem tudták kipumpálni a vizet a hajóból, de voltak olyan kenusok, akiket nemes egyszerűséggel kifújt a szél a hajóból. A mi részünkről már az is nagy dolog, hogy mindenki végig tudott menni.”  - kezdte értékelését Kadler Viktor, vezetőedző.

Négy páros szám döntője maradt a zárónapra. Délelőtt – amikor a legdurvább hullámok voltak – rendezték az ifjúsági férfi kajak, valamint a felnőtt kenu kettesek döntőjét. A 70 km/h-s széllökések közepette az ifjúsági kajakosoknál érmet szerzett a Hoffer Benedek, Erdész Mihály kettes, míg a Tőkey Bálint, Kovács Márkó duó kevéssel mögöttük negyedikként zárta a 22,6 kilométeres távot.

„Szétzilálta az időjárás a mezőnyt, gyakorlatilag egyesével jöttek az egységek, vizezni sem lehetett. A mieink között azért volt szoros a befutó, mert Erdészék az erős szélnek is köszönhetően kihagytak egy bóját, ami miatt az utolsó futószakasznál kaptak egy 15 mp-s időbüntetést.” – fogalmazott Kadler Viktor, aki egyébként elégedett volt mindkét párossal.

Velük párhuzamosan ugyanezen a távon, felnőtt férfi kenuban a Pluzsik Mihály, Horváth-Milvich Benedek egység is küzdött az elemekkel. Pluzsik elsőéves U23-asként indult, Horváth-Milvichnek pedig összességében is ez volt az első világversenye. Mindezek fényében hatodik helyük dicséretesnek mondható.

Pontban délben rajtoltak a felnőtt kajakos hölgyek, két magyar párossal a Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia, illetve a Sinkó Panna, Csépe Panna kettesekkel. A 26,2 kilométeres szakasz számukra is extrán megerőltető volt az időjárás miatt. A spanyol Irati Osa, Arantza Toledo duó kiemelkedett a mezőnyből, az ibériaiakat azonban a két magyar egység követte, Kiszliék végeztek a második, Sinkóék pedig a harmadik helyen. Az Európa-bajnokságot a férfi kajak párosok 29,8 kilométeres száma zárta, amelyben szintén két magyar hajót figyeltünk, végül a Varga Olivér, Aradi Bátor páros kilencedik, a Boros Adrián, Erdélyi Tamás kettes pedig a 13. helyen ért célba.

„A fiúknál Olivérék nagyon jól mentek, mind a ketten a maximumot adták ki magukból. Adriánéknak nem úgy sikerült a formaidőzítés, ahogy ők szerették volna, de van még két hónap a világbajnokságig, reméljük akkor már nem lesz gond. A lányok esetében összességében a legjobb páros nyert, ebben ma ennyi volt." – fogalmazott Kadler Viktor.

A magyar csapat 5 arany-, 4 ezüst- és 9 bronzéremmel zárta a maraton Európa-bajnokságot. Az éremtáblázaton csak a házigazda lengyelek előzték meg a mieinket (ők hat aranyat szereztek, valamennyit kenuban), azonban a medálok száma messze nekünk a legtöbb. Legeredményesebb versenyzőnk az immár 9-szeres Európa-bajnok Kiszli Vanda lett (két arany, egy ezüst).

„A fő versenyünk idén a világbajnokság lesz majd Metkovicsban. Az Európai Kajak-Kenu Szövetség tájékoztatása szerint, soha ennyi ország és ilyen népes mezőny nem volt még Eb-k történetében. A lengyelek házigazdához illően nagyon erős csapattal jöttek, de jól mutatja a mi erőnket, hogy több érmet szereztünk, mint ők és a mögöttünk végző dánok összesen. Elégedettek lehetünk, igaz egy-két számban elkövettünk pár hibát, de van még két hónapunk a világbajnokságig, ahol pár változtatást leszámítva ugyanezzel a csapattal szerepelünk majd. Andrissal (Faludy András – a szerk.) megbeszéltük az edzőkkel, hogy mit láttunk, reméljük a vb-ig sikerül minden hibát kijavítani.” – értékelte az elmúlt négy nap történéseit a maraton szakág vezetőedzője.

Gratulálunk az egész csapatnak és jó utat kívánunk hazafelé!

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók