A rövid körös számokkal vette kezdetét a maratoni válogató Győrben

Kedd délután elrajtolt a maraton szakág egyik legfontosabb hazai versenye a felnőtt, U23 és ifjúsági válogató, melynek tétje a világ- és az Európa-bajnokságon való részvétel. A 3,4 kilométeres rövid körös futamokon a felnőtteknél nagy meglepetések nem történek, női kajakban Kiszli Vanda könnyedén győzött, férfiaknál Sellyei Csanád nagy csatában szerezte meg az első helyet. Kenuban a szám világbajnoki címvédője, Kisbán Zsófia is érvényesítette a papírformát, miközben a férfiaknál Soltész Péter bizonyult a legjobbnak.

Kissé szokatlan időben, késő délután rendezték az első felnőtt futamot, a férfi kajak egyesek mezőnyében a 14 versenyző állt rajthoz. A rajt után Kulifai Tamás és Kolozsvári Brúnó ugrott a mezőny elejére, de az első futószakaszhoz érve már Péli Zalán, Sellyei Csanád és a Noé Bálint alkották az élmezőnyt. A trió kisebb előnyt tudott kialakítani a többiekhez képest, azonban Noé a futást követő első fordulónál nekiment az egyik bójának, így lényegében kiszállt az első helyért folytatott csatából. A véghajrát végül Sellyei Csanád bírta a legjobban, Péli Zalán lett a második, míg a bronzérmet a hibája ellenére is Noé Bálint szerezte meg.

„Kifejezetten boldog vagyok, ugyanis végre sikerült egy olyan pályát menni, ahol nem volt semmilyen vis maior. Az utóbbi években ez engem eléggé megtépázott. Végre sikerült kihoznom magamból, amire képes vagyok. Most remélem lesz egy nagy pihenés és holnap újult erővel nekivágok a feladatnak” – tekintett előre a holnapi hosszútávú futamra Sellyei.

Kajakos hölgyeknél Kőhalmi Emese és Kiszli Vanda tört az élre a rajtot követően. Egészen az első futószakaszig egyben tudott maradni a mezőny, de Emese a kiszállásnál hibázott, aminek következtében komoly hátrányba került. A hajrához közeledve jött az újabb drámai pillanat, ugyanis az addig második helyen haladó Sinkó Panna borult, így nem tudta folytatni a versenyt. Kiszli Vanda eközben magabiztos rajt-cél győzelmet aratott, míg Kőhalmi Emese hibáját követően óriási bravúrral vissza küzdötte magát a második helyre. A bronzérmet Csikós Zsóka szerezte meg.

„Bemelegítésnek jó verseny volt, kemény ellenfelekkel, kevésbé jó pályával. Azért itt nem csak a széllel kell megküzdeni, nagyon hínáros a víz. Eléggé csúszós, iszapos a talaj, így igen veszélyesek a ki- és beszállások. Biztonságira kellett menni a futószakaszoknál. De jó gyakorlás volt a holnapi egyes hosszútávra és a párosra is” – vélekedett a kilencszeres világbajnok.

A kenu egyeseknél mindössze hárman vágtak neki a 3,4 kilométeres távnak. A nagy szél miatt különböző íveket használtak a kenusok: Pluzsik Mihály inkább nagyobb kanyarral próbálta meg a fordulókat teljesíteni, míg Soltész Péter és Laczó Dániel szorosan a bóják mellett haladtak. A két 2005-ös születésű, tehát még éppen csak az U23-as korosztályba fellépő Soltész és Pluzsik meg tudott lépni Laczó Dánieltől. A Tokaji Vízisport Club és a Szentendrei KKSE kenusa nagy csatában döntötte el az aranyérem sorsát, amelyből Soltész Péter került ki győztesen.

„Eddig még bele se mertem gondolni, hogy a világbajnokságra válogat és ez nekem reális cél lehet. Még nem tűztünk ki rá edzésprogramot, de mindenféleképpen helyet szorítunk a felkészülésben” – emelte ki kenu egyes rövidkör győztese.

Kisbán Zsófia regnáló világbajnokaként egyértelmű esélyesként állhatott rajthoz női kenu egyesben. A Lágymányosi Spari kiválósága nem is adott esélyt senkinek, hamar leszakított mindenkit és gyakorlatilag gond nélkül húzta be az első helyet. Az ezüstérmet Matkovics Lili Sára nyakába akasztották, míg a dobogó legalsó fokára Kis-Batka Imola Johanna állhatott fel.

„Nehezek voltak a körülmények, mivel voltak kisebb oldalbefújások. Keményen kellett kormányozni a hajót, de ezek szerint mindent sikerült megoldanom – mondta el a futam után Zsófi, majd világbajnokságra is kitért szám címvédője. – Egy kicsit érzem a nyomást. A fiatalok is tök jól jöttek velem a válogatón. Remélem, hogy tudok még egy jobb formát mutatni a vébén és azon leszek, hogy megvédjem a címemet.”

Az ifjúsági korosztályban is megrendeztük a rövid körös válogatókat, amelyeken az alábbi eredmények születtek:

Férfi U17-U18 K-1 3,4 km

1.     Kaed Ádám Said

2.     Zemen Dániel

3.     Ivancsó Tamás

Női U17-U18 K-1 3,4 km

1.     Reisz Janka

2.     Molnár Kinga

3.     Jámbor Lotti

Holnap a klasszikus maratoni távokkal folytatódik a válogató minden korosztálynak.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók