Vízválasztó év előtt Kozák Danuta

Két olimpiai számban K-1 500, valamint K-4 500 méteren is aranyérmes lett az idén Kozák Danuta a moszkvai világbajnokságon. Az Újpesti TE versenyzője 2014-ben az egyetlen olyan női sportoló volt hazánkban, aki egyéni olimpiai versenyszámban lett világbajnok. Az Év sportolója választáson ezúttal az előkelő második helyen zárt.

Itt az év végi hátradőlés ideje?

Azon már túl vagyok. Kaptam három nap pihenőt a portugáliai edzőtábort követően – mondja a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta.

Elfáradt?

Egy kicsit el. Sokat dolgoztunk, és szerencsére sokáig tudtunk vízen lenni. Ilyenkor a téli alapozás mellett a technikázásra is jut idő.

Ha már a technikát említette, az idén látványos változáson ment keresztül.

Sokat foglalkoztunk az evezési stílusommal, de más területeken is több újítást vittünk a felkészülésembe. Az idén központban volt a kétszáz méter, és bár a világbajnokság egy figyelmetlenségen elúszott, összességében pozitívan értékelem ezt az évet.

Edzőjével és párjával, Somogyi Bélával közösen keresik az új utakat, lehetőségeket?

Nem, ő keresi a közös utunkat. Az új dolgokat kipróbáltatja velem, ha jók a visszajelzéseim vagy valamit hasznosnak ítélünk meg, akkor beépítjük a programba, ha nem, akkor elvetjük. A mi munkánk a kölcsönös visszajelzéseken alapszik, és jó, hogy csak egymásra kell koncentrálnunk. Előfordul, hogy egy-egy edzésen elkalandoznak a gondolataim, ő azonnal megérzi ezt és rám szól. Vagy, ha éppen jól csináltam valamit, de nem vagyok biztos magamban, megerősít, hogy a helyes úton vagyok. Én nem foglalkozom az edzéselmélettel, az az ő dolga, viszont az érzéseimet mindig elmondom, hiszen így tud ő is és én is előbbre lépni. Neki köszönhetően sokkal koncentráltabban foglalkozom a kajakozással, ma már megértem, hogy mit, miért csinálok, mit érek el éppen az aznapi edzésadagommal.

A napjuk hány százalékát tölti ki a kajakozás?

Mivel erre tettük fel az előttünk álló éveket, szinte minden a sportág körül forog. Igyekszünk minden olyan dolgot kizárni az életünkből, ami elveszi a figyelmet, esetleg rossz irányba terelne bennünket. Lehet, hogy ezért zárt világnak tűnik a mienk, de ezt én egyáltalán nem bánom.

Hogyan néz ki egy napjuk?

Reggel hat-hét körül kelünk. A délelőtti edzés után megebédelünk egy kis étteremben, ezt követően alszom, majd jöhet a második felvonás. Sok mindenre jobban odafigyelek már, mint korábban tettem, mert tényleg apró dolgokból tevődik össze az ember sikere.

Mondana pár példát?

Eddig is segítségünkre voltak a sportágban dolgozó gyúrók, ezt most kiegészítjük gyógytornával, rendszeresen járok a korábbi kenus, Kovács Gergely mozgásterápiás központjába, és az R-Med Akadémia is segítségemre van a felkészülésemben. És persze a táplálkozásomra is jobban odafigyelek, bár ezen a téren nem szabok magamnak túl szoros korlátokat, mert az előfordul, hogy elkedvetlenít.

Hogy tekint a 2015-ös idényre, hiszen az olimpiai kvalifikáció lesz a tét a milánói világbajnokságon, ráadásul a hazai mezőnybe visszatér három olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina és Kovács Katalin is?

Nyilván sűrűbb lesz a hazai mezőny, de azt hiszem, Natasával, Krisztával és Katival inkább 2016-ban kell majd számolni, ők talán az olimpia esztendejében lesznek majd maximális állapotban, hiszen vissza kell állni a szervezetüknek a komoly terhelésre.

A 2014-es évben a két egyes szám jelentette a fő irányvonalat a felkészülésében. Jövőre is megcélozza a kétszáz egyest?

Természetesen nekifutok ennek a számnak is, de vízválasztó lesz ez az év, mert sok függ attól, hogy mennyire tudok közel kerülni az olimpiai és világbajnoki címvédő új-zélandi Lisa Carringtonhoz. Ha ismét fölényesen nyeri ezt a számot, akkor el kell gondolkoznom azon, hogy elengedjem a kétszáz egyest, és más lehetőség után nézzek.

fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók