Vízen, szabadon, természetesen – a Vízivándor táborokban

vízivándor

A szegedi Világkupán szerzett fergeteges eredmények ünneplése közben ne feledkezzünk meg egy kevesebb reflektorfényt kapó, ám annál fontosabb eseményről. A kajak-kenu versenysport hőseinek egyik fontos motivációja a kiváló helyezések mellett a víz és a mozgásforma szeretete.

Hiszen a vízparti reggelek egyedülálló hangulata, folyókat kísérő ártéri erdők lombjának árnyékában vezető vízitúrák, a vidám táborozások emléke nélkül éppen a lényeget hagynánk ki a vízi sportok megismeréséből. A kajakozás és a kenuzás nem csak egy világra szóló eredményeket szállító sportág – ez egy életre szóló szerelem, életmód és világszemlélet egyben.

Mivel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elkötelezett amellett, hogy a versenysport mellett a szabadidős mozgásforma is népszerűbb legyen, kiemelten támogatja a hazai vízitúrázás reneszánszát. A vízitúra megállóhelyek újulnak meg országszerte, a régi, kopott kajakokat, kenukat újakra cserélhetik az egyesületek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével. De az egyik legnagyobb büszkeségre okot adó vállalkozás a Vízivándor táborok szervezése.

A Vízivándor táborok a Bejárható Magyarország programba illeszkedve, hat csodás folyószakaszt mutat be az iskolásoknak, egy hetes vándortáborok keretében. A Felső-Tisza, a Bodrog, a Mosoni-Duna és a Dunakanyar az Alsó-Duna illetve a Kőrösök Magyarország legszebb folyóvízi tájai. A bejáratott útvonalakon szervezett, új, biztonságos túrakenukkal a vízre szálló csoportokat a pedagógusok mellett tapasztalt túravezetők kísérik. A túravezetők felelnek azért hogy a túrázók teljes biztonságban és érdekes ismeretekkel gazdagodva térjenek haza az egész hetes vízitúráról.

A legendás vízitúrás helyszínen, a Felső-Tiszán Tiszabecstől indulnak a kenuk. A szépséges Tisza mellett a vadregényes Túr folyót is megcsodálhatják a vízi vándorok. A másik népszerű vándortábor a Bodrog folyóját fedezi fel – Magyarország egyik legkülönlegesebb vízfolyása. A Dunakanyar látványos folyószakaszát Esztergomtól Tahitótfaluig járják be a kenuk, az Alsó-Dunán pedig Gemenc ősvadonját szemlélik meg a vízről. A szelíd Kőrősök is emlékezetes élményekkel, könnyű túrákkal és az elmaradhatatlan esti bográcsozással, közös szalonnasütéssel várja a vízi kalandorokat.

A Vízivándor táborok mellett osztálykirándulásokat is szervezünk – így ha ötlet híján még nem dőlt el az idei célpont, akkor már meg is van a megoldás. A kirándulások rövidebb, de nagyon tartalmas programmal kerülnek megrendezésre, ugyanezeken a helyszíneken. A teljes szabadság és a tökéletesen egyéni igényekre szabható program miatt egyéni túrázók, baráti társaságok jelentkezését is várjuk – nekik egyedi programajánlatot kínálunk. Az oktatás is a kiemelt tevékenységeink közé tartozik – a pedagógusoknak szóló képzésünk mellett vízitúra vezetőknek és csoportkísérőknek szóló tanfolyamot is rendezünk.

Akkor érezzük sikeresnek a Vízivándor táborok küldetését, ha a Természet szépségei, a vízitúrák hangulata úgy lenyűgözi az iskolásokat, hogy jövőre már barátaikkal, szüleikkel térnek vissza Magyarország folyóira, s ha a nyaralás elválaszthatatlan részévé válik az aktív mozgás, élményekkel teli, vonzó alternatívává a kajakozás és a kenuzás.

Vízivándor táborokra itt tudsz jelentkezni, a táborok hangulatát pedig a következő kisfilm örökíti meg:

Vízivándor tábor from Vízivándor on Vimeo.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók