Vissza az elitbe

Új év, új csoport. Elkezdte a felkészülést az idényre az Angliából hazatérő Simon Miklós csapata, vagyis Vad Ninetta és Kárász Anna. A lányok korábban csak a páros edzéseiket hangolták össze, mostantól a téli felkészülésben is húzzák, motiválják egymást.

Simi Team
Hír

Egy kiadós kondival és egy mosolygós csoportfotóval indította a 2017-es idényt a tíz éves angliai kinn tartózkodás után hazatérő tréner, Simon Miklós és két versenyzője, Vad Ninetta és Kárász Anna. A két hölgy felkészülésében a jövőben nagy szerepet vállal a korábban a KSI-nél dolgozó tréner, aki nagy reményeket fűz a közös munkához.

„Megkezdtük a munkát, gyakorlatilag az első közös napon jutottunk túl. Anna az idény végén megműttette sérült vállát, így ő egy hosszabb rehabilitáció után kezdi el az edzéseket, nála a fokozatosság elvét követjük, Ninettával azonban nincs gond, egészséges és mindkét lány szeretne visszakerülni a világbajnoki csapatba” – magyarázta Simon Miklós.

A két hölgy párosban és négyesben is nyert már világbajnoki aranyat, ám a közös edzéseik eddig csak a páros gyakorlására korlátozódtak, idén azonban együtt töltik a felkészülési időszak nagy részét, ami mindenképpen ösztönző lehet mindkettőjük számára.

„A közös múltjukról csak foltokban vannak információim, ami nem is baj, mert most a közös jelenre koncentrálunk, csapatot alkotunk. Anna Szegedről Pest mellé költözött, vagyis a Gubacsi hídnál alakítottuk ki a bázist, emellett Almási Péternek köszönhetően a Victory Fitnessbe járunk még edzeni. A rajt előtt leültem mindkét lánnyal beszélgetni, vázoltam az elképzeléseimet, amelyek természetesen arról szóltak, hogy egyesben mindketten előbbre lépjenek, minél jobb teljesítményt tudjanak nyújtani – folytatta a szakember, aki az idén nem csak azért lát reményt a csapatba kerülésre, mert az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta bejelentette, hogy anyai örömök elé néz.

„Dana döntésével több esélyessé vált a jövő, de nem csak ezért mondom, hogy van esélyük a lányoknak. A célunk amúgy is az volt, hogy megpróbáljunk felnőni Dana szintjére, itthon minden versenyző számára ez a motiváció” – mondta az edző, aki egyelőre még szokja a hazai terepet.

„Az elmúlt tíz évben sok minden változott. Korábban csak be kellett ülnöm a motorosba és le kellett vezényelnem az edzéseket, most a program összeállítása, a versenyzők motiválása mellett több szervezőmunkára is van igény. Fontos, hogy úgy hangoljam össze az edzéseket, a helyszíneket, a környezetet, hogy mindenki számára megfelelő legyen, mindkét lány érdekeinek megfeleljen” – tette hozzá Simon Miklós.

És hogy milyen hatással lesz egymásra a két kajakos?

„Bízom benne, hogy kellő lendületet és motivációt adnak egymásnak, kialakul egy olyan rivalizálás, ami mindkettőjük számára eredményes lesz, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy mindig a saját érdekeiket tartsák szem előtt.”

Hajszálra a négyesek a közvetlen döntőtől

Az 500-as kajaknégyesek a nőknél és a férfiaknál is hatalmas csatát vívtak az előfutamokban, de mind a négy magyar egység a középdöntőben folytathatja a szegedi Világkupán.

Hír

A szombat délutáni programban csak elő- és középfutamokat rendeztek a Maty-éren. A női kajak négyesek 500 méteres előfutamában a Lucz D., Medveczky, Takács, Vad Európa-bajnok kvartett 0,04 mp-cel maradt el a futamgyőztes portugáloktól, így a középdöntőbe jutott, akárcsak a Racskó, Katrinecz, Szabó, Gamsjager egység.

A férfiak ugyanezen számában a most először összeültetett két négyes egyaránt 0,1 másodperccel maradt el az első helytől, így az automatikus döntőtől. A Tótka, Molnár, Mozgi, Somorácz egység egyébként futamában jobb időt ment, mint a Balaska, Birkás, Dudás, Kuli hajó, de mindkét négyes ugyanúgy a középdöntőben folytathatja.

Férfi kajak egyes 500 méteren Kopasz Bálint és Noé Zsombor is bejutott egyből az előfutamból a fináléba.

Női 200 egyesben Lucz Anna és testvére, Lucz Dóra is középdöntős, akárcsak Apagyi Levente (K1 200), Csizmadia Kolos (K1 200), Hajdu Jonatán (C1 200), Korisánszky Dávid (C1 200), Nagy Bianka (C1 500), Lakatos Zsanett (C1 500), Bodonyi András (C1 500) és Kiss Balázs (C1 500).

Vasárnap 15 A döntőt rendeznek a szegedi Világkupa zárónapján.

Kilenc döntőben hat magyar érem

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szegedi Világkupa szombati versenynapján, amelyen összesen kilenc döntőt rendeztek. A magyar csapat így nyolc éremnél, a paraérmeket is beleszámolva, már tizenegynél jár a szezon első nemzetközi versenyén.

Az első magyar érmek a Világkupán

Kárász Anna és Takács Tamara révén kettős magyar siker született a női kajakosok 1000 méteres egyes versenyében, így megvan az első magyar arany- és ezüstérem a szegedi Világkupán.

Hír

Kárász Anna tavalyi hosszú sérüléséből visszatérve nagyon magabiztosan versenyzett a hosszabb, számára újdonságot jelentő távon egészen az előfutamtól kezdve. A verseny második felében nagy fölénnyel vezetett a döntőben, és kétség sem fért a győzelméhez. A finálé másik magyarja, Takács Tamara az utolsó helyen is haladt, de fantasztikus hajrájának köszönhetően ezüstérmesként ért a célba.

„Nem mondanám, hogy sima volt, de nagyon jó, egyenletes pályát jöttem. A végén tudtam indítani, és ez sokat jelentett. Vártam, hogy Tami a végén jönni fog, de szerencsére nem fogyott el az erőm” – nyilatkozta Kárász Anna.

Takács Tamara szándékosan építette fel így a pályát. „Ez volt most a taktikám, hogy az utolsó 300-on próbálom megverni a mezőnyt. Ninettával így beszéltük meg, mert egy óra múlva lesz egy páros versenyünk, az az olimpiai szám, az a fontosabb.”

Az első magyar arany- és ezüstérem a Világkupán. Kárász Anna nyert női kajak egyes 1000 méteren Takács Tamara előtt. @tamitakacs @anna__karasz #vilagkupa #canoe #kajakkenusport

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

Jól tartalékolt Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa, aki nem sokkal később 500 párosban futamgyőzelemmel jutott be a fináléba Vad Ninettával, míg a másik magyar kettős, Szabó Ágnes és Racskó Fruzsina ugyancsak a döntőben folytatja.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó előbb futamgyőztesként bejutott a fináléba, majd ott hatodikként ért célba – a kubai Serguay Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez páros nyert. Ugyanitt a B döntőben a Lelovics Dávid, Némedi Konrád kettős a hetedik lett.

Férfi kajak kettes 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert egység a középdöntőben búcsúzott, ám a Gacsal Ákos, Kugler Attila páros kvalifikálta magát a döntőbe, ahol végül hetedikként zárt.

„Azt tudtuk, hogy egy nagyon erős mezőny lesz. Egy nap alatt három 1000 méteres pályát kellett menni, ez újdonság volt számunkra. Csupán augusztus óta edzünk együtt, nagyon örülünk ennek az eredménynek” – mondta Gacsal Ákos.

A győzelmet a kanadai Roland Varga és Connor Fitzpatrick szerezte meg, a párosból Varga magyar származású, 15 évesen költözött ki Kanadába, C4 500-on és 1000-en még magyar bajnok volt. Hufnágelék a B döntőben kilencedikként értek célba.

Az új olimpiai számban, női kenu 500 párosban a Balla Virág, Takács Kincső és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada kettős második és harmadik hellyel kvalifikálta magát a fináléba. Kenu kettes 200 méteren a Molnár Csenge, Nagy Bianka kettős a középdöntőben búcsúzott. Utóbbi számban a Balla, Takács egység még az előfutamból bejutott a szombati döntőbe. Férfi kenu páros 500 méteren a Slihoczki Ádám, Szőke Attila egység ugyancsak döntős.

Férfi kajak egyes 500 méteren 49 induló volt, hat előfutamot rendeztek, Kopasz Bálint és Noé Zsombor is kvalifikálta magát a középdöntőbe.

Lapozható galéria Instagram-oldalunkról:

 

A péntek magyar érmesei a szegedi Világkupáról. #vilagkupa #canoe #kajakkenusport #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A paraversenyen Suba Róbert péntek délelőtti harmadik helye után délután VL3 200 méteren Molnárné Tóth Julianna is nyert egy bronzérmet, miután kizárták az előtte végzett egyik német versenyzőt, ugyanitt Varga Katalin negyedik lett. A KL3 férfi 200 méter B döntőjében Kiss Erik a harmadik, Török Dávid a hetedik helyen végzett.

Szombaton reggel 8 órakor rajtol a program a Maty-éren, a szurkolókat különböző nyereményjátékok is várják az ingyenes Világkupán.