Vissza az elitbe

Új év, új csoport. Elkezdte a felkészülést az idényre az Angliából hazatérő Simon Miklós csapata, vagyis Vad Ninetta és Kárász Anna. A lányok korábban csak a páros edzéseiket hangolták össze, mostantól a téli felkészülésben is húzzák, motiválják egymást.

Simi Team
Hír

Egy kiadós kondival és egy mosolygós csoportfotóval indította a 2017-es idényt a tíz éves angliai kinn tartózkodás után hazatérő tréner, Simon Miklós és két versenyzője, Vad Ninetta és Kárász Anna. A két hölgy felkészülésében a jövőben nagy szerepet vállal a korábban a KSI-nél dolgozó tréner, aki nagy reményeket fűz a közös munkához.

„Megkezdtük a munkát, gyakorlatilag az első közös napon jutottunk túl. Anna az idény végén megműttette sérült vállát, így ő egy hosszabb rehabilitáció után kezdi el az edzéseket, nála a fokozatosság elvét követjük, Ninettával azonban nincs gond, egészséges és mindkét lány szeretne visszakerülni a világbajnoki csapatba” – magyarázta Simon Miklós.

A két hölgy párosban és négyesben is nyert már világbajnoki aranyat, ám a közös edzéseik eddig csak a páros gyakorlására korlátozódtak, idén azonban együtt töltik a felkészülési időszak nagy részét, ami mindenképpen ösztönző lehet mindkettőjük számára.

„A közös múltjukról csak foltokban vannak információim, ami nem is baj, mert most a közös jelenre koncentrálunk, csapatot alkotunk. Anna Szegedről Pest mellé költözött, vagyis a Gubacsi hídnál alakítottuk ki a bázist, emellett Almási Péternek köszönhetően a Victory Fitnessbe járunk még edzeni. A rajt előtt leültem mindkét lánnyal beszélgetni, vázoltam az elképzeléseimet, amelyek természetesen arról szóltak, hogy egyesben mindketten előbbre lépjenek, minél jobb teljesítményt tudjanak nyújtani – folytatta a szakember, aki az idén nem csak azért lát reményt a csapatba kerülésre, mert az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta bejelentette, hogy anyai örömök elé néz.

„Dana döntésével több esélyessé vált a jövő, de nem csak ezért mondom, hogy van esélyük a lányoknak. A célunk amúgy is az volt, hogy megpróbáljunk felnőni Dana szintjére, itthon minden versenyző számára ez a motiváció” – mondta az edző, aki egyelőre még szokja a hazai terepet.

„Az elmúlt tíz évben sok minden változott. Korábban csak be kellett ülnöm a motorosba és le kellett vezényelnem az edzéseket, most a program összeállítása, a versenyzők motiválása mellett több szervezőmunkára is van igény. Fontos, hogy úgy hangoljam össze az edzéseket, a helyszíneket, a környezetet, hogy mindenki számára megfelelő legyen, mindkét lány érdekeinek megfeleljen” – tette hozzá Simon Miklós.

És hogy milyen hatással lesz egymásra a két kajakos?

„Bízom benne, hogy kellő lendületet és motivációt adnak egymásnak, kialakul egy olyan rivalizálás, ami mindkettőjük számára eredményes lesz, ugyanakkor fontosnak tartom, hogy mindig a saját érdekeiket tartsák szem előtt.”

Kortalan Kortárs Kozmannal

Decemberben egy éves a nagy sikerű Kortalan Kortárs című előadássorozat, ami valódi összművészeti élményt nyújt. Az előadások során Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa színésznők kortárs magyar szövegeket visznek színpadra. Minden előadást csak egyetlen egyszer adnak elő a művészek, majd az est témájáról a kétszeres olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok Kozmann Györggyel beszélgetnek a színpadon.

Hír

A vasárnapi előadás témája, “Az első”. A művészek esszéket, novellákat, tárcákat mondanak, énekelnek, sírnak és nevetnek, miközben a képzőművészet, a film és a zene is megjelenik a színpadon. A színésznők az est második felében pedig Szily Nórával beszélgetnek és együtt járják körül az előadás témáját az est vendégével, aki ezúttal a korábbi kiváló kenus, Kozmann György lesz.

Az előadás december 17-én, vasárnap 19.30-kor kezdődik a Mozsár Műhelyben. Jegyrendelés itt.

Újra beleszeretett a kenuzásba

Kevesen gondolták volna néhány évvel ezelőtt, hogy az immár Merkapt-Mekler SE néven futó dunavarsányi kajak-kenu egyesület négy év alatt olyan fejlődésen megy keresztül, hogy napjaink legjobb kenusa, Vasbányai Henrik is ott készül majd. A klub 2014-ben indult hat fővel, az egykori világbajnoki bronzérmes kenus, Németh Szabolcs vezetésével. Mostanra pedig már 93 lelkes, sportolni vágyó fiatal jár le a Kis-Duna mentén fekvő városba evezni.

Hír

Köztük Fejes Dániel, aki már a kezdetektől Szabolccsal készült, idén szeptemberben Dél-Afrikában pedig maratoni világbajnok lett Simon Sebestyénnel az oldalán. A gyors fejlődésnek hamar híre ment és szeptember végén több neves versenyző is úgy döntött, hogy az egyesületben szeretné folytatni pályafutását. Az elmúlt évek legsikeresebb kenusa, Vasbányai Henrik, valamint az utánpótlás reménységei: Moldován Milán, Koleszár Zoltán és Simon Sebestyén is csatlakozott Németh Szabolcs csapatához.

De vajon mi lehet a gyors fejlődés titka?

Szabolcs már aktív sportolói korában beleszeretett a dunavarsányi Kis-Duna szakasz szépségébe és némi tervezgetés után úgy döntött, hogy egyesületet hoz létre a jövő bajnokai számára. A Mekler László Ifjúsági és Turisztika Sportegyesület meglévő magjának és sporteszközeinek köszönhetően el is indult a munka. Az ebben rejlő lehetőséget a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hamar felismerte és teljes mellszélességgel támogatta az új klubot. Az eredményeket és a koncepciót látva később egy tőkeerős támogató csatlakozott az egyesülethez a Merkapt személyében.

Mindezek mellett Mekler László lánya, Andrea, aki egyben az egyesület elnöke és a helyi általános iskola igazgatóhelyettese, egy egészen újfajta megközelítéssel népszerűsítette a sportágat.

„A Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskolában úgynevezett „kajak-kenus osztályokat” hoztunk létre. Minden évfolyamban három osztály van. Ezeket a testnevelés órákon összevontuk és az év elején választhattak a gyerekek, hogy milyen sportágra szeretnének szakosodni. Így alakult ki a „kajak-kenus osztály”, amely az általános testnevelés órákon kívül heti egyszer, szervezett körülmények között a Kis-Dunán evez, illetve a téli alapozó időszakban ergométeres gépeken készülnek. A program nagyon sikeres, magam sem gondoltam volna, hogy ennyi gyerek szeretne megismerkedni a sportággal” – mondta Mekler Andrea.

Nagyon sok gyermek szerette meg az evezést, a vízi életformát és a tanórákon kívül az edzéseket is lelkesen látogatták. Így került Fejes Dániel is a vízpart közelébe, aki a jövő évben a gyorsasági szakágban is jó eredményeket szeretne elérni.

A vezetőedző mellett két fiatal tréner, a világbajnok kajakos Folláth Vivien és az Európa-bajnoki bronzérmes kenus, Androkity Marcell is segíti az edzésmunkát, a kezdő kajakosok edzője pedig Trencsánszkiné Varjú Violetta. Rajtuk kívül Szabolcs nevelőedzője, Bánszky Imre is jelen van, aki a tökéletes kenus technika átadása véget heti háromszor Dunavarsányba látogat. Látva az iskola, a szülők és a gyermekek lelkesedését kijelenthető, hogy az egyesület utánpótlása biztosítva van.

De mi lehet az a motivációs erő, ami miatt napjaink egyik legtehetségesebb felnőtt kenus, Vasbányai Henrik a dunavarsányi nevelőegyesületet választotta?

„Az elmúlt években nem úgy jöttek az eredmények, ahogy szerettem volna és úgy éreztem változtatnom kell. Beszűkültem, befásultam, új impulzusokra volt szükségem. Ebben a csapatban én vagyok a rangidős. Nekem kell példát mutatnom mind az edzésmunkában, mind a hozzáállásban. Ez nagy felelősség. Éppen ezért nekem is újra bele kellett szeretnem a kenuzásba, amire itt lehetőségem volt. Szabival régen is jó párost alkottunk. Új módszereket visz a felkészülésbe és az edzésmunkán kívül, az életben is mindent megbeszélhetek vele. Úgy érzem, hogy most ebben a közegben tudok igazán kiteljesedni” – jegyezte meg Vasbányai Henrik.

Moldován Milán szintén szeptemberben váltott klubbot és úgy érzi, hogy motiváltabb, mint valaha.

„Jókor jött ez a változás.  Nekem sokat segített, hogy megbeszéljük, az edzések után min kellene változtatni, illetve újfajta edzésmunkát végzünk. A technikában már most is sokat fejlődtem. Jövőre pedig mindenféleképpen szeretném megszorongatni a felnőtt mezőnyt.”

Németh Szabolcs szerint az elmúlt időszakban olyan sportfejlesztések valósultak meg, amelyekből a kajak-kenu sportág is részesült. Ennek megfelelően jövőre a Dunavarsányi Edzőtábor területén egy olyan önálló csónakház épül, amelyben az egyesület végre méltó otthont kap.

„Nem a lassú fejlődés híve vagyok, egy ilyen egyesületnél „nagyot kell tudni álmodni”. Számomra mindig a nagy eredmények elérése volt a cél. Igen, fejlődtünk, de még annál is többet, mint ahogy azt mi magunk gondoltuk. Nagy hangsúlyt fektetünk a versenyzők és az edzői stáb közötti kommunikáció fejlesztésére, megbeszéljük a napi folyamatokat, kielemezzük az elvégzett munkát és értékeljük a jobbító szándékú észrevételeket. Ez lehet a kulcsa a további töretlen fejlődésnek!”