Új helyszínek, új élmények várják a táborozókat

Az idén új útvonalak közül is válogathatnak a jelentkezők a Vándortábor program keretében, amely már 19 helyszín várja a diákokat országszerte. Az államilag támogatott vízi, erdei és bringás táborokba kedvezményes áron juthatnak el a gyerekek. A táborok a környezettudatosság jegyében zajlanak, az aktivitás mellett pedig számos kulturális és egyéb program kínálkozik a táborozók számára.

A 2017-ben életre hívott Vándortábor első évében közel 3000 gyerek táborozhatott, ez a szám tavaly már a duplája volt, és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint az idén tovább nőhet ez a tábor.

„Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10 ezer gyermek juthat el az idei szezonban – kezdte Révész Máriusz az esemény péntek délelőtti sajtótájékoztatóján. – Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. A táborok a környezettudatosság jegyében zajlanak majd, ügyelve a fenntarthatóságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, az erdészeti erdei iskolák pedig szemléletformáló programokat is kínálnak a résztvevőknek.

Cél, hogy a gyermekek az aktív időtöltés közben ismerjék meg környezetüket, a természeti és kulturális értékeket.

Két év alatt összesen 1400 pedagógus végezte el a nyári táborok valamelyik képzését, a gyalogost, a vízit vagy a kerékpárost.”

Révész Máriusz hozzátette, hogy a frissen jelentkezett pedagógusok képzései már tavaly ősszel elkezdődtek, amelynek során a jelentkezők az elméleti ismereteket sajátították el az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében.

A képzések tavasszal folytatódnak, a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanárok a lehető legjobb felkészítésben részesüljenek, és hasznos ismeretek birtokába jussanak. Az egyes képzések jelentkezési lehetőségeiről a Vandortabor.hu oldalon keresztül lehet tájékozódni.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tavalyiak mellett újabb útvonalak nyílnak meg a kerékpározók előtt is, erről Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség Bringásvándor programvezetője beszélt.

„A bringás táborokban idén két új nyomvonalon kerekezünk: ezek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben zajlanak majd. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld.”

Ezt követően Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület Erdeivándor projektvezetője vette át a szót, ő az Erdeivándor régi és új helyszíneit ismertette. „Az általunk szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhattak eddig a diákok. Most ezeken túl a két új útvonal a Vasi-hegyháton és a Zemplénben vezet majd.”

Végül Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Vízivándor programvezetője is ejtett néhány szót a kajak-kenus táborokról. „A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat. Tavaly jóval a jelentkezési határidő lezárása előtt lettek tele a táborok. Többen lesznek idén, az egészen biztos!”

A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, legkésőbb 2019. április 30-án zárul, de tavaly is komoly túljelentkezés volt, így érdemes minél előbb jelentkezni a különböző táborokra.

Minden további információért látogasson el a Vandortabor.hu oldalra!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók