Új arcok, új párok, új technikák Szegeden

A plovdivi Európa-bajnokság és a racicei világbajnokság lesz a tét a hétvégi szegedi válogatóversenyen. Női kajakban új arcok tűnhetnek fel az élmezőnyben, új formációkkal ismerkedhetünk, míg kenuban Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső és Lakatos Zsanett lehet a hétvége embere.

Válogató
Hír

Rió aranylányai közül ketten „pihenőre” tértek. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta tavaly, Csipes Tamara most tavasszal jelentette be, hogy gyermeket vár, aranynégyesünk két tagjával tehát az idén csak a vízparton találkozhatunk.

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella, valamint a kétszeres aranyérmes Fazekas-Zur Krisztina azonban ott lesz a hétvégi szegedi válogatón, s egyesben és párosban is megméreti magát. Az idény mindkettőjük számára döcögősen indult: Szabó Gabriella betegséggel bajlódott, ki is hagyta a szegedi Világkupát, amelyen Fazekas-Zur Krisztina a tavaszi felkészülés fáradalmaival a kezében rajtolt a női csapathajóban. Hogy mi történt azóta?
Szabó Gabi edzőt váltott, a szlovák férfi négyes edzője, Likér Péter helyett korábbi trénerével, Simon Miklóssal folytatja a munkát, s mint ahogy a Digi Sporton készült riportfilmben is elmondta: újra szeretné megtalálni azt a Szabó Gabriellát, aki mindenért megharcol.

„A betegségem miatt hosszabb kihagyásra kényszerültem, talán három hete vagyok jobb formában. Azt hiszem, elsősorban mentálisan kell erősnek lennem ezen a hétvégén” – vallott Szabó Gabriella.

Párja, Fazekas-Zur Krisztina négy számot is vállal a hétvégén, K-1 és K-2 500 méteren, valamint 200 és 1000 egyesben is rajthoz áll.

„Utóbbi két szám az extraprogram, a fő kihívás természetesen az egyes és a páros – mondta Fazekas-Zur Krisztina. – Gabival szerencsére elég sokat tudtunk foglalkozni a párossal, heti két közös edzésünk volt. Elégedett vagyok az egységgel, remélem, sikerül majd a maximumot kihozni magunkból. Májushoz képest sokkal jobb formában érzem magam, mert rendeződött az életünk. Sikerült beköltöznünk, a kisfiam, Noah is megszokta az óvodát, kevesebb a teher és a kérdőjel, mint májusban volt.”

Fazekas-Zur Krisztáéknak egy új párossal, a Takács Tamara, Vad Ninetta kettőssel kell szembenézni a válogatón. Fábiánné Rozsnyói Katalin és Simon Miklós vasasos tanítványai eddig a legjobb formát mutatták egyesben. A májusi rangsorolón Takács, Vad volt a sorrend K-1 500 méteren, míg a szegedi Világkupán Tamara a harmadik, Ninetta a negyedik helyet szerezte meg.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban, bízunk benne, hogy ez a munka a két válogató eredményén meg is fog látszani. Teljesen új technikát kellett megtanulnom és a páros társammal is most fogunk debütálni, úgyhogy izgalmas hétvége elé nézünk. Egy hosszú út elején vagyunk, de bizakodó vagyok. Elégedett akkor leszek magammal, ha az edzőm elégedett lesz azzal, amit lát tőlem” – mondta Vad Ninetta.

„Kati nénivel főleg az egyesre készültünk, de a párosra is azt mondhatom: kiforrott már. Négyszer ültünk össze Ninával, volt egy pályánk is, egész jól összehangolódtunk” – tette hozzá Takács Tamara, akinek edzőnőjétől az egyik fő tanács az, hogy élvezze a versenyzést!

Medveczky Erikát és Farkasdi Ramónát az idén még nem láthattuk versenykörülmények között, Csipes Ferenc tanítványai most, a válogatón szállnak először vízre.

„Furcsa lesz, biztos. Más érzéssel állunk oda a rajthoz, mint a többiek, de erre készültünk és azt mondhatom, jó formában vagyunk. Én személy szerint jól megtaláltam a helyem Ferinél, azt hiszem, sokat várhatunk majd a párosunktól” – mondta Medveczky Erika, aki egyedül 200 párosban nem indul ezen a hétvégén.

Zsúfolt programot bonyolítanak a kenus hölgyek is – bár ezt az idei Világkupa-sorozatban már megszokhatták. Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág és Lakatos Zsanett C-1 200 és C-2 500 méteren szerepel, utóbbi két versenyző pedig rajthoz áll az U23-as mezőny C-1 500 méteres fináléjában is.

Nem esett messze az alma a fájától…

Nagy lendülettel dolgozik a kölyök válogatott Dunavarsányban. A hét során több erőpróba elé is állították a fiatalokat, akikre a vízen és a szárazföldön is felmérések vártak. És mint kiderült: nem esik messze az alma a fájától...

Hír

Egy hétre a dunavarsányi edzőtáborba költözött a kölyök válogatott. Öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzettek a fiatalok, akikre jó pár felmérés is várt a hat nap során. A gyerekek 2000 méteren, 10 kilométeren és Cooper-futásban mérték össze tudásukat, és a tehetségük mellett az is kiderült: nem esik messze az alma a fájától.

Férfi kajakban ugyanis 10 kilométeren Kolozsvári Gábor és Csay Renáta fia, Kolozsvári Brúnó érte el a legjobb eredményt, aki a 2000 métert megnyerő Panyik Zsombort utasította maga mögé. Van, akinek a Panyik név is ismerősen cseng, Zsombor édesapja, Panyik János és édesanyja, Dira Bernadett több téli olimpiát is megjárt biatlonosként. A Cooper-teszt során az MTK-sok fiatalja, Kollek Bálint magasodott ki a mezőnyből, aki 3280 méterrel nyerte meg a futást Kóródi Vencel előtt, de a pécsi Holczer Ákosnak és a szarvasi Keller Gergőnek is sikerült két-két dobogós helyet begyűjteni a három próba során.

A lány kajakosok között a vízen a KSI-Gyoma fiatalja, Várkonyi Sarolta vitte a prímet, aki 2000 méteren és 10 kilométeren is a legjobb tudott lenni. Előbbi számban Nemes Rékát és György Porst Hangát, utóbbiban Sági Alízt és Horváth Maját utasította maga mögé. A Cooper-teszten a kaposvári Szerafin Zsófia érte el a legjobb eredményt 2960 méterrel, a második helyen Paróczi Réka, a harmadikon Németh Alma Eszter zárt.

A férfi kenusoknál a szegedi Gyányi Levente és a DKSC-s Böszörményi Bendegúz magasodott ki a mezőnyből. Gyányi a 2000 métert és a 10 kilométert nyerte meg Böszörményi előtt, futásban azonban utóbbi versenyző volt a jobb. 2000 méteren Molnár Csanád, 10 km-en Szilágyi Balázs, míg a Cooper-tesztben Csanki Imre szerzett harmadik helyet.

Gratulálunk a fiataloknak!

 

Vasbányai Henrik: új edző, új klub, új kihívás

Vasbányai Henrik döntött, edzőt és klubot is váltott az idény végén. Világbajnok kenusunk a Merkapt Mekler SE-ben, korábbi párjával, Németh Szabolcs irányításával fogott neki az őszi munkának.

Hír

Az elmúlt időszakban az egyik legtehetségesebb magyar kenusnak lett kikiáltva Vasbányai Henrik, aki 2013-ban világbajnok lett Mike Róberttel C-2 1000 méteren, majd a moszkvai és milánói vb-ezüstérem után Rióban, az olimpián nem sikerült dobogóra állnia. A két versenyző útja szétvált, Vasbányai Henrik a 2017-es idényben egyesben szerepelt – nem sok sikerrel. A szezon végén ezért is határozott úgy, hogy edzőt vált, s korábbi párjával, a négy éve edzőként dolgozó Németh Szabolccsal kezdi meg a felkészülést.

„Megújulásra, változásra volt szükségem, s ehhez olyan embert kerestem, akiben szintén ott van a változás lehetősége, az újító szándék – mondja Vasbányai Henrik. – Szabolccsal korábban együtt versenyeztünk, barátok vagyunk, ennek ellenére bízom benne, hogy jól tudunk együtt dolgozni. Hogy mit vár el tőlem? Kemény munkát és olyan hozzáállást, amire lehet építeni.”

„Henrik edzésmunkájával eddig sem volt gond szerintem. Ellenben sokkal precízebben, profibb módon kell az edzésen kívüli életét élnie, mert valójában az is a felkészülése része. Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a pihenésre és arra, hogyan készül rá a munkára, az adott versenyre, az egész évre. Ezzel kapcsolatban is elvárásaim vannak vele szemben – mondta a tréner, aki nem fél attól, hogy nem lesz hatással versenyzőjére. – Négy éve kezdtem az edzői pályám, fiatal vagyok, és talán sokan ebben látják a veszélyt, de pontosan ebben rejlik a pozitívuma is a mi munkakapcsolatunknak. Frissességet, új módszereket viszek Henrik felkészülésébe, az elmúlt években rengeteg szakmai képzésen, előadáson vettem részt, s mellettem szól az is, hogy aktív sportolóként olyan sikeres edzők irányításával dolgoztam, mint Bánszki Imre, Ludasi Róbert vagy Szabó Attila.”

Németh Szabolcs új kenus csapatot hoz létre a Merkaptnál, ide tart két fiatal tehetség, Moldován Milán és Koleszár Zoltán, itt edz Simon Sebestyén és itt nevelkedik az idén ifjúsági maratoni világbajnoki címet szerző Fejes Dániel is.

„Ebben a csoportban Henrik lesz a rangidős, ami újdonság számára, mert a KSI-ben ő volt a legfiatalabb. Itt most példát kell mutatnia, ami szintén felelősséget jelent számára – folytatta az edző, aki konkrét tervekről is beszélt. – Henrik az egyesre készül, de nem zárkózunk el semmitől. Azzal az emberrel fog párost is menni, aki a legjobb számára. Ha Mike Robival megy jól, és mindkét fél ezt akarja, akkor természetesen ismét lesz Vasbányai, Mike páros.”

És hogy miként búcsúzott el egymástól Vasbányai Henrik és két edzője, Oláh Tamás, valamint Varga Zsolt?

„Megértették a döntésemet, korrektül, szépen elköszöntünk egymástól – mondta a versenyző. – Az átigazolásom még nem zárult le, de hamarosan pont kerül ennek a végére is. Másfél hete vagyok a Merkaptnál, ahol már most minden a megújulásról szól. S nagyon bízom benne, hogy 2020-ra magabiztos, kiegyensúlyozott ember leszek ebben a sportágban.”