Új arcok, új párok, új technikák Szegeden

A plovdivi Európa-bajnokság és a racicei világbajnokság lesz a tét a hétvégi szegedi válogatóversenyen. Női kajakban új arcok tűnhetnek fel az élmezőnyben, új formációkkal ismerkedhetünk, míg kenuban Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső és Lakatos Zsanett lehet a hétvége embere.

Válogató
Hír

Rió aranylányai közül ketten „pihenőre” tértek. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta tavaly, Csipes Tamara most tavasszal jelentette be, hogy gyermeket vár, aranynégyesünk két tagjával tehát az idén csak a vízparton találkozhatunk.

A háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella, valamint a kétszeres aranyérmes Fazekas-Zur Krisztina azonban ott lesz a hétvégi szegedi válogatón, s egyesben és párosban is megméreti magát. Az idény mindkettőjük számára döcögősen indult: Szabó Gabriella betegséggel bajlódott, ki is hagyta a szegedi Világkupát, amelyen Fazekas-Zur Krisztina a tavaszi felkészülés fáradalmaival a kezében rajtolt a női csapathajóban. Hogy mi történt azóta?
Szabó Gabi edzőt váltott, a szlovák férfi négyes edzője, Likér Péter helyett korábbi trénerével, Simon Miklóssal folytatja a munkát, s mint ahogy a Digi Sporton készült riportfilmben is elmondta: újra szeretné megtalálni azt a Szabó Gabriellát, aki mindenért megharcol.

„A betegségem miatt hosszabb kihagyásra kényszerültem, talán három hete vagyok jobb formában. Azt hiszem, elsősorban mentálisan kell erősnek lennem ezen a hétvégén” – vallott Szabó Gabriella.

Párja, Fazekas-Zur Krisztina négy számot is vállal a hétvégén, K-1 és K-2 500 méteren, valamint 200 és 1000 egyesben is rajthoz áll.

„Utóbbi két szám az extraprogram, a fő kihívás természetesen az egyes és a páros – mondta Fazekas-Zur Krisztina. – Gabival szerencsére elég sokat tudtunk foglalkozni a párossal, heti két közös edzésünk volt. Elégedett vagyok az egységgel, remélem, sikerül majd a maximumot kihozni magunkból. Májushoz képest sokkal jobb formában érzem magam, mert rendeződött az életünk. Sikerült beköltöznünk, a kisfiam, Noah is megszokta az óvodát, kevesebb a teher és a kérdőjel, mint májusban volt.”

Fazekas-Zur Krisztáéknak egy új párossal, a Takács Tamara, Vad Ninetta kettőssel kell szembenézni a válogatón. Fábiánné Rozsnyói Katalin és Simon Miklós vasasos tanítványai eddig a legjobb formát mutatták egyesben. A májusi rangsorolón Takács, Vad volt a sorrend K-1 500 méteren, míg a szegedi Világkupán Tamara a harmadik, Ninetta a negyedik helyet szerezte meg.

„Sokat dolgoztunk az elmúlt hónapokban, bízunk benne, hogy ez a munka a két válogató eredményén meg is fog látszani. Teljesen új technikát kellett megtanulnom és a páros társammal is most fogunk debütálni, úgyhogy izgalmas hétvége elé nézünk. Egy hosszú út elején vagyunk, de bizakodó vagyok. Elégedett akkor leszek magammal, ha az edzőm elégedett lesz azzal, amit lát tőlem” – mondta Vad Ninetta.

„Kati nénivel főleg az egyesre készültünk, de a párosra is azt mondhatom: kiforrott már. Négyszer ültünk össze Ninával, volt egy pályánk is, egész jól összehangolódtunk” – tette hozzá Takács Tamara, akinek edzőnőjétől az egyik fő tanács az, hogy élvezze a versenyzést!

Medveczky Erikát és Farkasdi Ramónát az idén még nem láthattuk versenykörülmények között, Csipes Ferenc tanítványai most, a válogatón szállnak először vízre.

„Furcsa lesz, biztos. Más érzéssel állunk oda a rajthoz, mint a többiek, de erre készültünk és azt mondhatom, jó formában vagyunk. Én személy szerint jól megtaláltam a helyem Ferinél, azt hiszem, sokat várhatunk majd a párosunktól” – mondta Medveczky Erika, aki egyedül 200 párosban nem indul ezen a hétvégén.

Zsúfolt programot bonyolítanak a kenus hölgyek is – bár ezt az idei Világkupa-sorozatban már megszokhatták. Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág és Lakatos Zsanett C-1 200 és C-2 500 méteren szerepel, utóbbi két versenyző pedig rajthoz áll az U23-as mezőny C-1 500 méteres fináléjában is.

Az edzők álma Kárász Anna és Vad Ninetta

Simon Miklós irányításával Dél-Afrikában készül Kárász Anna és Vad Ninetta is a következő szezonra. Az Angliából hazatért szakember mesélt a távoli edzőtáborról és a két világbajnok kajakos formájáról.

Hír

Stábunknak a dél-afrikai edzőtáborban Simon Miklós elmondta, hogy a klasszikus vízi alapozás zajlik ezekben a hetekben, hónapokban.

„Nagyon kemény alapozó munkát végzünk, a kilométergyűjtés mellett fokozatosan emeljük az intenzitást. A lányok még egy kicsit előrébb is tartanak, mint ahogy vártam tőlük. Néha engem is meglepnek, annyira jól és gyorsan reagálnak az edzéseken” – nyilatkozta Simon Miklós.

☀️ 😎 💦 • #southafrica #rodeplaatdam #training #water #flatwater #canoesport #canoesprint #workhard #trainhard #so #good #feeling #balance #move #morning #session #thuesday #sunnyday #nelo #kayaks #braca #paddle #nike #forever #iloveit #justdoit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,


A Roodeplaat Dam-i edzőtábor helyszínéről, amelyről Hüttner Csaba szövetségi kapitány hosszabban is beszámolt, Simon elmondta, hogy jobbat nem is találhattak volna.

„Európában most meglehetősen hideg van, de az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy március környékén azért még nincs ott jó idő. Itt viszont a versenyzők a technikára tudnak összpontosítani, mivel komfortosan érzik magukat a hajóban azzal, hogy nem kell a hideggel foglalkozniuk. Hogy milyen Ninettával és Annával dolgozni? Nagyon élvezem, mindkét lány rendkívül elszánt és profi, az edzők álma.”

Simon Miklós videónyilatkozata Dél-Afrikából:

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.