Színes forgatag Sukorón – a vízen mindenki megtalálja a helyét

Hatalmas mezőny gyűlt össze Sukorón a hétvégi diákolimpián, a vasárnap rajtoló szabadidős sportolók mellett pénteken és szombaton 75 egyesület közel 2800 versenyzője állt rajthoz.

Hír

Egy sportág sikerességét az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki győzelmei mellett főként az mutatja meg, milyen a háttere, hány gyerek tölti el örömmel, célokat maga elé tűzve a mindennapjait abban a közegben – a kezdeti lépésektől akár az olimpiai dobogó legfelső fokáig jutva.

Ha a hétvégi sukorói diákolimpia mezőnyeit, a parti színes forgatagot nézzük, a kajak-kenu sportágnak van oka a büszkeségre, hiszen ismét több ezer gyereket sikerült megmozgatni, versenyeztetni, motiválni a diákolimpián.

„Pénteken, szombaton és még vasárnap délelőtt is az igazolt versenyzőink jutottak szóhoz, döbbenetes adat, hetvenöt egyesület közel kétezer-nyolcszáz versenyzője állt rajthoz. Csak szombaton ötven eredményhirdetést vezényeltem le, annyi gyerek volt, hogy kétezer méteren is előfutamokat kellett rendezni, ami sokat elmond arról, milyen értékeink vannak, honnan meríthet a sportág” – mondta az olimpiai bajnok Dónusz Éva, aki szerint egyre népesebb a tábora a szabadidős sportolóknak is.

„Az U11-es korosztálytól egészen az egyetemistákig versenyeztek a fiatalok, és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy aki a szabadidős kategóriában nyer, azt egy év múlva már az igazolt versenyzők között látjuk viszont, vagyis mindenki számára van továbblépési lehetőség. A gyerekek arcán azt láttam, hogy imádnak versenyezni, örömmel kajakoznak, kenuznak, és nekünk az a legfontosabb, hogy a mi közösségünkben mindenki megtalálja a helyét – tette hozzá Dónusz Éva.

A viadalon egyébként a sportág vezetése is jelen volt. Díjakat adott Baráth Etele elnök, Faludy András és Kadler Gusztáv alelnökök, Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára, valamint Kovács Tamás, az utánpótlás korosztály szakmai koordinátora is.

Hármas magyar siker Portugáliában

Fantasztikusan versenyezve három magyar állhatott dobogóra a portugáliai Viana Do Castelóban zajló maraton Világkupán a női kajakosok rövidebb, 3,6 kilométeres távján.

Hír

A szegedi Világkupán 5000 méteren győztes Kiszli Vanda több mint hét másodperccel előzte meg Czéllai-Vörös Zsófiát, míg a harmadik helyen közel 40 másodperces hátránnyal Csay Renáta ért célba. A negyedik magyar, Váczai Enikő 14. lett.

A férfi kajakosok ugyanezen távján Boros Adrián csupán 2 másodperccel a hazai pályán versenyző José Ramalho mögött a harmadik helyen zárta a viadalt, míg Máthé Krisztián ötödik, Petró Ádám pedig kilencedik lett.

A férfi kenusoknál Dóczé Ádám révén szereztünk egy bronzérmet.

A teljes verseny és az eredményhirdetés itt visszanézhető:

Közben itthon Győrben zajlik a maratoni ob az utánpótlás korúaknak, a masterseknek és a paraversenyzőknek. Weisz Róbert beszámolója szerint rengeteg induló, kiváló idő, remek vízállás, a parton sátorozó szurkolók és kiváló hangulat jellemezte a kétnapos ob első napját.

Arany párosban, biztató előfutamok négyesben

Magyar aranyérem született a férfi kajakosok 200 méteres páros versenyében a duisburgi Világkupán. Négyeseink is remekül mentek az előfutamokban.

Hír

Kisebb meglepetésre a fiatal Apagyi Levente és Csizmadia Kolos nyerte a sprintszámot. „Olyan ellenfeleik voltak, mint az orosz páros, amelynek egyik tagja olimpiai bajnok volt Londonban.

Nagyon nagy eredmény ez Leventééktől, sokat dob majd ez a pályafutásukon”

– mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A duisburgi Világkupa magyar szempontból az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye, a férfi kajak négyesek 500 méteres versenye az előfutamokkal kezdődött meg, ahonnan az elsők automatikusan a döntőbe jutottak. A Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István egység meg is nyerte futamát az abszolút legjobb idővel, így készülhet a döntőre, míg a Mozgi Milán sztrókolta, Balaska Márk, Birkás Balázs és Somorácz Tamás alkotta hajó második lett a világbajnok német hajó mögött, ezzel a vasárnap délelőtti középdöntőben folytatja.

„Nagyon magabiztos volt mindkét egységünk, elégedett vagyok velük. Sanyiék nagyon simán nyerték a futamukat, a másik hajó pedig útközben saját maga úgy döntött, hogy Márk helyett Milán fog sztrókolni, mert

szerintük így a legtökéletesebb a hajó.

Meglátjuk, hogy a középfutamban majd ki foglalja el az első beülőt” – nyilatkozta Hüttner Csaba.

A rendkívül fiatal Nagy Bianka, Molnár Csenge páros az új olimpiai szám, a C2 500 m döntőjében a kiváló, ötödik helyen zárt.