Mégse

Szépen siklanak a KSI hajói

Gazsó Alida Dóra, Kőhalmi Emese, Redl András – csak néhány sikerember a KSI SE kajak-kenu szakosztályából, amely szinte tökéletes évet zárt. Oláh Tamás szakosztályvezetővel beszélgetett az Utanpotlassport.hu 2019-ről, a folyamatos sikerek titkáról és a folytatásról.

Hír

Minden idők legsikeresebb évét produkálta 2019-ben a magyar kajak-kenu utánpótlás. A sok-sok kiváló eredmény és klub közül kiemelkedett a KSI SE, amelynek versenyzői valósággal taroltak a korosztályos viadalokon.

A romániai Pitestiben rendezett korosztályos világbajnokságon az ifjúsági korosztályban a 17 éves kajakos Kőhalmi Emese 500 méteres számok királynőjévé vált, egyesben, kettesben és négyesben is győzött. A 18 éves Redl András pedig a két klasszikus számon 500 és 100 méteren is diadalmaskodott K1-ben.

„Tényleg elképesztő évünk volt, akadt már egy-két kivételesen sikeres esztendő, de a számok tekintetében a 2019-es év kétségkívül mind felett áll – kezdte Oláh Tamás, a KSI SE szakosztályvezetője az Utanpotlassport.hu-n. – Az utánpótlás-világbajnokságon Kőhalmi Emese és Redl András mellett Szellák Szabina is aranyérmet szerzett, Varga Ádám és Béke Kornél már az U23-as mezőnyben is érmet nyert, míg a Biben Karina, Bakó Olga páros esetében is sikerrel zajlott le a korosztályváltás, ami egy újabb aranyban mutatkozott meg.”

Így nem meglepő, hogy az MKKSZ évzáró gáláján a kajak szakágban Redl Andrást és Kőhalmi Emesét látták a legjobbnak, míg Gintl Andreát választották az esztendő legjobb utánpótlásedzőjének. És akkor még nem beszéltünk a felnőttmezőnyben, a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon aratott sikerekről. A korosztályos vb-aranyérmes Gazsó Alida Dóra a felnőtt kajaknégyes tagjaként a „nagyok” között is a csúcsra ért.

„Már az is óriási fegyverténynek számított, hogy bekerült a négyes hajóba, ami pedig Szegeden történt, valóban minden álmunkat felülmúlta.

Az a siker végképp bearanyozta az évünket.”

A fővárosi szakosztály – amely a felnőttekkel együtt jelenleg 182 igazolt versenyzőt számlál – évről évre szállítja a sikereket a magyar kajak-kenusportnak. Mi lehet a titok?

„Nagy titkok nincsenek, csak szisztematikus munka van. Minden edzőnk a helyén van, ott és azzal a korosztállyal dolgozik, amelyben jól érzi magát, ezért egyáltalán nincsenek gondok a feladásos rendszerből, jó szívvel adják tovább az edzőink a versenyzőket a többi kollégának.”

Az olimpia évében pedig újabb, talán még nagyobb célok kerülhetnek előtérbe. Nem csoda, hogy Oláh is magasra rakja a lécet.

A KSI SE utánpótláskorú versenyzőinek legnagyobb sikerei 2019-ben:
Gazsó Alida Dóra – felnőtt-világbajnok kajakos
Kőhalmi Emese – háromszoros ifjúsági világbajnok kajakos
Szellák Szabina – ifjúsági világbajnok kajakos
Redl András – kétszeres ifjúsági világbajnok kajakos
Varga Ádám – U23-as világbajnoki bronzérmes kajakos
Béke Kornél – U23-as világbajnoki bronzérmes kajakos
Biben Karina – U23-as világbajnok kajakos
Bakó Olga – U23-as világbajnok kajakos

A nemzetközi mezőny versenyezni szeretne

Közvéleménykutatást készített a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). A megkérdezett versenyzők közel 50 százaléka úgy gondolja, hogy a koronavírus miatt nem tudna megfelelően felkészülni az idei világbajnokságra, ennek ellenére többségük támogatja az idei versenyek megrendezését, és 64 százalékuk szívesen vár június végéig a 2020-as versenynaptárral kapcsolatos döntésekre.

Hír

Az ICF Sportolói Bizottságának kutatásából az is kiderült, hogy a válaszoló sportolók 14 százaléka egyáltalán nem tudott edzeni a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt. Ennek ellenére közel 90 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy sikerrel tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. 

A közvéleménykutatásban 65 ország több, mint 1100 sportolója vett részt, a kajak-kenu összes szakágát képviselve. A megkérdezett versenyzők több, mint 60 százaléka férfi, 41 százalékuk 18-23 éves, 25 százalékuk 23-30 év közötti, míg a maradék 34 százalék a harminc felettieket képviselte. 

A sportolók kicsivel több mint fele úgy gondolja, hogy pályafutásuk finanszírozására hatással lehet a koronavírus.

„Egy dolog biztosnak tűnik: ha lesz verseny,

a sportolók örömmel rajthoz állnak,

de csak akkor, ha a rendezők garantálni tudják az esemény biztonságát, és a mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító lebonyolítást” – mondta Tim Lodge, az ICF Sportolói Bizottságának elnöke. 

„Ezt azok a sportolók is úgy gondolják, akik várhatóan idén nem versenyezhetnek majd az őket érintő korlátozások miatt. Tisztán látszik, hogy mindenki azt szeretné, ha a lehető leghamarabb újraindulnának a versenyek, még akkor is, ha egyelőre nem lehet teljes a mezőny.”

„Tisztáznunk kell, hogy kik vehetnek és kik nem vehetnek részt a versenyeken az utazási korlátozások miatt, és ez alapján tudjuk majd csak a versenyek rangját és rendszerét meghatározni” – tette hozzá Tim Lodge.

A sportolói közvéleménykutatás eredményeit az ICF Elnöksége is megkapta, a nemzetközi szervezet az év második felében további közvéleménykutatásokat tervez.

Bryn Price, a brit maratoni válogatott csapatvezetője is kutatást készített, amiből kiderül, hogy 5-7 százalékkal csökkent azoknak a sportolóknak a sebessége, akik 80 napig karanténban voltak.

Price minden korosztályt érintő vizsgálatában több mint 40 sportoló teljesítményét hasonlította össze, és megállapította a sebességcsökkenés okát. A versenyzők teljesítményét az rontotta le, hogy evezni nem tudtak, és csak otthon tréningezhettek.

Price a következő hetekben azt vizsgálja majd, hogy a sportolók mennyi idő alatt tudják visszaszerezni a járványhelyzet előtti gyorsaságukat, és fizikai állapotukat.

 

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!