Szélvészként hasít Kopasz Bálint

#szeged2017

Olimpiai és világbajnokokat, köztük a riói aranyérmes Marcus Walzot és az ezüstérmes Jozef Dostált legyőzve nyerte meg a férfiak királyszámát, a K-1 1000 méteres versenyt Kopasz Bálint a szegedi Világkupán. A 19 éves algyői kiválóság mellett szombaton délelőtt első lett Bodonyi Dóra is K-1 1000 méteren, Balla Virág pedig C-1 500 méteren győzött.

„Muszáj volt nyernem, mert apukámnak születésnapja van, az edzőm, Hadvina Gergely pedig azt mondta, hogy ha aranyérmes leszek, kapok három nap pihenőt” – mondta boldogan Bodonyi Dóra, aki rajt-cél győzelmet aratott K-1 1000 méteren. Pedig az elmúlt napokban beteg volt a szolnokiak versenyzője, szerda óta nem is tudott edzeni. – Még most is nehezen kapok levegőt. A szél is sokat kivett belőlem, bár már kezdek hozzászokni ehhez, hiszen minden idei versenyemen ekkora szél volt.”

Nagy szelet fog kavarni még a felnőtt férfi kajakosok mezőnyében Kopasz Bálint, aki szenzációs versenyzéssel – és a szélnek is köszönhetően – remek idővel nyerte meg a férfi K-1 1000 méter döntőjét. A portugálok világbajnokát, Fernando Pimentát egy hajóval, az olimpiai ezüstérmes Josef Dostált több mint öt másodperccel, az utolsó helyen záró olimpiai címvédő Marcus Walzot 12 másodperccel legyőzni… Na ez a nagy teljesítmény! Bálint azonban nem akar a fellegekben járni, ahogy fogalmazott: marad a földön és dolgozik szépen tovább a nagy sikerek érdekében.

„Most már tudom, hogy ott a helyem a legjobbak között, de nincs miért elszállnom. Ez most az én versenyem volt, borzasztóan örülök neki, hiszen mindent ki tudtam adni magamból. Nem volt taktika, az utolsó 250 méteren indítottam és beleadtam mindent, amit tudtam” – mondta Kopasz Bálint.

Balla Virág C-1 500 méteren az utolsó 200 méteren robbantott, s úgy hagyta ott a kanadaiak jelenlegi legjobbját, Katie Vincentet, hogy öröm volt nézni.

„Nem is tudom, hogy mitől ment ilyen jól. Próbáltam jó technikával, elnyújtva evezni, a hátszelet kihasználni. Az utolsó 200 méteren léptem meg, s tényleg nagyon jó érzés, amikor az ember ki tud ugrani a mezőnyből” – magyarázta Balla Virág, aki bevallása szerint nagyon szereti az 500 métert.

Most már Takács Tamara kedvenc száma is ez. Tavaly még K-1 1000 méteren volt dobogós az Európa-bajnokságon, Szegeden letette a névjegyét az olimpiai távon is, amelyen bronzérmes lett.

„Magamhoz képest jó volt a rajtom, pedig a többiek általában ott gyorsabbak. A végén billegtem is, be is kötöttem, mégis fel tudtam jönni a harmadik helyre, aminek nagyon örülök” – mondta Takács Tamara.

Boldog volt Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert is, akik szintén a táv második felében alkottak nagyot férfi K-2 500 méteren, amelyen ezüstérmesek lettek.

„Nagy hajrá volt, de tudtuk, hogy a második 250 méterünk lesz az erősebb. Akkora hátszél van, hogy kettőt pislogtunk és már a táv felénél jártunk” – viccelődött Hufnágel Tibor.

„Tudtuk, hogy a második 250-ünk a legjobb a mezőnyben, így nem estünk pánikba” – tett hozzá Ilyés Róbert.

És az érmeseink mellett hogyan teljesítettek még a magyarok?

Vad Ninetta K-1 500 méteren a negyedik lett, női K-1 1000 méteren Bordács Blanka, férfi C-1 1000 méteren Kiss Tamás az ötödik helyen zárt, ugyanitt Vasbányai Henrik a nyolcadik helyet szerezte meg. Devecseriné Takács Kincső C-1 500 méteren a hatodik lett, akárcsak Tóth Dávid és Bán Kristóf párosa K-2 500 méteren. Két 1000 méteres párosunk közül a Kammerer Zoltán és Bárdfalvi Márk a hatodik, míg C-2 1000 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettős a nyolcadik helyet szerezte meg.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók