Specializálódnak a férfi kajakosok

A moszkvai világbajnokságon elviekben két számban, K–4 és K–2 1000 méteren zárt kvótaszerző helyen a magyar egység, négyesben bronzérmet nyertek versenyzőink, párosban az ötödik helyet szerezte meg a magyar hajó. A 2015-ös milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság sikeressége, vagyis a maximális kvótaszám megszerzése érdekében Storcz Botond vezetőedző szerint a következő idényben specializált felkészülésre lesz szükség a férfi kajak szakágban.

Specializált felkészülés, személyre szabott tervek, tudatos menedzselés – ez jellemzi majd a férfi kajak szakágat a 2015-ös idényben. A cél, hogy a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a megszerezhető nyolc kvótát elhozza a magyar válogatott, ám ehhez mindenképpen jól megtervezett válogatási rendszerre, specializált felkészítésre van szükség. Hogy ez mit jelent?

„Az evidens, hogy a kétszáz és az ezer métert külön kezeljük, de az ezer méteres távokon belül is szükséges specializálódni – mondta Storcz Botond, a felnőtt válogatott vezetőedzője. – A hosszabbik távon változtattunk az eddigi válogatási szisztémán, jövőre a 2012-es évhez hasonlóan a párosok válogatóját tartjuk előbb: K–2 1000 méteren először május közepén mérkőznek meg az egységek, majd a két győztes hajó a május végi duisburgi világkupán dönti el, hogy ki indulhat a világbajnokságon. Ezt követően júniusban és júliusban lesz a négyesek válogatója, és ez a szisztéma azt eredményezheti, hogy az elmúlt évekkel ellentétben jövőre négy-öt csapathajó is felsorakozik majd a válogató rajtjánál. Egyébként, ahogyan a lányoknál, most a férfiaknál is minden olyan versenyzőnek, aki csapathajóban szeretne szerepelni, kötelező lesz egyesben is megmutatnia magát, hiszen így kaphatunk teljes képet egy-egy egység állapotáról. És ha már az egyest említettem, ebben a számban személyes célt fogalmaztunk meg. Az elmúlt évek eredményei alapján úgy tűnik, a világbajnoki bronzérmes Dombvári Bence alkalmas arra, hogy K–1 1000 méteren nemzetközi szintű eredményt érjen el. Vele és edzőjével is egyeztettünk arról, hogy ő kifejezetten ezer egyesre készüljön, de ez nem azt jelenti, hogy mást kizárnánk a válogatásból, ugyanúgy nyitott a verseny ebben a számban is.”

A moszkvai világbajnokság felemás eredményekkel zárult 200 méteren, hiszen míg a váltóban világbajnoki címet nyert Magyarország, addig párosban egy kilencedik hely, egyesben egy B-döntős szereplés jutott a csapatnak.

„Érdekes, hogy több olyan kiemelkedő tudású versenyzőnk van, akik képesek arra, hogy váltóban aranyérmesek legyenek, ugyanakkor érthetetlen, hogy az olimpiai számokban miért nem jön ki számukra a lépés – folytatta Storcz Botond. – Ezen szeretnénk változtatni a jövő héten kezdődő sevillai sprinttáborral, amelybe nyolc kétszázas versenyző kapott meghívást. A kéthetes tábor célja az lesz, hogy megtaláljuk azt a párost, amelyik kvótaszerző helyen tud zárni a milánói világbajnokságon. Jövőre a pároson lesz a hangsúly, hiszen két emberrel már le lehet fedni mindkét olimpiai számot Rióban. Ha nemzetközi viszonylatban kell néznem a férfi kajak szakágat, akkor talán itt lesz a legnehezebb dolgunk, hiszen ezen a területen a legváltozékonyabb a mezőny, elég ha csak a négyesek eredményeit nézzük vissza 2008-ig. Sűrűsödik a mezőny, és ha nem is egész nemzetek erősödtek meg, de egy-egy számban óriásit léptek előre a csehek, a szlovákok, a lengyelek és a fehéroroszok. És bár az idén minden szakág tekintetében a mélyponton voltak a németek, nem szabad leírni őket, hiszen magas alapokról indul náluk a sportág, két év alatt képesek lehetnek visszakapaszkodni a legjobbak közé.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók