Mégse

„Sokkal érettebb döntéseket hozok”

Bombaformában, két világbajnoki arannyal ünnepelte harmincadik születésnapját Csipes Tamara. A közelmúlt egyik legsikeresebb „visszatérője” a városligeti tavon is vízre száll.

A vízispirnt sztárja
Hír

– Volt már olyan szülinapod, ami épp egy fontos versenyre esett?

– Igen, persze, előfordult már.

De a mostani azért mégiscsak egy kerek évforduló. Ebben a tekintetben mennyire volt számodra jelentősége?

– Nem igazán. Szomorkodhatnék is akár az idő múlása miatt, de attól még ugyanúgy harminc lennék..

Legutóbb, amikor  a kislányod születése utáni visszatérésed idején beszélgettünk, még az volt az egyik fő kihívás számodra, hogy egyszerre kell fogynod és erősödnöd, közben pedig minden görcsöléstől mentesen jó anyukának lenni. A vb-n szerzett két arany  és a kiegyensúlyozottságod azt  igazolja, hogy maximálisan meg tudtál felelni a kihívásoknak. Mit gondolsz, mi segített neked leginkább ebben?

– Egyetlen konkrét dolgot sem tudnék mondani. Nincs recept. Talán ezért vannak jó, meg kevésbé jó sportolók. Nekem ennyit kellett fejlődöm ahhoz, hogy összhangba hozzam mindazt, amit a magánéletemben és a sportban szerettem volna. Az egyik most jelen van a másikban és ez fordítva is igaz. Ezt korábban nehéz volt összeegyeztetni; de mióta megvan a kislányom, azóta muszáj volt, mert egyik nem megy a másik nélkül. Szóval azt hiszem, nekem ez a kihívás kifejezetten az előnyömre vált.

– Szegeden hatalmas ováció fogadta az ezer méteres számban való győzelmedet, a beszámolók szerint „tombolt a közönség”. Mennyire fontosak számodra  az ilyen gesztusok, visszajelzések?

– Fontosak nyilván, hiszen a versenyzés erről is szól és nem csak arról, hogy az ember a legjobb akar lenni. Nézők nélkül nem lenne igazi az élsport, és ha mi nem küzdenénk úgy az eredményért, ahogy, akkor a nézőkből sem tudnánk ilyen nagy örömöt vagy eufóriát kiváltani. Ez egy láthatatlan kapocs és egy olyan érzéssel jár, amit máshonnan nem lehet megkapni. Nem az az ember vagyok, akinek különösebben számít az idegenek véleménye, de itt nem erről van szó. Itt nem egyének kommentelnek vagy szólogatnak be; a közönség egységet alkot. A hangulat pedig magával ragadja a nézőket és a sportolókat egyaránt.

– Talán ez az élmény is hozzájárult ahhoz, hogy elindulsz a hétvégi városligeti sprintversenyen?

– Mivel ez egy meghívásos verseny, nagyon örülök, hogy egyáltalán gondoltak rám. Megtisztelő volt számomra  a felkérés, még soha nem hívtak meg ilyenre, tehát alapvetően egy kisebbfajta elismerés, hogy ott lehetek. Másrészt pedig, most, a hazai rendezésű világbajnokság után fontos, hogy ű

ezzel a programmal is ápolni tudjuk a közönség és a versenyzők kapcsolatát.

– A folytatásban viszont nem élsz az előolimpián való részvétel lehetőségével, és az azt megelőző akklimatizációs tábort is kihagyod. Milyen indokok állnak a döntésed mögött?

– Többféle. Egyrészt, itt van a kislányom, nem akartam ilyen hosszú időre itthagyni, bár felajánlották azt is, hogy csak egy hétre kell kimennem. Elsősorban a pálya érdekelt volna és leginkább akkor, ha rögtön a vébé után indulunk. Most azonban úgy érzem, nekem fontosabb, hogy ne úgy kezdjem el a jövő évi felkészülést, hogy kevesebbet pihentem, mint amire szükségem lett volna. Másrészt, nem éreztem, hogy ez a lehetőség nekem annyi pluszt adna, mint amennyi áldozattal járna, hogy kimegyek egy vagy két hétre. Voltam már olyan előolimpián, ami után nem jutottam ki az olimpiára és voltam olyan olimpián, ahol előzőleg nem voltam a „próbaversenyen”; szóval, nem hiszem, hogy olyan nagyon dolgot jelentene ez az életemben.

– „Apának mindig igaza van” – mondtad nemrég egy interjúban. Egy ilyen kijelentésnek nyilván még nagyobb a súlya, ha az illető egyben az edződ is…

– Remélem, érezte mindenki, hogy ez azért egy ironikus megállapítás volt. A pontos szövegkörnyezetre már nem emlékszem, de a négyesbe való beülés sorrendje volt a téma, amit sokat próbálgattunk, mire a végleges változatot megtaláltuk. Igazából félig volt igaza, mert a középső két embert végül megcseréltük.

– Szakmai kérdésekben azért egyértelműen az ő véleményét fogadod el – legalábbis a magadé mellett…

– Abszolút. Különben nem lenne az edzőm.

– A közelmúltban a ti együttműködésetekben is új fejezet indult. Mi az, ami megváltozott  a korábbiakhoz képest?

– Az én hozzáállásom változott meg – a sporthoz és a közös munkához is.

Nyilván változtak a körülmények, én is sok mindent helyreraktam magamban, ezért jobban együtt tudok működni másokkal, sokkal érettebb döntéseket hozok, mint korábban. Bár ez nyilván az életkorral is jár.

– Ezek a pozitívumok egy csapathajóban is előnyösek…

– Mindig jó csapatembernek gondoltam magam,  függetlenül attól,  hogy én a saját dolgaimat hogy csináltam. Ha arról volt szó, egy négyesben vagy párosban ülve sosem volt kérdés, hogy a maximumot fogom nyújtani. Szerintem ennyivel tartozom annak, aki velem egy hajóban ül; nem hagyom cserben se a versenyen, se az edzésen. Ezért is vagyunk „csapat”. Nem gondolnám, hogy korábban nem szívesen ültek volna össze velem, de most talán még szívesebben teszik.

– A nyárnak ugyan vége, de pihenésképp sort kerítesz még afféle „pótnyaralásra”?

Nem hiszem, hogy különösebb utazást tennénk, legfeljebb Balatonra megyünk le még szeptember elején. Októbertől pedig folytatódik a munka.

A jövő évre halasztották az olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni, miután Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke egyetértett abban, hogy idén a világméretű koronavírus-járvány miatt nem lehet megrendezni a ötkarikás játékokat.

Hír

A japán kormányfő kedden telefonon egyeztetett a NOB első számú vezetőjével és utána arról tájékoztatta a sajtót, hogy azonos állásponton voltak a halasztás szükségességét illetően. Abe, a szervezők és a NOB arról is megállapodott, hogy a játékokat legkésőbb 2021 nyarán megrendezik.

“Arra kértük Bach elnököt, fontolja meg a nagyjából egyéves halasztást,

hogy ezzel lehetővé váljon a sportolók számára, hogy a legjobb feltételek között versenyezhessenek, és a nézők számára biztonságos legyen az esemény. Bach elnök azt mondta, százszázalékban egyetért ezzel” – fogalmazott Abe.

A NOB végrehajtó bizottsága még kedden, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatta meg a halasztás lehetőségét.

Koike Juriko, Tokió kormányzója külön beszélt újságíróknak és jelezte, ha 2021-ben rendezik az olimpiát, akkor is Tokió 2020 lesz az elnevezése, márkaneve.

Az elmúlt hetekben – sportolók, sportszövetségek, politikusok mellett – egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada vasárnap elsőként jelentette be, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, bojkottálja az eseményt.

A NOB álláspontja a fokozódó nyomás ellenére sokáig az volt, hogy nem kell elhamarkodottan dönteni, májusban is elég lehet határozni az esetleges módosításról, és a japán szervezők is rendszeresen úgy foglaltak állást, hogy tartják magukat az eredeti időponthoz. Thomas Bach ugyanakkor vasárnap már azt mondta, hogy a döntés négy héten belül megszületik, Abe Sindzó pedig erre reagálva hétfőn először beszélt az esetleges halasztásról.

Az olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.

Az ICF minden eshetőségre felkészül az olimpia kapcsán

Vészhelyzeti forgatókönyvet készít a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) arra az esetre, ha az idei olimpiai és paralimpiai játékokat elhalasztják - áll a szervezet mai közleményében.

Hír

Az ICF követi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tanácsait és útmutatásait, amely a 2020-as tokiói olimpia szervezőivel folyamatos megbeszéléseket folytat az olimpiai és paralimpiai játékok megrendezéséről.

Az ICF legfontosabbnak a sportolók és más csapattagok egészségét tartja, ezt figyelembe véve fog javaslatokat tenni a szakágak nemzetközi versenyei-, valamint a felzárkóztató táborok megrendezésével kapcsolatban.

“Példátlan nehézségekkel néz most szembe az egész világ,

amelynek a kajak-kenu sport csak egy kis része” – mondta Jose Perurena, az ICF elnöke.

„Az olimpia elhalasztását természetesen egyikünk sem akarja. De felelőtlenség lenne a részünkről, a sportág nemzetközi irányító szervezetétől, ha nem készülnénk fel vészhelyzeti tervekkel az összes lehetséges forgatókönyv kezelésére.”

„Biztosítani szeretnénk minden sportolónkat, edzőnket, tisztviselőnket, a szervezőket és a velük együttműködő önkénteseket, hogy a sportág érdekeit is szem előtt tartva, ezek a vészhelyzeti tervek elsősorban az ő érdekeiket veszik figyelembe. Széles körű egyeztetéseket tartunk, és mindenkit tájékoztatni fogunk, amint új információkkal rendelkezünk.”

„Az ICF állandó kapcsolatban áll a NOB-al, és az általuk meghozott döntésekhez alkalmazkodik, valamint tájékoztatjuk őket a sportolóinkkal kapcsolatos helyzetről, beleértve a versenyek elmaradását, az edzéslehetőségeket korlátozó tényezőket, valamint az olimpiai kvalifikációs rendszerünket érintő körülményeket.” 

Az ICF múlt héten szerdán jelentette be, hogy május végéig számos versenyt töröl, illetve elhalaszt, és folyamatosan figyeli a koronavírus terjedésének globális helyzetét.

Azon dolgoznak, hogy a még ki nem osztott olimpiai kvóták sorsáról a lehető legigazságosabb kvalifikációs program döntsön – zárul az ICF hírlevele.

forrás: canoeicf.com