Sárkányok, bajnokok, jókedv Csepelen

A sportág kiemelkedő alakjai tűntek fel hétfőn Csepelen, több korábbi olimpiai és világbajnok is lapátot ragadott a Vass István Masters Kajak-Kenu és Römi évadnyitó sárkányhajó maratoni versenyen.

Hír

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin sárkányhajóba ült. A visszavonulását tavaly bejelentő bajnok hétfőn örömmel vállalt szerepet az egyik Römi egységben az évadnyitó sárkányhajó maratonon. De nem csak ő töltötte mozgással, versenyzéssel a napot, a kenus mastersek 40-49-es korosztályában ismét egy hajóba térdelt a világbajnok, ma már felnőtt szövetségi kapitány Hüttner Csaba és Szuszkó László, korábbi maratoni világbajnokunk, Györe Attila Prohászka Péterrel hasított, és a 2002-es szegedi Európa-bajnokságon 200 méteren aranyérmes Buzál Miklós, Végh Attila kettős is próbára tette magát. A 60 pluszos kategóriában pedig a tavaly előtt az Év maratoni edzőjének választott Martinkó Gábor és Hubik András mutatta meg, hogy az edzők is tudnak ám, ha akarnak!

SUP-futamokat is láthatott a csepeli közönség. Olimpiai bronzérmes kenusunk, Zala György most ebben a feltörekvő szakágban tesztelte le magát, s Fazekas-Zur Krisztina edző-férje, Rami Zur is kipróbálta, hogy az óceán után milyen a csepeli Dunán vízre szállni.

A gyönyörű nap nagy versenyeket hozott. A sárkányhajósoknál a dobogó első két fokát a Römi egységek foglalták el, a harmadik helyen ezúttal az Old Lake Dragons zárt.

„A harmadik hely is meglett volna, ha egy bójatévesztés miatt nem zárják ki a csapatunkat, de jobb is, hogy nem csak mi álltunk a dobogón, mert akkor a többiek jövőre is eljönnek. De a viccet félretéve, nagyon színvonalas versenyt hozott ez a nap, 15 egység nevezett, évről évre többen vagyunk és tényleg látványos versenyeket vívunk. Ez a nap jó ráhangolódás volt a két hét múlva esedékes szolnoki Európa-bajnoki válogatóra, amelyen szeretnénk minél több indulói helyet megszerezni” – mondta Reményi Péter, a Römi csapatok kapitánya.

A Vass István masters futamokon is szép számmal indultak a versenyzők. Három korosztályban (40-49, 50-59 és 60+) hirdettek győzteseket, míg a parton Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke mellett olyan világklasszisok foglaltak nézőként helyet, mint az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina, a világbajnok Wichmann Tamás, Benedek Dalma, Csabai Edvin vagy éppen Paksy Tímea.

Berlin paddling – városnézés a vízről a német fővárosban

Berlin ma Európa egyik kulturális fővárosa - pezsgő művészvilága, színvonalas rendezvényei, izgalmas építészeti értékei és világhírű fesztiváljai messze földről vonzzák az igényes turistákat.De a megszokott vároképi elemeket új, izgalmas szemszögből is meglátogathatjuk - nem sétálva, hanem vízitúrázva is fel lehet fedezni a német fővárost!

Hír

Berlin folyója a Spree, de ezen a vízfolyáson kívül is számtalan csatorna szeli keresztül a várost. Az egyes negyedek építésekor olyan nagy mennyiségű alapanyagot, fát, követ, sziklát kellett megmozgatniuk az egykori várostervezőknek, hogy nem csak úton hanem vízi úton is meg kellett oldani ezek szállítását. Az így kialakult csatornarendszer most egy új perspektívát kínál Berlin legzöldebb arcának megismeréséhez. Szinte hihetetlen, milyen vízben gazdag és természetközeli állapotban megmaradt sarkokat találunk a nyüzsgő metropolisz közvetlen közelében.

A városban alternatív túraszervezők sokasága kínál ilyen jellegű kalandokat – többen a város egykori megosztottságát a híres Fal két oldalán található két külön világ bemutatását tűzi ki célul – ezen a túrán, kerékpározással összekötve a retró-hangulat átélése is cél a fizikai aktivitás mellett. A szocialista időkből származó relikviák, díszesen rendbe hozott Trabantok és kipingált Wartburgok mellett erős kontraszt a jelenlegi városközpont futurisztikus üvegpalotái, illetve a folyóba épült kortárs szobrok között lapátolás.

A város legzöldebb, délkeleti régióit is megismerhetjük a “vízen-járó” túrákon, a kisvárosi hangulatú, a csatornák partjára épült, mesebeli kis házakkal szegélyezett csatornákon evezve nagyon klassz élményeket gyűjthetünk, például megfürödhetünk a Spree-ben úszó Schiffbad folyami medencéjében. A császári időkben kiépült Köpenick városrész palotái egyedülálló látványt nyújtanak a vízben tükröződve. A különleges, a történelmi városmagot a vízről bemutató túrát egy baráti hangulatú sütögetéssel, tábortűzzel, sörözéssel egybekötött piknikkel zárjuk a folyó egyik zöldellő szigetén.

Ha egy hosszú hétvégére tervezünk elmerülni Berlin sodró lendületében akkor mindenképp iktassunk be egy fél napos vizes kalandot – minden bizonnyal emlékezetes és különleges élményekben lesz részünk.

A képek forrása:www.canoeing-berlin.com

Hajrá, Nati!

A szövetség nem pártolt el a háromszoros olimpiai bajnoktól. Douchev-Janics Natasa most egyszeri 400 ezer forintos támogatásra számíthat.

Hír

Papíron jelenleg is a Győri Vízisport Egyesület versenyzője Douchev-Janics Natasa, a valóság viszont az, hogy a tavaly Kínában szerencsét próbáló háromszoros olimpiai bajnoknő nem csak földrajzilag távolodott el a klubjától. Olyannyira, hogy a kívánságait éveken át teljesíteni igyekvő egyesülete az idei költségvetés tervezésekor elnagyoltan sem számolt a szebb napokat megélt sportolóval. Következésképpen Natasa versenyzői teljesítményével sem. A győri egyesületnek ugyanis nincsenek rejtett tartalékai, amelyekből egy Janics-színtű versenyző menedzselésére futná. Amúgy az sem mellékes, hogy másfél év leforgása alatt kilenc jegyzett versenyzőtől kényszerültek elbúcsúzni. Volt, aki visszavonult, mások pedig új klubot kerestek maguknak.

Natasa kicsit nehezen követhető „barangolásának” újabb állomása Bulgária, férjének biztonságot adó szülőhazája. A júniusban 36. születésnapjához érkező olimpiai bajnoknő – aki vitathatatlanul nagy szolgálatot tett a magyar kajak-kenu sportnak, de valójában az egész országnak – most azt hangoztatja, hogy a következő olimpiája, sorrendben már a hatodik, sikeresebb lesz, mint a 2016-os riói. Amikor a K-1 200-as sprintszámban lemaradt a döntőről, a kilencedik helyével aligha dicsekedhetett.

Eb-szereplés a mérce

„Nemrégiben Natasa azzal jelentkezett be, hogy indulni szeretne a magyar válogatóversenyeken, mert nagy terveket forgat a fejében – tájékoztatta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatot. – Tekintettel arra, hogy egy olyan rendkívüli versenyzőről van szó, akinek az eredményei tekintélyt parancsolnak, gesztust gyakorolva úgy döntöttünk, hogy a tervezett edzőtáborozását készek vagyunk 400 ezer forinttal támogatni. Nem titok, hogy a válogatott versenyzőknél hasonló összegekkel szoktunk számolni. Az egyszeri hozzájárulást Natasa – aki jelenleg nem tagja a válogatott keretnek – bármikor „lehívhatja’, mihelyst megnevezi az edzőtáborozásának helyét és időpontját. Természetesen örülnénk annak, ha a visszatérése sikeres lenne, és újra harcba szállhatna az érmes helyezésekért. Amennyiben a júniusi válogatón meggyőző teljesítménnyel rukkol ki, és ezzel kiérdemeli az Európa-bajnoki szereplés jogát, újra válogatott versenyzőnek fogjuk tekinteni és attól kezdve a Gerevich Aladár sportösztöndíj kedvezményezettje is lehet.” – hangsúlyozta a szövetség első embere.

Az idei versenyévad csúcspontja az augusztusi világbajnokság, amelynek a portugáliai Montemor-o-Velho ad otthont. Az alig 25 ezres kisváros versenypályájához Natasát szép emlékek fűzik. A 2013-as Európa-bajnokságon négy éremmel – két-két arannyal és bronzzal – itt lett gazdagabb, győzelemnek a K-4 500-as és a K-2 200-as egységek tagjaként örvendezhetett.

SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter