Sárkányok, bajnokok, jókedv Csepelen

A sportág kiemelkedő alakjai tűntek fel hétfőn Csepelen, több korábbi olimpiai és világbajnok is lapátot ragadott a Vass István Masters Kajak-Kenu és Römi évadnyitó sárkányhajó maratoni versenyen.

Hír

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin sárkányhajóba ült. A visszavonulását tavaly bejelentő bajnok hétfőn örömmel vállalt szerepet az egyik Römi egységben az évadnyitó sárkányhajó maratonon. De nem csak ő töltötte mozgással, versenyzéssel a napot, a kenus mastersek 40-49-es korosztályában ismét egy hajóba térdelt a világbajnok, ma már felnőtt szövetségi kapitány Hüttner Csaba és Szuszkó László, korábbi maratoni világbajnokunk, Györe Attila Prohászka Péterrel hasított, és a 2002-es szegedi Európa-bajnokságon 200 méteren aranyérmes Buzál Miklós, Végh Attila kettős is próbára tette magát. A 60 pluszos kategóriában pedig a tavaly előtt az Év maratoni edzőjének választott Martinkó Gábor és Hubik András mutatta meg, hogy az edzők is tudnak ám, ha akarnak!

SUP-futamokat is láthatott a csepeli közönség. Olimpiai bronzérmes kenusunk, Zala György most ebben a feltörekvő szakágban tesztelte le magát, s Fazekas-Zur Krisztina edző-férje, Rami Zur is kipróbálta, hogy az óceán után milyen a csepeli Dunán vízre szállni.

A gyönyörű nap nagy versenyeket hozott. A sárkányhajósoknál a dobogó első két fokát a Römi egységek foglalták el, a harmadik helyen ezúttal az Old Lake Dragons zárt.

„A harmadik hely is meglett volna, ha egy bójatévesztés miatt nem zárják ki a csapatunkat, de jobb is, hogy nem csak mi álltunk a dobogón, mert akkor a többiek jövőre is eljönnek. De a viccet félretéve, nagyon színvonalas versenyt hozott ez a nap, 15 egység nevezett, évről évre többen vagyunk és tényleg látványos versenyeket vívunk. Ez a nap jó ráhangolódás volt a két hét múlva esedékes szolnoki Európa-bajnoki válogatóra, amelyen szeretnénk minél több indulói helyet megszerezni” – mondta Reményi Péter, a Römi csapatok kapitánya.

A Vass István masters futamokon is szép számmal indultak a versenyzők. Három korosztályban (40-49, 50-59 és 60+) hirdettek győzteseket, míg a parton Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke mellett olyan világklasszisok foglaltak nézőként helyet, mint az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina, a világbajnok Wichmann Tamás, Benedek Dalma, Csabai Edvin vagy éppen Paksy Tímea.

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB