Sárkányok, bajnokok, jókedv Csepelen

A sportág kiemelkedő alakjai tűntek fel hétfőn Csepelen, több korábbi olimpiai és világbajnok is lapátot ragadott a Vass István Masters Kajak-Kenu és Römi évadnyitó sárkányhajó maratoni versenyen.

Hír

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin sárkányhajóba ült. A visszavonulását tavaly bejelentő bajnok hétfőn örömmel vállalt szerepet az egyik Römi egységben az évadnyitó sárkányhajó maratonon. De nem csak ő töltötte mozgással, versenyzéssel a napot, a kenus mastersek 40-49-es korosztályában ismét egy hajóba térdelt a világbajnok, ma már felnőtt szövetségi kapitány Hüttner Csaba és Szuszkó László, korábbi maratoni világbajnokunk, Györe Attila Prohászka Péterrel hasított, és a 2002-es szegedi Európa-bajnokságon 200 méteren aranyérmes Buzál Miklós, Végh Attila kettős is próbára tette magát. A 60 pluszos kategóriában pedig a tavaly előtt az Év maratoni edzőjének választott Martinkó Gábor és Hubik András mutatta meg, hogy az edzők is tudnak ám, ha akarnak!

SUP-futamokat is láthatott a csepeli közönség. Olimpiai bronzérmes kenusunk, Zala György most ebben a feltörekvő szakágban tesztelte le magát, s Fazekas-Zur Krisztina edző-férje, Rami Zur is kipróbálta, hogy az óceán után milyen a csepeli Dunán vízre szállni.

A gyönyörű nap nagy versenyeket hozott. A sárkányhajósoknál a dobogó első két fokát a Römi egységek foglalták el, a harmadik helyen ezúttal az Old Lake Dragons zárt.

„A harmadik hely is meglett volna, ha egy bójatévesztés miatt nem zárják ki a csapatunkat, de jobb is, hogy nem csak mi álltunk a dobogón, mert akkor a többiek jövőre is eljönnek. De a viccet félretéve, nagyon színvonalas versenyt hozott ez a nap, 15 egység nevezett, évről évre többen vagyunk és tényleg látványos versenyeket vívunk. Ez a nap jó ráhangolódás volt a két hét múlva esedékes szolnoki Európa-bajnoki válogatóra, amelyen szeretnénk minél több indulói helyet megszerezni” – mondta Reményi Péter, a Römi csapatok kapitánya.

A Vass István masters futamokon is szép számmal indultak a versenyzők. Három korosztályban (40-49, 50-59 és 60+) hirdettek győzteseket, míg a parton Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke mellett olyan világklasszisok foglaltak nézőként helyet, mint az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina, a világbajnok Wichmann Tamás, Benedek Dalma, Csabai Edvin vagy éppen Paksy Tímea.

Kihívás, kaland, Hongkong

Vasárnap ismét vízre száll Boros Adrián. Kiváló maratonistánk ezúttal a surfski, vagyis a tengeri kajak világbajnokságon rajtol Hongkongban.

Hír

Új kihívás, új kaland előtt Boros Adrián a tolnaiak maratoni világbajnok kajakosa. Barina József tanítványa vasárnap a hongkongi tengeri kajak világbajnokságon rajtol. Adrián már a helyszínen edz, szokja a körülményeket és a nagy hullámokat.

“A helyszín tökéletes, csak a hullámok változnak napról napra, vannak kisebb, nagyobb és óriási hullámok is, amellyekkel meg kell barátkoznom. Egész sokat gyakoroltam már, kezdek belerázódni, de azért a nagy eredményhez hiányzik úgy húsz évnyi rutin a tengeren. Itt a többség erre a szakágra specializálódott. Az egyik nap sikerült vízre szállnom Oscar Chalupskyval, ő a Nelo egyik embere, aki rengeteg hasznos tanácsot adott, de öt perc alatt nem lehet átültetni a gyakorlatba ezeket az infókat, érezni kell nagyon, hogy miként kell a hullámok között jól haladni. Ez a verseny tulajdonképpen a hullámlovaglásról szól, csakhogy a hullámok nem egy irányból jönnek, mint ahogy azt a Dunán megszoktuk, hanem mindenfelől. Na, ezeket a hullámokat kellene úgy összekötni, hogy a legjobb eredmény süljön ki belőle” – mondta Boros Adrián, aki elmondta: ez az a szakág, amelyben nem számít, hogy hány éves vagy. Akár hatvan évesen is te lehetsz az, aki a legjobban érzi ezt a műfajt.

 

 

Edzői konzultáció már Tokió jegyében

Október végén Japánban, a 2020-as olimpiai játékok helyszínén járt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, valamint Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A szakemberek szerdán az olimpiai terepszemlén látottakat osztották meg a szakma képviselőivel, edzőkkel, egyesületi vezetőkkel.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában tájékoztatta a szakmát Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a 2020-as olimpia előkészületeiről. Október végén egy kisebb magyar delegáció járt Japánban, ahol szakembereink az olimpiai pálya mellett feltérképezték a szállás és edzéslehetőségeket is a Szigetországban.

“Az edzőket ma tájékoztattuk a Japánban tapasztaltakról, arról, hogy milyen benyomásaink vannak az olimpiai pályáról és a körülményekről. A pályánál a hullámzás kulcsfontosságú kérdés, a japán szervezők most azon dolgoznak, hogy miként oldják meg a hullám elvezetést a betonfalak között, hogyan létesítsenek hullámfogókat, illetve hullámtörőket a pályán. A szakmát a két preferált szállodáról is tájékoztattuk, valamint megmutattuk azt a helyszínt is, amely jó edzőtáborozási lehetőséget jelenthet a magyar csapat számára – mondta Hüttner Csaba.

A szerdai megbeszéléséne 12 szakember volt jelen, többen is megfordultak már Ázsiában, Japánban, Szingapúrban, Malajziában, így Hüttner Csaba arra volt kíváncsi nekik milyen tapasztalataik vannak az akklimatizációval kapcsolatban. Tóth László 2003-ban ott volt Japánban az ifjúsági világbajnokságon, amelyen kiváló eredményeket könyvelhettek el versenyzőink.

“Mi csak az utolsó pillanatban érkeztünk meg a versenyhelyszínre, itthon készültünk az eseményre, de úgy tapasztaltuk, hogy a versenyzők számára két-három nap elegendő volt az akklimatizálódásra. Nehézséget a magas páratartalom és az erős hullámzás jelentett, de fiataljaink, akik közül többen a Dunán nőttek fel így is helyt tudtak állni. Nyilván egy olimpiai felkészülés egészen más előkészületet igényel, így a vezetőség tervei szerint jövőre két csapat is elutazik Japánba, hogy tesztelje az átállás nehézségeit, felmérje, milyen kényelmetlenségekkel jár a hosszú utazás. Ami még kulcsfontosságú lesz majd, hogy milyen ételeket tudnak enni versenyzőink a szigetországban, bár ahogy hallottuk, nem csak az ázsiai, de az európai konyha ízvilágából is választhatnak a sportolók” – tette hozzá Tóth László.