Mégse

Sárkányok, bajnokok, jókedv Csepelen

A sportág kiemelkedő alakjai tűntek fel hétfőn Csepelen, több korábbi olimpiai és világbajnok is lapátot ragadott a Vass István Masters Kajak-Kenu és Römi évadnyitó sárkányhajó maratoni versenyen.

Hír

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin sárkányhajóba ült. A visszavonulását tavaly bejelentő bajnok hétfőn örömmel vállalt szerepet az egyik Römi egységben az évadnyitó sárkányhajó maratonon. De nem csak ő töltötte mozgással, versenyzéssel a napot, a kenus mastersek 40-49-es korosztályában ismét egy hajóba térdelt a világbajnok, ma már felnőtt szövetségi kapitány Hüttner Csaba és Szuszkó László, korábbi maratoni világbajnokunk, Györe Attila Prohászka Péterrel hasított, és a 2002-es szegedi Európa-bajnokságon 200 méteren aranyérmes Buzál Miklós, Végh Attila kettős is próbára tette magát. A 60 pluszos kategóriában pedig a tavaly előtt az Év maratoni edzőjének választott Martinkó Gábor és Hubik András mutatta meg, hogy az edzők is tudnak ám, ha akarnak!

SUP-futamokat is láthatott a csepeli közönség. Olimpiai bronzérmes kenusunk, Zala György most ebben a feltörekvő szakágban tesztelte le magát, s Fazekas-Zur Krisztina edző-férje, Rami Zur is kipróbálta, hogy az óceán után milyen a csepeli Dunán vízre szállni.

A gyönyörű nap nagy versenyeket hozott. A sárkányhajósoknál a dobogó első két fokát a Römi egységek foglalták el, a harmadik helyen ezúttal az Old Lake Dragons zárt.

„A harmadik hely is meglett volna, ha egy bójatévesztés miatt nem zárják ki a csapatunkat, de jobb is, hogy nem csak mi álltunk a dobogón, mert akkor a többiek jövőre is eljönnek. De a viccet félretéve, nagyon színvonalas versenyt hozott ez a nap, 15 egység nevezett, évről évre többen vagyunk és tényleg látványos versenyeket vívunk. Ez a nap jó ráhangolódás volt a két hét múlva esedékes szolnoki Európa-bajnoki válogatóra, amelyen szeretnénk minél több indulói helyet megszerezni” – mondta Reményi Péter, a Römi csapatok kapitánya.

A Vass István masters futamokon is szép számmal indultak a versenyzők. Három korosztályban (40-49, 50-59 és 60+) hirdettek győzteseket, míg a parton Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke mellett olyan világklasszisok foglaltak nézőként helyet, mint az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina, a világbajnok Wichmann Tamás, Benedek Dalma, Csabai Edvin vagy éppen Paksy Tímea.

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat:

 

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.