Mégse

Óriási csaták a vb-válogatón

Nagyot harcoltak egymással a magyar maratonista kajak-kenusok a hétvégén Tokajban rendezett világbajnoki válogatón.

Hír

A nyitónap a férfiak egyéni számával indult, és hatalmas csata alakult ki a három legjobb versenyző között. A 30 kilométeres táv végén végül a főleg síkvízen versenyző Györgyjakab Máté mindösze két másodperccel előzte meg Máthé Krisztiánt és négy másodperccel a rutinos Boros Adriánt.

A nőknél számtalan világbajnoki cím csapott össze, az eddigi legeredményesebb Csay Renáta kormányproblémák miatt kiállni kényszerült a versenyből, így Czéllai-Vörös Zsófia és Kiszli Vanda külön csatáját hozta a válogató. Végül remek hajrájának köszönhetően a győri Czéllai-Vörös nyert négy másodperc előnnyel az Atomerőmű versenyzője, Kiszli előtt.

Kenuban a férfiaknál ennél is nagyobb volt a harc, Dóczé Ádám 26 kilométer után mindössze 0,4 másodperccel (!) győzött Laczó Dánielt megelőzve. A nőknél Bragato Giada magabiztosan diadalmaskodott Kisbán Zsófia előtt.

Vasárnap a párosok versenyét rendezték meg, és itt is kiváló csatát láthattak a nézők, a férfi kajakosoknál a Boros Adrián, Máthé Krisztián kettős ugyanis alig több mint egy másodperccel verte az Aranyosi Gábor, Mészáros Márton egységet.

A nőknél ennél simábban nyert a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia páros a Kiszli Vanda, Pupp Noémi duó előtt, a férfi kenusoknál pedig a Laczó Dániel, Nagy Gergely Balázs egység győzött.

Az utánpótlásban a válogatót nyerték:
Férfi ifi K1: Vékássy Bendegúz
Férfi ifi C1: Kollár Kristóf
Női ifi C1: Molnár Csenge
Női ifi K2: Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese
Férfi ifi K2: Vékássy Bendegúz, Redl András
Női ifi K1: Rendessy Eszter
Férfi C2: Hodován Dávid, Kollár Kristóf

A világbajnokságnak október 17. és 20. között Kína ad otthont, előtte kéthetes edzőtáborba vonul majd a válogatott két csoportban.

A vb-re utazó keretet várhatóan jövő kedden hirdeti ki Weisz Róbert szövetségi kapitány.

Sevillában keressük a leendő kvótaszerző párost

A Párizs-keret, kiegészülve néhány felnőtt versenyzővel, Sevillában edzőtáborozik, hogy megtalálják azt a férfi kajak párost, amely 1000 méteren jövőre olimpiai kvótát tud szerezni.

Hír

November 2-től 15-ig Nyerges Attila és Matyus Zsolt irányítása alatt készül Noé Zsombor, Bogár Gábor, Noé Bálint, Dombvári Bence, Németh Viktor Máté, Koleszár Mátyás, Béke Kornél, Gál Péter, Redl András, Varga Ádám, Kós Benedek és Erdőssy Csaba, valamint néhány napra csatlakozott hozzájuk Kammerer Zoltán is.

Jelenleg Hüttner Csaba szövetségi kapitány is Sevillában tartózkodik, de egy hetet Makrai Csaba utánpótlás kapitány is a kajakosokkal töltött, őt kértük meg, hogy számoljon be a kint folyó munkáról.

„Délelőtt egy egyes edzés szerepel a programban, délután pedig a páros edzések következnek, minden nap különböző összeállításban ülnek össze a fiúk. Minden páros edzés ugyanolyan program szerint zajlik: iramgyakorlás, iramfokozás, technikai elemek gyakorlása, a végén pedig három perc verseny következik, a hat páros itt egymással harcol közel 1000 méteren. Próbálunk olyan körülményeket szimulálni, hogy

kijöjjenek azok a technikai problémák, amelyek egyébként csak versenyen jönnek ki”

– mondta Makrai Csaba, aki szerint azért is hasznos ez a kéthetes sevillai edzőtábor, mert ideális körülmények között, 20-22 fokos melegben el tudják nyújtani a vízimunkát.

„Ha vége az edzőtábornak, akkor kiértékeljük a látottakat, és igyekszünk olyan ütőképes párost vagy párosokat találni, amelyek sikeresek lehetnek a kvótaszerzésben. Egyelőre korai bármit mondani, de azt már lehet látni, hogy van két olyan egység, amely rendkívül biztatóan mozgott együtt Sevillában” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A vízimunka mellett természetesen az ilyenkor szokásos kiegészítő edzéseket (futás, kondi) is elvégzik a versenyzők Spanyolországban.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019