Nagymarosi ünnep: bronzos fiúk Belfastból

Nagy sikert értek el a nagymarosi kajakpólósok az Észak-Írországban megrendezett nemzetközi tornán. Ádám Krisztián U16-os fiai, Bedő Sebestyén, Heier Ákos, Sánta József, Havasi Máté, Schwarcz Gergő a cseheket 5-2-re verve bronzérmet szereztek.

Póló
Hír

Korábbi kajakosként, jelenlegi testnevelő tanárként szuper kis közösséget formált Ádám Krisztián a Dunakanyarban. Szobról, Nagymarosról, Zebegényből érkeznek a gyerekek a nagymarosi kajakpólós klubba, ahol lassan már ki lehet tenni a „megtelt” táblát, hiszen öt csapatnyi fiatal tanulja a nem mindennapi sportág csínját-bínját a hangulatos kisvárosban. Az U16-os korosztály tagjai a múlt héten Észak-Írországban egy nemzetközi tornán szerepeltek, a Nagymaros A csapata pedig óriási sikert ért el: a fiúk felállhattak a dobogó harmadik fokára.

„Korábban írtam a nemzetközi szövetségnek egy levelet, hogy amennyiben adódik indulási lehetőség bármilyen junior tornán, azt jelezzék felém. Így kerültünk ki a srácokkal Belfastba, ahol a szervezők célként tűzték ki, hogy a korosztály számára világbajnoki erősségű tornát hozzanak össze – mesélte Ádám Krisztián a csapat edzője. – A tornára több európai klubcsapat és válogatott nevezett, de jöttek például Namíbiából is kajakpólósok. A srácok számára elég kemény volt ez a hét, hiszen öt nap alatt tizenöt mérkőzést játszottak, ráadásul az A csapatunkban nem volt cserelehetőség, így a fiúk minden mérkőzésüket pihenés nélkül teljesítették. A tornán közel azonos erősségű csapatok jöttek össze, nagyon színvonalas mérkőzéseket játszhatott a csapat, amely eddigi legjobb eredményét érte el ezzel a bronzéremmel.”

Nagymaroson igazi kajakpólós bázis működik, a gyerekek télen tornatermi edzéseken vesznek részt, nyáron pedig benépesítik a yacht kikötőt, amelynek tulajdonosa biztosítja a helyet ehhez a sportághoz.

„A Nagymarosi Kajak-Kenu Egyesület mellett van a hajótárolónk, az öbölben pedig a pályánk, ahol gyakorolhatunk, s ahol megrendezzük mi is a versenyeinket. De mivel itthon nincs túl sok megmérettetési lehetősége, így kénytelenek vagyunk külföldre utazni, Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban veszünk részt tornákon. Ez volt az első olyan versenyünk, amelyhez repülőre kellett ülnünk, s ez volt az első olyan torna, amely világbajnoki színvonalú volt” – folytatta a szakember, aki bízik benne, hogy Magyarországon egyre több klub ismeri fel, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a sportágban, milyen sikerélményeket tudnak adni fiataljaik számára.

Megkezdődött a kölyöktábor Dunavarsányban

5 edző, 27 egyesület, 76 gyerek – ez számokban a hétfőn kezdődött kölyök válogatott tábor. Egy héten át Dunavarsányban edzenek a 12-13 éves korosztály legjobbjai, akiket meglátogatott Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány.

Hír

Megkezdődött a felkészülés a 2018-as szezonra a kölyök válogatott számára. Huszonhét egyesületből 76 gyerek utazott el Dunavarsányba, ahol öt edző, Major Ildikó, Kovács Gábor, Hargittai István, Kása Ferenc és Révész Zoltán irányításával edzenek a fiatalok, akik a jó időnek köszönhetően napi két vizes edzésen tudnak részt venni.

„Szombat délelőttig lesznek itt a fiatalok, akik napi három-négy edzésen vesznek részt. A hat nap során természetesen időre menéseket is végzünk, 2000 méteren és 10 kilométeren mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak a gyerekek – mondta Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány. – A gyerekek már nagyon várták ezt a tábort, az ő életükben mérföldkő, hogy itt lehetnek és remek edzők irányításával végezhetik a munkát.”

Sikeres összefogás a magyar vízi turizmusért

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Révész Máriusz vezette aktív turizmusért felelős kormánybiztosi iroda Országos Vízi Turisztikai Konferenciát szervezett pénteken az Aquaworldben, ahol több aspektusból is bemutatták az európai uniós forrásból megvalósuló magyarországi vízitúra hálózatot.

Hír

Több mint egy éve zajlik az aktív turizmusért felelős kormánybiztosság és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség között az az együttműködés, amelynek célja a vízi turizmus fejlesztése Magyarországon. Európai Uniós forrásokból közel 200 vízitúra megállóhely újul meg vagy létesül az országban, átfogó hálózat jön létre, amelynek köszönhetően a fellendülőben lévő gyalogos és kerékpáros turizmus mellé a vízi turizmus is felzárkózhat hazánkban. A szervezők a pénteki Országos Vízi Turisztikai Konferencián bemutatták, hol tart jelenleg az együttműködés, milyen célokat sikerült eddig megvalósítani, melyek a további feladatok és milyen együttműködés szükséges a különböző szereplők és területek között, hogy a rendszer igazán hatékonyan működhessen.

„Fontos feladat, hogy a gyerekek, idősek, családok számára az aktív turizmus, az aktív kikapcsolódás lehetőségeit fejlesszük, és ebben rendkívül szorosan és jól együtt tudtunk és tudunk működni a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel – nyilatkozta az eseményen Révész Máriusz kormánybiztos. – Különböző uniós pályázatok forrásaiból közel 200 vízi megállóhely jön létre az országban, amellyel új lendületet adhatunk a vízi turizmusnak, ami az aktív kikapcsolódás egyik legszebb formája.”

A nap során számos érdekes előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Dr. Stocker Miklós, az EMMI főosztályvezetője arról beszélt, miként építhető be a napi testnevelésbe a vízi turizmus. Szoboszlai Sándor az európai uniós források felhasználásának lehetőségeiről tartott előadást. Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese megosztotta meglátásait a magyarországi turisztikai márkák kialakításáról és az aktív turisztika helyéről a magyar turizmus rendszerén belül. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az idén átadásra kerülő felső-tiszai hálózatról, valamint a teljes rendszerről és annak szolgáltatási elemeiről beszélt. A Testnevelési Egyetem képviseletében dr. Irmai István és dr. Lacza Gyöngyvér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a TE által közösen létrehozott képzési rendszert mutatta be. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően szó esett még a hajózási szabályokról is, Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a vízi turisztika és a Nemzeti Parkok összekapcsolódásáról tartott előadást. A konferencián két régió sajátosságai és lehetőségei is terítékre kerültek, Aros János, Sárospatak polgármestere a Bodrog és vidékéről, a környék vízitúrázási tradícióiról és az egyéb helyi idegenforgalmi értékekről beszélt, Kadler Zsuzsa a TOP-os forrásoknak köszönhetően a Szigetközben megvalósuló fejlesztéseket mutatta be. A konferencia végén az elmúlt években felhalmozott gyakorlati tapasztalatokról beszéltek vízitúráztatók és vízitúrázók, vagyis ifjabb Foltán László, az MKKSZ Vízivándor Programvezetője, Böősi Gábor vízitúra-vezető, és a Zenit vízi-bázis képviselője, Dr. Tarnai Gábor.

„Jól sikerült konferencia van mögöttünk, külön öröm, hogy össze tudtuk hozni azokat a szereplőket, akik a vízitúra-hálózat fejlesztésének előkészítési fázisában nagyon komoly munkát végeztek. Most, hogy a megvalósítási szakaszba léptünk, olyan mérföldkőhöz érkezett ez a projekt, ahol fontosnak tartottuk, hogy a szereplők találkozzanak, megosszák egymással, hol tartanak a területeiken, s kijelöljük azokat irányokat, amelyek a termékfejlesztés során minden egyes helyen fontosak lehetnek. Örülök neki, hogy százötven ember elfogadta a meghívásunkat a konferenciára, amelyen olyan előadások hangzottak el, mint Révész Máriusz kormánybiztosé, aki az egész vízi turisztikát az összes aktív turisztikai fejlesztésben helyezte el, és ezek összefüggéseiről is beszélt. Jó jel, hogy a meghívásunkat nagyon sok önkormányzat vezetője elfogadta, hiszen számunkra ők a legfontosabb partnerek. És külön pozitívuma volt ennek a konferenciának, hogy a polgármesterek, önkormányzati összefogások projektjei is meg tudtak jelenni, és olyan jó gyakorlatokat is be tudtunk mutatni, ami másoknak is ötleteket adhat, viszonyítási pontot jelenthet egy-egy fejlesztés során. Ez egy igazi összefogás, amelynek már most pozitív jelei tapasztalhatók, hiszen már ebben az évben nőtt a vízi turisták száma az országban, amelyre büszkék lehetünk” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.