Nagymarosi ünnep: bronzos fiúk Belfastból

Nagy sikert értek el a nagymarosi kajakpólósok az Észak-Írországban megrendezett nemzetközi tornán. Ádám Krisztián U16-os fiai, Bedő Sebestyén, Heier Ákos, Sánta József, Havasi Máté, Schwarcz Gergő a cseheket 5-2-re verve bronzérmet szereztek.

Póló
Hír

Korábbi kajakosként, jelenlegi testnevelő tanárként szuper kis közösséget formált Ádám Krisztián a Dunakanyarban. Szobról, Nagymarosról, Zebegényből érkeznek a gyerekek a nagymarosi kajakpólós klubba, ahol lassan már ki lehet tenni a „megtelt” táblát, hiszen öt csapatnyi fiatal tanulja a nem mindennapi sportág csínját-bínját a hangulatos kisvárosban. Az U16-os korosztály tagjai a múlt héten Észak-Írországban egy nemzetközi tornán szerepeltek, a Nagymaros A csapata pedig óriási sikert ért el: a fiúk felállhattak a dobogó harmadik fokára.

„Korábban írtam a nemzetközi szövetségnek egy levelet, hogy amennyiben adódik indulási lehetőség bármilyen junior tornán, azt jelezzék felém. Így kerültünk ki a srácokkal Belfastba, ahol a szervezők célként tűzték ki, hogy a korosztály számára világbajnoki erősségű tornát hozzanak össze – mesélte Ádám Krisztián a csapat edzője. – A tornára több európai klubcsapat és válogatott nevezett, de jöttek például Namíbiából is kajakpólósok. A srácok számára elég kemény volt ez a hét, hiszen öt nap alatt tizenöt mérkőzést játszottak, ráadásul az A csapatunkban nem volt cserelehetőség, így a fiúk minden mérkőzésüket pihenés nélkül teljesítették. A tornán közel azonos erősségű csapatok jöttek össze, nagyon színvonalas mérkőzéseket játszhatott a csapat, amely eddigi legjobb eredményét érte el ezzel a bronzéremmel.”

Nagymaroson igazi kajakpólós bázis működik, a gyerekek télen tornatermi edzéseken vesznek részt, nyáron pedig benépesítik a yacht kikötőt, amelynek tulajdonosa biztosítja a helyet ehhez a sportághoz.

„A Nagymarosi Kajak-Kenu Egyesület mellett van a hajótárolónk, az öbölben pedig a pályánk, ahol gyakorolhatunk, s ahol megrendezzük mi is a versenyeinket. De mivel itthon nincs túl sok megmérettetési lehetősége, így kénytelenek vagyunk külföldre utazni, Csehországban, Lengyelországban, Olaszországban veszünk részt tornákon. Ez volt az első olyan versenyünk, amelyhez repülőre kellett ülnünk, s ez volt az első olyan torna, amely világbajnoki színvonalú volt” – folytatta a szakember, aki bízik benne, hogy Magyarországon egyre több klub ismeri fel, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a sportágban, milyen sikerélményeket tudnak adni fiataljaik számára.

Avatás Csongrádon

Luca napján adták át a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület új hajóházát a csongrádi Sporttelepen. Az egyesület régi álma vált valóra, amelyet két ütemben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával építettek meg. Az avatáson részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is.

Hír

Az egyesület 2010-ben alakult 13 taggal, önerőből szereztek be mindent. Eredetileg sárkányhajó egyesületnek indultak, később azonban kajakosok és kenusok is jelentkeztek hozzájuk. A csongrádi önkormányzattól 2013-ban kapták meg a sporttelep egyik épületének emeletét, ahol öltözőket és közösségi teret alakítottak ki, ehhez nyújtott először segítséget az egyesületnek a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A következő évben további támogatást kaptak, ekkor készült el a mostani hajóház alapja, néhány oszloppal és tetővel, vagyis egy szín épült a hajóknak. Egy évvel később a villamos hálózatot fejlesztették, majd újabb mintegy 5 millió forintból tudták befejezni a hajóházat. Összesen mintegy 13 millió forintnyi beruházás zajlott a holtág partján – ismertette az ünnepség elején Kakuszi Gyöngyi, a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület elnöke.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, mióta a kormány támogatja a 16 olimpiai sportágat, köztük a kajak-kenut, egymás után épülnek az ehhez hasonló hajóházak, egyre növekszik a kajak-kenus család, egyre többen választják ezt a sportágat. A gyerekek olyan közösségekben nőhetnek fel, ahol megtanulhatják, hogy a munka az egyetlen olyan dolog, ami előrébb visz. Aki keményen dolgozik a céljaiért, az eredményes lehet. A csongrádi gyerekeknek sok sikert kívánt az MKKSZ elnöke.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő arról szólt, hogy olyan sportcentrum kezd kialakulni a Holt-Tisza partján, amelyet sok település megirigyelhetne, hiszen teniszpálya, műfüves focipálya, több egyesület hajóháza már megépült, de hamarosan kézilabda-csarnok épül a szomszédságban. A kajak-kenu nagyszerű sport, az egyik legeredményesebb sportág. Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy a gyerekek fejlődjenek.

Bedő Tamás, Csongrád polgármestere szerint az egyesület már meghatározó Csongrád sportéletében. Merjünk nagyot álmodni – mondta a polgármester –, ha az adottságaink ilyen jók, gondolkozni kell a kajak-kenu sport csongrádi fejlesztésében. Ezért is adja az önkormányzat mindig a támogatást, önerőt a pályázatokhoz. A sportfejlesztések döntően nem a stadionépítésekről szólnak, hanem sok sportágnak a mostanihoz hasonló beruházásáról – emelte ki a polgármester.

A hajóháznak az egyesület a Szent Jupát nevet adta, az ünnepségen leplezték le a névtáblát is. Az épületet Topsi Bálint plébános szentelte fel.  Ezután Schmidt Gábor , az MKKSZ elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Bedő Tamás polgármester, Kakuszi Gyöngyi egyesületi elnök és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus vágta át a nemzeti színű szalagot. Az épületben helyet kapott a hajótároló, edzőterem kondigépekkel, valamint vizesblokk is. A hajóház falán fotómontázsok mutatták be az építkezés történetét.

A Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület versenyzői egyre több versenyen vesznek részt, az összesített bajnoki pontversenyben mintegy 170 egyesület közül a 68. helyen áll a Kis-Tisza Vízi-Sport Egyesület, az országos középmezőnyben.   Két magyar bajnoki negyedik helyezettje is van az egyesületnek, illetve ötödik és hatodik helyezettjük is van. Vajda Attila  hírportálunknak elmondta:  elsősorban hitet kell adni az itt sportoló fiataloknak, hinni kell magunkban, hinni kell az álmainkban és dolgozni kell érte. A sportban csak úgy lehet nyerni, ha átlépjük saját határainkat. Bízni kell magunkban akkor is, ha szembe fúj a szél, ha az 1000 méter többnek tűnik, mint 1000 méter, hinni kell, hogy akkor is én lehetek az első – intette a gyerekeket az olimpiai bajnok kenus. Erőt és kitartást kívánt a csongrádi fiataloknak.

Évzárót tartott a RÖMI KKSK is

A hétvégi eseményen a klub sportolói megünnepelték a nemzetközi versenyeken szerzett érmeket és a magyar bajnoki szereplést is.

Hír

Kilenc Európa-bajnoki cím mellett tovább 14 érmet szereztek nemzeti csapatként a szegedi Eb-n a klub sárkányhajósai és az idei klubvilágbajnokságon is nyertek egy arany- és egy ezüstérmet. A RÖMI KKSK idén is simán győzött az ötfordulós magyar bajnokságon, miután rövidtávon, hosszútávon és így az összetettben is ez a klub szerepelt a legeredményesebben.

Az idei sikereket a szombati évzárón ünnepelték, ahol őzből készült pörkölt és idősebb Foltán Lászlónak köszönhetően májas lecsó volt a menü.

“Büszkék vagyunk rá, hogy 2006 óta minden olyan világversenyről, ahol rajthoz álltunk, tudtunk aranyérmet hazahozni. Töretlen akarattal készülünk a jövő évi atlantai világbajnokságra, annak ellenére, hogy ez a túra komoly anyagi kiadást jelent a sportolóinknak. Idén az utolsó akciónk a szokásos december 30-i Margitsziget-kör futás lesz, amit egy termálfürdőzéssel zárunk” – mondta Reményi “Römi” Péter, a klub névadó csapatkapitánya.