Mégse

Megható búcsú Kadler Gusztávtól

A győri vízitelepen csütörtök délután több százan vettek végső búcsút Kadler Gusztávtól, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökétől, a Graboplast Győr Kajak-Kenu szakosztályának elnökétől, Győr díszpolgárától, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjától.

Hír

A sportág képviseletében dr. Baráth Etele, a klub részéről Weisz Róbert, Győr hagyományőrzőit képviselve Pálfalvi Gábor újságíró, a MOB és az olimpiai család részéről pedig Vékássy Bálint emlékezett.

Az esemény moderátora Gáti Oszkár színművész volt, aki felolvasta Kadler Gusztáv felesége, Mariann asszony búcsúlevelét, megosztotta Borkai Zsolt győri polgármester gondolatait és elmondta Emil Isac: Ha meghalok című versét.

A méltatások közt elhangzott: Kadler Gusztáv 2004-ben, a győri és a magyar kajak-kenu sportágban végzett vezetői munkája elimeréseként, elsőként a győri sportvezetők közül nyerte el a díszpolgári címet. 1995 fontos évszám volt a magyar kajak-kenu sportvezetés életében: ekkor választották meg azt az elnökséget, amelynek vezetője évtizedeken át dr. Baráth Etele, alelnöke pedig Kadler Gusztáv volt. A sportág évkönyveiben ez a korszak az aranykor, illetve a megújulás kora nevet viseli. 1998-tól adja át a város legjobb sportolóinak, edzőinek az elismerést a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány; az előkészítő és szervező munkában az egyik legaktívabb szereplő Kadler Gusztáv volt. A megemlékezők kiemelték, hogy a négyes szám sokszor visszaköszön Kadler Gusztáv sportpályafutásában. Négyesben nyerte magyar bajnoki címeit versenyzői pályafutása során. Négyszer hozta Győrbe a világ elitjét, hiszen három világ- és egy Európa-bajnokság házigazdája volt a vízitelep. De amire ugyancsak büszke lehetett: négy olimpián, 2000-ben Sydney-ben, 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is ő volt a magyar kajak-kenusok csapatvezetője.

Kadler Gusztáv hosszan tartó betegség után, életének 65. évében hunyt el.

dr. Baráth Etele búcsúbeszéde

“Az igaz ember könnyen megmutatja magát. Nem abban, hogy mindig igaza van, hanem abban, hogy hisz az emberi igazságban. Hisz abban, hogy a világ jobbá tehető, és ez közös felelősségünk.

Kadler Gusztáv olyan igaz ember volt, aki szerette az embereket, hitt bennük és vállalta értük a felelősséget. Ez volt az oka, hogy olyan sok közösséget épített, és hogy oly sok jó ember vette körül.

Boldog volt. Boldog volt csodás családjában, boldog volt a kajakos közösségben, boldog volt városában, barátai között. Szívta magába a szépet és a jót, de meg is küzdött értük. Küzdött az igazságért, és nemcsak a saját becsületéért.

Állandóan építkezett; családot, házat, hazát, egyesületet, szövetséget. Olyan felejthetetlen versenyeket hozott létre, melyek verhetetlenek a világban. Tudta, hogy az eredmény, a jövő, nem csak úgy magától megszületik, a jövőt fel kell építeni, azért meg kell dolgozni. Született csapatvezető volt.

Úgy volt főnök, hogy alárendelte magát szeretteinek. Úgy tudott dönteni, hogy mindenki sajátjának kellett, hogy érezze azt, mert igaza volt. Mert igaz ember volt. Jobban tudott örülni mások sikereinek, mint a sajátjának.

Olyan volt, mint szép kertjének kertésze. Ültetett, gondozott, de minden és mindenki saját erejét, akaratát érvényesíthette mellette. Így nőtt ő is észrevétlenül naggyá. Olyanná, akit mindenkinek tisztelni kellett. Óriási egyéniség volt. Sokszor egyszerűen, némán is meg tudta állítani az időt.

Nagy, és folyamatosan gyarapodó, szép családja, Mariannal az élen, példát mutat az összetartásban. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Gusztival, a gazdasági alelnökkel, nehéz helyzetből kiemelkedve vált híressé a gyarapodásról, az eredményességéről, az összetartásról.

Vele és körülötte semmi sem volt véletlen. Példás önismerettel, szorgalommal, mindig küzdött azokért a közösségekért, melyeknek mestere volt. Lehetőségeit jól érlelte meg a közösség javára. Eredményei itt is érezhetőek, láthatóak. Észrevétlenül, de a levegőben van sugárzó szelleme. Generációk fogják még magukba szívni azt a szépséget, emberséget, és erőt, amit Guszti, Guszti’bá örökül hagyott.

Százak, ezrek láthatták, hallhatták beszédeit, amelyek azokról az eredményekről szóltak, amelyet gyerekek idehaza és a nagyvilágban – közte a sajátjaié is- a nagy sportolók – bajnokok elértek, és nem igazán tudták, hogy mindenben benne volt az ő akarata, segítő munkája is.

A Duna, a vizek melyeket megjárt, még sokáig tükrözni fogják egyéniségét, tetteit, gondolatait.

Nem véletlenül volt a kajak-kenu sport regionális fejlődéséért felelős. Amit itt Győrben, közösségeiben elért, azt akarta kiterjeszteni, ölelni az egész országot sikereiben és bánatában egyaránt.

Maratoni küzdelmet folytatott súlyos betegségével. Egyszer-egyszer még ki tudott szállni a remény partjainál. Végül el kellett mennie, de nem hagyott itt végleg bennünket.

Csodás volt vele beszélgetni, borozgatni. Én ezt fogom tenni továbbra is. Búcsúzásul mindenkinek javaslom, hogy beszélgessen vele továbbra is. Várja, hogy megszólítsák, kérdezzenek tőle. Válaszolni fog, ha már megölelni nem is tud többé bennünket.”

Vékássy Bálint búcsúbeszéde

„Az emlékezés mindig egyfajta időutazás. Felvillanó képek a régmúltból és a közelmúltból, cikázó gondolatok egy hajdani ÁFÉSZ-kupáról, ma délelőttről, a tavalyi nyárról, az idei versenyszezonról, az előző olimpiáról, az árvizes maraton-vébéről és a napsütésről.

Ezen időutazás jegyében a “Vissza a jövőbe” című film főszerepét alakító amerikai színész, Michael J. Fox egyik gondolatát szeretném megosztani veletek, amely így szól: „A család nem egy fontos dolog. A család a minden.”

Bár nem Guszti mondta ezt, ő éppen eszerint élt. Bátorkodom kijelenteni, hogy senki sincs itt közülünk, aki Guszti életének eme meghatározó rendezőelvét ne tapasztalta volna, és aki ne nézett volna fel rá ezért.

Mariannon, a gyerekeken és az unokákon kívül még két, sporthoz kötődő családnak is tagja volt. A kajak-kenu családnak olyan vezéregyénisége volt ő, akinek a sportág iránt érzett elkötelezett szeretét még azok sem kérdőjelezték meg soha, akikkel esetleg néha nem értettek egyet.

Emlékszem, amikor egy napon odalépett hozzám a kajak-kenu szövetségben, és keserédesen azt mondta, nagyra becsüli azt a száraz hatékonyságot, amit képviselek, de sajnálja, hogy ezzel együtt veszni látszik az a családias légkör, amit ő mindig is annyira kedvelt a Latorca utcában. Sosem fogom megtudni, hogy elismerést vagy rosszallást kellett volna inkább kihallanom ebből, de őt ismerve, azt hiszem inkább utazott volna egy kicsit visszafelé az időben, hogy a számára oly fontos családias hangulatot újra és újra átélhesse.

A kajak-kenu család mellett mindenképpen meg kell említenem Guszti másik sportos családját, az olimpiai családot, akik nevében ma búcsúzom. Nehéz az olimpiai eszmét, az olimpiai játékokat nem szeretni, és főként nehéz egy olyan sportágból jövő embernek nem ötkarikával fertőzöttként élni, amelyik folyamatosan szállítja a sikereket. Guszti öt nyári olimpiát nézett, izgult, drukkolt végig a helyszínen, ráadásul igen eredményesen, hiszen ezen az öt olimpián összesen 15 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzérmet nyertek a kajak-kenusok. Ennél többet mindössze négy sportág nyert valaha, így egyértelműen aranykornak nevezhető a Guszti nevével is fémjelzett időszak.

A csillogó ötkarikás emlékek mellett ne feledkezzünk meg Magyarország első nagy nemzetközi multisport-eseményéről, a 2017-es győri EYOF-ról sem, amelynek szabadon választható sportága a kajak-kenu lett. Sportági és klubvezetőként Guszti szerepe ennek létrejöttében vitathatatlan, és a jó emlék, amelyet ez az esemény az olimpiai család európai tagjaiban hagyott ugyanannyira az ő érdeme is, mint amennyire a város vezetőié.

Bár a következő nyári olimpiai játékok már nincs messze, torokszorító arra gondolni, hogyha Gusztival együtt szeretnénk a tokiói ötkarikás ünnepet ülni, akkor egyedül csak abban bízhatunk, hogy Marty McFly időgépén megérkezik majd a múltból, és leül mellénk a lelátóra, kielemezni a látottakat. Ahogy szoktuk. Azután, hogy az összes váratlan meglepetést, részidőt, bekötött alkart végigbeszéltünk, lassan áttérnénk a családi dolgokra.

Hiszen, ha valaki itt nem tudná: a család a minden.”

Több ezer futó tisztelgett Koló emléke előtt

A sportbarátok október 23-án nem csak a forradalomra emlékeztek, de a tragikusan korán elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György előtt is lerótták tiszteletüket. Szerdán a Kolonics György Alapítvány, valamint az Ötpróba szervezésében bonyolították le az évről évre több ezer embert megmozgató Kolonics György Emlékfutást, amely idén egy nagy sikerű sárkányhajós futammal és Vízi Sportágválasztóval egészült ki a KSI népszigeti vízitelepén.

Hír

Kolonics György (Koló) barátai és tisztelői a legendás kenus 2008-as halála óta minden évben emlékfutást rendeznek október 23-án. Azért éppen ezen a napon, mert Koló rendszeresen indult a Bécs–Budapest Ultramaratonon, ahol szintén mindig a forradalom napján értek célba a futók.

Az idei eseményen 2986 sportolni vágyó ember vett részt, de a Koló előtt tisztelgő olimpiai- világ- és Európa-bajnokokból sem volt hiány. Többek között megjelent Dr. Kiss Gergely, Storcz Botond, Csabai Edvin és Koló kenus társa, Kozmann György is. A 2019. évi verseny további különlegessége, hogy most a futás mellett stílszerűen vízre is szállhattak az érdeklődők. Egy sárkányhajós futam keretében Ötpróba-pontokért lehetett evezni a Dunán, emellett pedig kicsik és nagyok több vízi mozgásformát is kipróbálhattak, hogy kedvet kapjanak valamelyikhez. Az első alkalommal megrendezett Vízi Sportágválasztón bemutatkozott a kajak, a kenu, a SUP, a sárkányhajó, a szlalom kajak és az evezés is.

Dr. Kiss Gergely, az emlékrendezvény kommunikációs igazgatója elmondta, hogy hatalmas öröm volt az Ötpróba Tokióba szervezőcsapata számára látni ezt a mai napot. „Koló, az igazi példakép emlékét méltó módon igyekszünk ápolni.

Hat napja beteltek a nevezések,

közel 3000 futó regisztrált, a szikrázó napsütésben a vízi sportokat is nagyon sokan kipróbálták. Élsportoló gyerekek, szabadidő sportolók, olimpikonok együtt emlékeztünk és mozogtunk.”

„Nagyon örülök, hogy ennyi ember megmozdul és elindul ezen a versenyen Koló emlékére, már-már az esemény fizikai korlátait feszegetve. Számomra külön öröm, hogy ilyenkor régi csapattársakkal és edzőkkel tudok találkozni és így egy kis időre visszatérhetek a kajak-kenus közegbe, hiszen a munkámat Pakson, nem sportos területen végzem.

Minden elismerésem a szervezőknek

és kívánom, hogy hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül folytassuk ezt a hagyományt és együtt fussunk Koló tiszteletére.” – osztotta meg gondolatait, Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes kenus.

A távokat teljesítő összes induló egy-egy egyedi befutóéremmel, illetve Ötpróba-pontokkal gazdagodott. A pontokat a rendszeresen sportoló ötpróbázók értékes sportfelszerelésekre válthatják be, a legtöbb pontot összegyűjtők közül pedig 24-en a tokiói ötkarikás játékokon személyesen szurkolhatnak majd a magyar olimpikonoknak.

A futáson külön értékelték azokat a futókat nemenként, és korcsoportonként, akik kajak-kenu egyesületek versenyzői:

11,5 km kajak-kenu kategória

Lány kölyök:

 1. Szulovszky Réka 01:00:39
 2. Varga Flóra Anna 01:02:55
 3. Kmetyó Klaudia 01:04:28

Fiú kölyök:

 1. Blaskó Dominik 00:47:49
 2. Kollek Bálint 00:49:13
 3. Nagy Levente 00:49:33

Lány serdülő:

 1. Horváth Laura 00:56:04
 2. Győri Ivett 00:56:21
 3. Pólai Petra 00:56:22

Fiú serdülő:

 1. Szinte Bálint 00:39:18 (az abszolút kategóriát is megnyerte)
 2. Ugróczky András 00:43:03
 3. Adamov Adrián 00:46:30

21,1 km kajak-kenu kategória

Női ifjúsági:

 1. Csépe Panna 01:54:01
 2. Ternai Andrea 02:02:38
 3. Sebestyén Réka 02:11:00

Férfi ifjúsági:

 1. Pető Ákos 01:38:40
 2. Bencs Botond 01:41:40
 3. Drobilich Domonkos 01:44:04

Női felnőtt:

 1. Kiszli Vanda 01:37:07 (az abszolút kategóriában 3. lett)
 2. Takács Heni 01:53:30
 3. Solecki Zsanett 01:59:12

Férfi felnőtt:

 1. Bucsi Bence 01:24:27 (az abszolút kategóriában 6. helyezést ért el)
 2. Zsidai Máté 01:32:22
 3. Slihoczki Ádám 01:34:11

További információ az eseményről a szervező BBU weboldalán.

Három magyar világbajnoki cím a nyitónapon!

Már az első nap alaposan belehúztak a magyar kajak-kenusok az éremtermelésbe a Kínában zajló korosztályos és felnőtt maraton világbajnokságon.

Hír

A nyitónap első két számában egyaránt kettős magyar siker született. Előbb Rendessy Eszter nyert Csikós Zsóka előtt az ifi kajakosoknál a lányok között. Ők ketten kiemelkedtek a mezőnyből, Rendessy 21 másodperccel előzte meg honfitársát, a harmadik spanyol Toledo azonban már több mint három percet kapott a győztestől.

Az ifi fiú kenusoknál is hasonlóan alakult a verseny, Horváth Benedek mintegy 40 másodperc előnnyel végzett az élen Kollár Kristóf előtt. A két magyar kenus itt is teljesen más dimenziót képviselt, a harmadik helyezett kínai Ji 3 perc 14 másodperces hátránnyal ért célba Horváth mögött.

Az ifi fiú kajakosoknál Petró Vince harmadikként, Vékássy Bendegúz tizenkettedikként zárt.

A felnőttek rövidkörös versenyeivel folytatódott a világbajnokság, ezeket a számokat először rendezték meg a vébén. A női kajakosoknál történelmet írt Kiszli Vanda, aki aranyérmet nyert, így ő lett a rövidkörös verseny történetének első világbajnoka. Kiszli nagy versenyben, csupán egy másodperc előnnyel győzött a szerb színekben induló Bedőcs Krisztina előtt. Ugyanitt Czéllai-Vörös Zsófia nem sokkal, de lecsúszott a dobogóról, negyedikként zárt.

A női kenusoknál a rövidebb távon Kisbán Zsófia kiváló versenyzéssel másodikként ért célba, ugyanebben a számban Bragato Giada nyolcadik lett. A férfi kenusok rövidkörös versenyében Dóczé Ádám a hetedik, Laczó Dániel a 12., a férfi kajakosoknál pedig Máthé Krisztián a negyedik, míg Mészáros Sándor Márton a 17. helyen végzett a döntőben.

„Az eredmények magukért beszélnek

– kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány a felnőtt versenyzők értékelését. – A nőknél Vanda nagyszerűen ment, akárcsak Zsófi, de ő elrontotta az egyik futást, és szerencséje sem volt. A férfi kenusoknál komoly kavalkád alakult a rajtnál, ketten beborultak, itt mindkét magyar versenyző a tömegben rekedt, de Dóczé Ádám szinte az utolsó helyről nagyon nagyot ment. Egyébként a körülmények kiválóak itt, Kínában, egy rossz szavunk sem lehet a szállásra, az étkezésre és a pályára sem. Remekül kiépített a versenyhelyszín, bár a pálya egy kicsit nehéz, mert háromféle kör van egy számban, ezt nem egyszerű betanulni, de szerencsére eddig egyetlen magyar sem hibázott. Reméljük, hasonlóan eredményes lesz a folytatás is!”

Pénteken, magyaridő szerint hajnalban és délelőtt folytatódik a világbajnokság. A programot itt lehet megtekinteni (a kínai Shaoxingban hat órával előrébb járnak).