A siker azért tud nyomasztani – Kozák és Kopasz az év legjobbja

Az év legjobb kajakosának megválasztott Kozák Danuta és Kopasz Bálint is a téli felkészülés közepén jár, amely után mindketten Dél-Afrikába vonulnak majd edzőtáborba. Előbbi versenyzőnek nem nehézség, hanem üde színfolt az életében a kislánya, utóbbi pedig szeretne nagyot alkotni a szegedi világbajnokságon. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró gáláján kérdeztük őket a díj átvétele után.

Kozák Danuta tavaly szülésből visszatérve fantasztikus teljesítményt nyújtott, az ötszörös olimpiai bajnok versenyző úgy nyert a világbajnokságon három aranyat, az Eb-n pedig két aranyat és egy ezüstöt, hogy mindegyik érmet olimpiai számban szerezte. A kiváló szereplés szerinte annak is volt köszönhető, hogy teher nélkül versenyezhetett.

„Persze volt rajtam nyomás, mert korábban is voltak eredményeim, de a kihagyás után úgy tértem vissza, hogy nem voltak komoly elvárások velem szemben. A sikerek tudják nyomasztani az embert, de tavaly könnyű volt versenyeznem, a következő évben ez jóval nehezebb lesz” – mondta a 31 éves sportoló, akinek már kislányára, Zorára is figyelnie kell a felkészülés és a versenyidőszak alatt.

„Most a karácsonyi időszakot nem egyszerű összeegyeztetni, de Zora nagyon jól bírja.

Ő egy üde színfolt az életünkben,

így nem okoz nehézséget, hogy hozzá is kell igazodnunk. Jelenleg a téli alapozás zajlik, futás, kondi, úszás – a szokásos kajak-kenus munkák, melegégövi edzőtáborba pedig majd Dél-Afrikába utazom” – nyilatkozta Kozák Danuta.

Impozáns évet zárt a magyar kajak-kenu

Ünnepélyes keretek között búcsúztatta a kiváló eredményekben gazdag 2018-as évet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A gálán átadták az év legjobbjainak járó díjakat, valamint Arany Érdemérme elismerést vehetett át Füleky András, Sziklenka László és Kadler Gusztáv.

Gyakorlatilag ugyanez a programja az év férfi kajakosának, Kopasz Bálintnak is, aki az elmúlt szezonban a férfiak király számában, 1000 egyesben az Európa-bajnokságon ezüstérmes, a vébén pedig negyedik lett, itthon azonban 500 és 1000 egyesben is verhetetlen volt.

„Az előző évekhez hasonlóan folytatjuk ugyanazt az edzésmetódust. Kondiedzések, hosszú futások és az úszást sem hagyjuk ki, mert az a tüdőtérfogatot növeli – kezdte a 21 éves versenyző. – Márciusban én is Dél-Afrikába megyek edzőtáborba, ahol még korábban nem jártam, így nagyon kíváncsi vagyok rá. Eddig minden évben jött rém plusz izomtömeg és erő, nagyon remélem, hogy ez jövőre is így lesz.”

Ez utóbbi elengedhetetlen lesz, ha Kopasz Bálint el szeretné érni a céljait, amelyek jövőre, az olimpiai kvalifikációs szegedi világbajnokság évében még magasabbak lesznek.

„Először is szeretném kivívni a vb-részvételt, hatalmas dolog lenne, ha hazai közönség előtt versenyezhetnék a világbajnokságon K1 1000 méteren. A fő számom továbbra is ez lesz, amelyben szeretnék a vébén a dobogóra állni, akár a legfelső fokára is, de ehhez még rengeteg munkát kell elvégeznem. Tavaly nem indultam 400 egyest, most viszont nem hagyom ki, és ha sikerül ott is jól szerepelnem, akkor

akár az 500 négyesbe is szeretnék beülni.

Emellett az 500 egyest is tervezem a következő szezonban” – fogalmazta meg jövő évi célkitűzéseit Kopasz Bálint.

A gálán készült fotók Facebook-oldalunkon megtekinthetőek:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók