Mégse

Komoly mezőny vár a magyarokra az Eb-n

Kozák Danuta három számban indul a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon, és mindenhol komoly klasszisokkal kell megküzdenie. A belgrádi Eb kvalifikál a minszki Európa Játékokra, így szinte minden számban erős mezőnyre számíthatunk a szerb fővárosban. Férfi kajak négyesünk például már az előfutamban összekerült a világelitbe tartozó egységekkel.

Hír

Női kajakosaink a szegedi világkupán bombaformában lévő új-zélandiak távollétében igen komoly esélyekkel vág neki az Eb-nek. Egyesben a szülés után visszatérő Kozák Danuta (fenti képünkön) a hazai mezőnyben nem talált legyőzőre, de még megszorítani sem tudták a válogatón, amely rendkívül jó előjel az Eb előtt, hiszen egy világbajnoki döntőnek is megfelelő mezőny jön össze egy-egy hazai válogatón. Ott lesz viszont Belgrádban 500-on a fehéroroszok tavaly világbajnokságot nyert klasszisa, Volha Khudzenka, kettőjük nagy csatáját hozhatja az egyik legjobban várt versenyszám. Persze számolni kell a dán Jörgensennel és az orosz Anisinával is.

A sprinttávon, 200-on a szám riói ezüstérmese, a lengyel Walczykiewicz, valamint a francia Guyot lehet a legnagyobb riválisa Kozáknak, de a szlovén Osterman és a dán Jörgensen is beleszólhat az aranycsatába.

Az Eb-n tavaly mindkét számot magyarok nyerték, 200-on Lucz Dóra, 500-on Takács Tamara győzött, utóbbi versenyző, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa ezúttal 1000 és 5000 méteren indul, és a mezőnyt elnézve, reális célkitűzés lehet, hogy megismételje Bodonyi Dóra tavalyi teljesítményét, aki tavaly aranyat nyert ezen a két távon az Eb-n. A belga Petersnek lehet a legnagyobb esélye, hogy megakadályozza ebben.

Takács Tamara két számban is rajthoz áll Belgrádban

Bodonyi ezúttal a négyesben bizonyíthat, Kárász Annával, Kozák Danutával és Medveczky Erikával, itt egyértelműen a fehérorosz egység lehet a legnagyobb rivális, de nagyon erősnek tűnik az új lengyel hajó is, amelybe beült a világbajnok, olimpiai bronzérmes Karolina Naja, és persze a világversenyekre mindig összeálló németekre is figyelni kell.

Párosban a világbajnoki címvédő Hagymási, Szabó kettősnek komoly kihívást jelenthet a fehérorosz Khudzenka, Litvincsuk és az olasz Capodimonte, Marigo egység. Az 500-on induló Medveczky, Csipes duó a világkupán remek formát mutató osztrák, valamint a spanyol és a portugál párostól számíthat ellenállásra, de a fiatal német egység is odaérhet a dobogóközelbe. Az 1000 méteres mezőny tűnik a legkevésbé erősnek, itt a Pupp, Csipes kettős reális esélyekkel indul a győzelemért.

A Medveczky, Csipes kettős is éremesélyes

Nagy kérdés, hogy a felkészülés nagy részében az 500 négyesre koncentráló Birkás Balázs mennyire tudott átállni a 200-ra, vagyis mennyire lehet ez elég a nemzetközi porondon, világbajnokunknak meglehetősen sok klasszissal kell majd megküzdenie, elég csak a hazai pályán versenyző Dragosavjevicset, a szám riói ezüstérmesét, a francia Beaumont-t vagy a tavalyi vb-ezüstérmes Rumjancevset említeni.

A hosszabb távokon, 500-on és 1000 méteren is rendkívül erős lesz a férfi kajak egyes mezőny, Kopasz Bálinthoz hasonlóan Fernando Pimenta is elindul mindkét távon, sőt, a portugálok klasszisa 5000 méteren is rajthoz áll. És akkor még nem beszéltünk az cseh Dostalról és a dán Poulsenről, akik szintén elindulnak 500-on és 1000-en is, utóbbi távon pedig még a spanyol Rodriguez, a német Rendschmidt és a belga Peeters is odaérhet a dobogóra.

Kopasz Bálintnak az Eb-n is ki kell hajtania magát egy éremért

A párosoknál 200-on a világbajnoki címvédő Birkás, Balaska kettősnek a Craviotto nevével fémjelzett spanyol, valamint az orosz és a német egységgel kell majd megküzdenie az elsőségért. 500 párosban az új olimpiai szám, a négyes miatt nincs olyan komoly mezőny az Eb-n, itt meghatározó lehet a Mozgi, Somorácz duó, míg 1000 méteren a német, lengyel és a spanyol hajóra is figyelnie kell a Hufnágel, Ilyés kettősnek.

Az 500 négyeseknél hatalmas harc várható, a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli négyes kirobbanó formában érkezik az Eb-re, a világkupákon ez megmutatkozott, de az Eb-n választ kaphatunk arra, hogy valóban a legjobbak között van-e a frissen alakult négyes. Az előfutamban ráadásul máris összecsap a rendkívül erősnek tűnő német, spanyol, cseh és orosz hajóval.

A Molnár, Tótka, Dudás, Kuli négyes már az előfutamban az elitbe tartozó ellenfeleket kap

A férfi kenusok a világ egyik legjobb egyes menője, a brazil Isaquias Queiroz távollétében nagyobb esélyekkel vágnak a nemzetközi versenynek. Főleg Kiss Tamásnak lehetnek éremreményei 1000 és 5000 méteren, noha így is olyan ellenfelei lesznek, mint a háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok német Brendel vagy a világbajnok cseh Fuksa és az orosz Stokalov. A párosoknál főleg orosz, lengyel és német kettősökkel kell majd megküzdenie a Hajdu, Fekete és a Korisánszky, Mike egységeknek.

Kiss Tamásnak sem lesz sétagalopp egyik futam sem Belgrádban

Azok után, hogy a női kenu felkerült az olimpiai programba, már a világkupákon is egyre komolyabb mezőny képviseltette magát, és ez a tendencia az Európa-bajnokságon is megfigyelhető. Az még kérdéses, hogy mennyire rúgja fel az egyre növekvő létszám az erősorrendet, mindenesetre a három kiemelkedő magyar versenyzőnek, Balla Virágnak, Takács Kincsőnek és Lakatos Zsanettnek várhatóan keleti-európai riválisokkal, oroszokkal, fehéroroszokkal és ukránokkal kell összecsapniuk az érmekért.

A belgrádi Eb-ről a helyszínről jelentkezünk majd.

A magyar Eb-keret:

Megnyílt az MKKSZ sportegészségügyi központja

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sportegészségügyi és diagnosztikai központját, amely a néhány hetes tesztüzem után hivatalosan is megnyitotta kapuit.

Lifelike
Hír

Az ebből az alkalomból tartott hétfői ünnepségen Kásler Miklós úgy fogalmazott: az ép testben ép lélek megközelítés jelenleg is az emberi lét egyik alapját jelenti. Hangsúlyozta: a sport nemcsak a testet, hanem a lelket is erősíti, fegyelemre, a társak megbecsülésére, nemes versengésre nevel. Hozzátette: igazi öröm számára, hogy ebben a központban a versenyzők egészségileg biztonságban lehetnek, s űzhetik ezt, a magyar identitás részévé vált nagyon szép, nagyon izgalmas és nagyon nemes sportágat, a kajak-kenut.

Török Krisztina, Kásler Miklós, Schmidt Gábor

“Kívánom önöknek, hogy ennek a diagnosztikai központnak a birtokában duplázzák meg ezt a listát, amely itt van mögöttem” – utalt a miniszter örökös bajnokok falára, amelyen az olimpiai aranyérmes és a legalább öt világbajnoki címet szerzett kajakosok, illetve kenusok neve olvasható.

az ötletből nagyon rövid idő alatt valóság lett

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke emlékeztetett: elődje, Baráth Etele, az MKKSZ közgyűlésének jelenlegi elnöke vetette fel a sportágspecifikus központ létesítésének gondolatát 2016-ban, s az ötletből nagyon rövid idő alatt valóság lett. A központ célja, hogy új, hosszú távú sportegészségügyi hátteret biztosítson a tehetségkiválasztás területén, valamint a profi és amatőr sportolóknak a magas szintű teljesítmény elérése érdekében.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere és Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke

“Itt vagyunk a tokiói felkészülés felénél, és a magyar kormány támogatásának köszönhetően, amit ezúton is köszönök, elkészült a sportegészségügyi és diagnosztikai központ. A próbaüzem során már sok versenyző igénybe vette a szolgáltatásokat, zajlanak a felmérések” – mondta Schmidt Gábor. Szerinte ezzel megvalósul, hogy még az eddigieknél is professzionálisabb háttér legyen a kajak-kenu sport mögött.

“Ez segítheti azt, hogy továbbra is ott tudjunk maradni a világ élvonalában” – jelentette ki az MKKSZ elnöke.

Schmidt Gábor arról is beszélt, hogy a beruházás kormányzati támogatásból, 1,9 milliárd forintból valósul meg, s a most átadott, 550 négyzetméteres sportegészségügyi és diagnosztikai központ után még a Kolonics György Vízisportközpontban is tervezik a hasonló fejlesztést, az várhatóan jövő év végén készül majd el.

Török Krisztina, a Lifelike sportegészségügyi központ igazgatója

Török Krisztina, a központ igazgatója úgy fogalmazott: a centrumnak két fő célja van, az egyik a teljesítménymaximalizálás, a másik pedig a tehetségek korai felfedezése és menedzselése.

A hétfői ünnepségen megjelent Kovács Katalin és Storcz Botond, valamint a még aktív, ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta is. Utóbbi elárulta: még nem nagyon ismeri a központot, eddig csak egy vérvételen járt ott, de ahogy fogalmazott, nagyon profi, nagyszerű környezetben található, s biztos abban, hogy segíteni fogja az ő és társai felkészülését.

Schmidt Gábor, Kásler Miklós, Török Krisztina, Kovács Katalin, Storcz Botond, Kozák Danuta

A háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin azt mondta, sajnálja, hogy az ő pályafutása alatt még nem állt ennyire komoly sportágspecifikus diagnosztikai háttér a versenyzők rendelkezésére, ugyanakkor biztos benne, hogy a most megnyilt központ segítségével hatékonyabbá vállhat a válogatott tagjainak felkészülése. Hüttner Csaba szövetségi kapitány pedig arról beszélt, hogy a központ elhelyezkedése kiváló, hiszen a közelben több nagy klub működik, a válogatott tagjai pedig azzal is rengeteg időt spórolhatnak meg, hogy a különböző vizsgálatok, rehabilitációs kezelések és felméréseket egy helyen állnak rendelkezésre az új központban.

“A Tokió A-keret tagjai, vagyis azok a sportolók, akik idén kvótaszerző helyen végeztek a világbajnokságon, ráadásul teljesen ingyen használhatják a központ összes szolgáltatását, ami komoly előnyt jelenthet és hatékonyabbá teheti a közvetlen olimpiai felkészülést” – tette hozzá a felnőtt kapitány.

forrás: MTI

Köszönöm, Ági néni, hogy érmet nyerhettem!

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hétvégi szakmai konferenciájának gálavacsoráján több évtizedes utánpótlás-nevelői munkájának elismeréseként Csathó Józsefné és Rasztotzky János kapta az első Aranylapát-díjat. Áldozatos munkájuknak köszönhetően rengeteg gyerek tanult meg kajak-kenuzni. A két kiváló szakember szerint az őszinteség, a hitelesség, a felelősségtudat és a sok játék a legfontosabb az utánpótlásnevelésben.

Hír

„Nem a díjért csináljuk, a gyerekkel való foglalkozás komoly önzetlenséget és odaadást igényel. Nem is értem, hogy miért jár nekem azért jutalom, amit szeretek csinálni, és amit szívből csinálok” – értetlenkedett Csathó Józsefné, Ági néni (fenti képen), akivel még a galyatetői átadón beszélgettünk.

„Egyébként én nem is akartam edző lenni. Élversenyzőként azt mondtam magamnak, hogy soha nem leszek edző, de beleragadtam a sportágba, mint légy a mézbe. Az első igazán megható eset az volt, amikor egy 10 éves tanítványom odajött hozzám egy diákolimpia után, és azt mondta nekem, hogy köszöni, hogy érmet nyerhetett.

Akkor, ott elsírtam magam,

ez volt az a pillanat, amikor megfogott ez a szakma” – mesélte Ági néni.

Rasztotzky János helyett viszont lánya vette át a díjat. „Ott voltam ugyan Galyatetőn, de egy polgármesteri fogadás miatt vissza kellett jönnöm Dunakeszire. Pont az ünnepi vacsorán ültem az asztalnál, amikor a lányom küldte a képet és a hírt. Nagyon meglepődtem, és rendkívül meghatódtam, nem tudtam, hogy díjat fogok kapni, de azonnal koccintottunk is rá egy pezsgővel” – mondta Rasztotzky.

Schmidt Gábor MKKSz-elnök adja át a díjat Rasztotzky János lányának

A Dunakeszin több mint 20 éve dolgozó kiváló szakember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem egyedül érte el ezt a sikert. „Ugyan az én nevem szerepel a díjon, de feleségemmel, László Gizellával ketten dolgozunk, legalább annyira megérdemli ő is ezt a díjat, mint én. Az egyik első utánpótlásműhely voltunk az országban, nem sokkal Ági néniék után kezdtük el a munkát. Mi csak gyerekekkel foglalkozunk, ugyanis csak az MKKSZ-től és a várostól kapunk támogatást, így felnőtt versenyzőkre nincs sem keretünk, sem pedig erőforrásunk. Egy felnőtt versenyző lefoglal egy teljes edzőt, mi pedig

nem szeretnénk elfordulni, vagy akár egy kis időt is elvenni a gyerekektől.”

Amikor azt kérdeztük a két díjazottól, hogy kikre a legbüszkébbek az eddigi neveltjeikből, egyikük sem nevezett meg senkit.

„Nem mindig a legsikeresebbekre a legbüszkébb az ember – kezdte Ági néni. – Arra is büszke tudok lenni, amikor egy csetlő-botló fióka elkezd kajakozni, és eljut egy szintre. Mindegy, hogy az ifi vb, diákolimpia vagy magyar bajnokság. Az idén például az volt az egyik legnagyobb sikerem, hogy voltak olyan srácaim, akik körbe tudták evezni a Szentendrei szigetet. Sok apró sikerből áll össze ez a szakma, nem lehet egyet kiemelni.”

Csathó Józsefné , Ági néni az Aranylapát-díjjal

„Sok nevet mondhatnék, de nem tudok kiemelni egy vagy két gyereket, az összesre nagyon büszke vagyok – kezdte Rasztotzky János, akinek a kezei alatt többek között Hagymási Réka és Lucz Dóra is megfordult. – Nagyon sok részsikert érünk el, mindenkire más miatt vagyok büszke. Az akarat, a hozzáállás, a győzni akarás, mindenkinél más és más emelhető ki. Van olyan, akinek egy ifi vb-arany a nagy siker, van, akinek egy országos bajnokság bajnoki cím, de van, akinél már az is hatalmas eredmény, ha megnyeri a Dunakanyar-versenyt – ez az egyéni képességektől függ.”

Arra a kérdésre, hogy mivel lehet megfogni, és a telepen tartani a gyerekeket, Rasztotzky így felelt:

„Játékkal, játékkal és játékkal.

Mi hosszú távon gondolkozunk, nincs nálunk eredménykényszer, de versenycentrikusak vagyunk, nem véletlen, hogy nagyon sok olyan gyerek van a válogatottban, aki Dunakesziről indult. Itt fokozatosan terheljük őket, először lejönnek, és végignézik az edzést, a következő alkalommal már edzenek is, és szépen folyamatosan csepegtetjük beléjük ezt a sportot. A legfontosabb pedig, hogy mindezt játékos módon tegyük!”

Rasztotzky János három tanítványával

Csathó Józsefné szerint a hitelesség, az őszinteség és a felelősségtudat a legfontosabb. „Akkor vagyunk hitelesek a gyerek szemében, ha érzi rajtunk, hogy szeretjük ezt a sportot. Az őszinteség pedig segít abban, hogy megtaláljuk a közös hangot.

A legfontosabb azonban a felelősségtudat kialakítása.

A víz egy veszélyes közeg, és a gyereknek meg kell tanulnia vigyáznia saját magára és a környezetére is. Ami a versenyzést illeti, nem kell feltétlenül mindenkinek jól teljesítenie, nekünk az a dolgunk, hogy megszerettessük velük ezt a sportot.”