Mégse

Komoly mezőny vár a magyarokra az Eb-n

Kozák Danuta három számban indul a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon, és mindenhol komoly klasszisokkal kell megküzdenie. A belgrádi Eb kvalifikál a minszki Európa Játékokra, így szinte minden számban erős mezőnyre számíthatunk a szerb fővárosban. Férfi kajak négyesünk például már az előfutamban összekerült a világelitbe tartozó egységekkel.

Hír

Női kajakosaink a szegedi világkupán bombaformában lévő új-zélandiak távollétében igen komoly esélyekkel vág neki az Eb-nek. Egyesben a szülés után visszatérő Kozák Danuta (fenti képünkön) a hazai mezőnyben nem talált legyőzőre, de még megszorítani sem tudták a válogatón, amely rendkívül jó előjel az Eb előtt, hiszen egy világbajnoki döntőnek is megfelelő mezőny jön össze egy-egy hazai válogatón. Ott lesz viszont Belgrádban 500-on a fehéroroszok tavaly világbajnokságot nyert klasszisa, Volha Khudzenka, kettőjük nagy csatáját hozhatja az egyik legjobban várt versenyszám. Persze számolni kell a dán Jörgensennel és az orosz Anisinával is.

A sprinttávon, 200-on a szám riói ezüstérmese, a lengyel Walczykiewicz, valamint a francia Guyot lehet a legnagyobb riválisa Kozáknak, de a szlovén Osterman és a dán Jörgensen is beleszólhat az aranycsatába.

Az Eb-n tavaly mindkét számot magyarok nyerték, 200-on Lucz Dóra, 500-on Takács Tamara győzött, utóbbi versenyző, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa ezúttal 1000 és 5000 méteren indul, és a mezőnyt elnézve, reális célkitűzés lehet, hogy megismételje Bodonyi Dóra tavalyi teljesítményét, aki tavaly aranyat nyert ezen a két távon az Eb-n. A belga Petersnek lehet a legnagyobb esélye, hogy megakadályozza ebben.

Takács Tamara két számban is rajthoz áll Belgrádban

Bodonyi ezúttal a négyesben bizonyíthat, Kárász Annával, Kozák Danutával és Medveczky Erikával, itt egyértelműen a fehérorosz egység lehet a legnagyobb rivális, de nagyon erősnek tűnik az új lengyel hajó is, amelybe beült a világbajnok, olimpiai bronzérmes Karolina Naja, és persze a világversenyekre mindig összeálló németekre is figyelni kell.

Párosban a világbajnoki címvédő Hagymási, Szabó kettősnek komoly kihívást jelenthet a fehérorosz Khudzenka, Litvincsuk és az olasz Capodimonte, Marigo egység. Az 500-on induló Medveczky, Csipes duó a világkupán remek formát mutató osztrák, valamint a spanyol és a portugál párostól számíthat ellenállásra, de a fiatal német egység is odaérhet a dobogóközelbe. Az 1000 méteres mezőny tűnik a legkevésbé erősnek, itt a Pupp, Csipes kettős reális esélyekkel indul a győzelemért.

A Medveczky, Csipes kettős is éremesélyes

Nagy kérdés, hogy a felkészülés nagy részében az 500 négyesre koncentráló Birkás Balázs mennyire tudott átállni a 200-ra, vagyis mennyire lehet ez elég a nemzetközi porondon, világbajnokunknak meglehetősen sok klasszissal kell majd megküzdenie, elég csak a hazai pályán versenyző Dragosavjevicset, a szám riói ezüstérmesét, a francia Beaumont-t vagy a tavalyi vb-ezüstérmes Rumjancevset említeni.

A hosszabb távokon, 500-on és 1000 méteren is rendkívül erős lesz a férfi kajak egyes mezőny, Kopasz Bálinthoz hasonlóan Fernando Pimenta is elindul mindkét távon, sőt, a portugálok klasszisa 5000 méteren is rajthoz áll. És akkor még nem beszéltünk az cseh Dostalról és a dán Poulsenről, akik szintén elindulnak 500-on és 1000-en is, utóbbi távon pedig még a spanyol Rodriguez, a német Rendschmidt és a belga Peeters is odaérhet a dobogóra.

Kopasz Bálintnak az Eb-n is ki kell hajtania magát egy éremért

A párosoknál 200-on a világbajnoki címvédő Birkás, Balaska kettősnek a Craviotto nevével fémjelzett spanyol, valamint az orosz és a német egységgel kell majd megküzdenie az elsőségért. 500 párosban az új olimpiai szám, a négyes miatt nincs olyan komoly mezőny az Eb-n, itt meghatározó lehet a Mozgi, Somorácz duó, míg 1000 méteren a német, lengyel és a spanyol hajóra is figyelnie kell a Hufnágel, Ilyés kettősnek.

Az 500 négyeseknél hatalmas harc várható, a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli négyes kirobbanó formában érkezik az Eb-re, a világkupákon ez megmutatkozott, de az Eb-n választ kaphatunk arra, hogy valóban a legjobbak között van-e a frissen alakult négyes. Az előfutamban ráadásul máris összecsap a rendkívül erősnek tűnő német, spanyol, cseh és orosz hajóval.

A Molnár, Tótka, Dudás, Kuli négyes már az előfutamban az elitbe tartozó ellenfeleket kap

A férfi kenusok a világ egyik legjobb egyes menője, a brazil Isaquias Queiroz távollétében nagyobb esélyekkel vágnak a nemzetközi versenynek. Főleg Kiss Tamásnak lehetnek éremreményei 1000 és 5000 méteren, noha így is olyan ellenfelei lesznek, mint a háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok német Brendel vagy a világbajnok cseh Fuksa és az orosz Stokalov. A párosoknál főleg orosz, lengyel és német kettősökkel kell majd megküzdenie a Hajdu, Fekete és a Korisánszky, Mike egységeknek.

Kiss Tamásnak sem lesz sétagalopp egyik futam sem Belgrádban

Azok után, hogy a női kenu felkerült az olimpiai programba, már a világkupákon is egyre komolyabb mezőny képviseltette magát, és ez a tendencia az Európa-bajnokságon is megfigyelhető. Az még kérdéses, hogy mennyire rúgja fel az egyre növekvő létszám az erősorrendet, mindenesetre a három kiemelkedő magyar versenyzőnek, Balla Virágnak, Takács Kincsőnek és Lakatos Zsanettnek várhatóan keleti-európai riválisokkal, oroszokkal, fehéroroszokkal és ukránokkal kell összecsapniuk az érmekért.

A belgrádi Eb-ről a helyszínről jelentkezünk majd.

A magyar Eb-keret:

Betonfalak között az olimpiai érmekért

Kiss Ádám szerint a Buenos Aires-i pálya egyszerűen alkalmatlan a versenyzésre, ennek ellenére dobogós helyekért küzdenének a magyar kajak-kenusok pénteken és szombaton a gyorsasági szakágban az ifjúsági olimpián.

Hír

Rendessy Eszter, Kiss Ádám, Pálla Balázs és Gönczöl Laura sem volt még ilyen távol Magyarországtól, de viszonylag gyorsan sikerült mindannyiuknak akklimatizálódni Argentínában.

–  Mennyire ment könnyen az átállás?
Rendessy Eszter: – Engem egyáltalán nem zavart meg az átállás, szerencsére végig jól viseltem.
Gönczöl Laura: – Én sem éreztem volna, hogy nehéz lenne átállni, amióta itt vagyunk, azóta jól érzem magam.
Kiss Ádám: – Az első három nap fokozatosan nehezedtek az edzések, én a negyedi napon voltam a legfáradtabb, akkor át is álltam, és azóta jól vagyok.
Pálla Balázs: – Az elején nehéz volt, de utána egyre jobban mentek az edzések.

– Milyen a versenyhelyszín?
Rendessy Eszter: – Két betonfal között kell evezni, és ez eléggé megnehezíti a dolgunkat, viszont az argentinok szerintem nagyon kedvesek.
Gönczöl Laura: – A pályával az a baj, hogy egyszerre nagyon sokan eveznek, és ezért nem igazán tud megnyugodni a víz, de ez versenyre talán jobb lesz.
Kiss Ádám: – Nem jó, mert betonfalak között evezünk, és azok visszaverik a hullámokat, így szinte soha nincs jó víz. Őszintén szólva,

szerintem ez a pálya versenyzésre alkalmatlan.

Az öltöző elég messze van a víztől, emiatt már kétszer meg is fáztam.
Pálla Balázs: – Egyetértek az előttem szólókkal, nem igazán jó a pálya a két betonfal miatt.

– Milyen eredménnyel lennél elégedett gyorsaságiban és szlalomban?
Rendessy Eszter: – Gyorsaságiban a víz minősége miatt szeretném, ha nem billegnék. Szlalomban pedig egy hibátlan pályát szeretnék, majd meglátjuk, ez mire lesz elég.
Gönczöl Laura: – Gyorsaságiban egy dobogós hellyel már nagyon elégedett lennék. Szlalomban pedig csak minél jobban szeretném teljesíteni a pályát.
Kiss Ádám: – Gyorsaságiban egy dobogós helyezéssel, mondjuk a legfelsővel. Szlalomban pedig nincsenek elvárásaim magam felé, minél jobban meg szeretném csinálni a pályát.
Pálla Balázs: – Mindkettőben egy top ötnek nagyon örülnék.

A verseny helyszíne finoman fogalmazva sem ideális

– Mi az eddigi legjobb élményed, mióta Buenos Airesben vagy?
Rendessy Eszter: – Amikor szurkolhattunk a többi magyarnak, mert nagyon jó hangulat volt, és remekül éreztük magunkat.
Gönczöl Laura: – Nincs legjobb élmény, de nagyon sok jó van. Örülök, hogy megismerkedhettünk más sportolókkal, és itt folyamatosan nagyon jó a hangulat.
Kiss Ádám: – A megnyitó tetszett eddig a legjobban.
Pálla Balázs: – Nagyon tetszett, hogy élőben láthattam különböző sportokat, mint például a súlyemelést vagy a vívást.

Pénteken és szombaton rendezik a gyorsasági versenyeket (pénteken a lány kajak és a fiú kenu kezd, majd szombaton a fiú kajak és a lány kenu következik). A szlalom hétfőn és kedden lesz. A versenyek eredményeit ide kattintva lehet nyomon követni, de a Facebook-oldalunkon mi is beszámolunk a magyarok szerepléséről.

Kiss Ádám arany-, Gönczöl Laura ezüstérmes az olimpián!

Rendessy Eszter fantasztikus pénteki aranyérme után szombaton a fiú kajakosoknál is magyar győzelem született Kiss Ádám révén a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia gyorsasági versenyében, míg a kenus Gönczöl Laura ezüstérmet nyert.

Hír

Kiss Ádám a negyeddöntőbe jutást követően a cseh Hradil Tomas ellen kvalifikálta magát az elődöntőbe, ahol a hazai pályán versenyző argentin Valentin Rossit is legyőzte. A fináléban Jules Vangeellel kellett megküzdenie az aranyéremért, és több mint egy másodperccel jobb időt evezve meg is szerezte a magyar kajak-kenu csapat második aranyérmét.

Gönczöl Laura a selejtezőben a harmadik legjobb időt elérve jutott tovább, a 16 között esélyt sem hagyott a nigériai Blessing Toboh Amusarnak, 18 másodperccel (!) verte meg az alig több mint kétperces versenyben. A negyeddöntőben ennél is simábban, húsz másodperccel előzte meg az ukrán Amina Palamarcsukot. A négy között viszont már komoly erőbedobásra késztette őt a mexikói Stephanie Angie Rodriguez Guzman, de a magyar versenyző őt is másfél másodperccel legyőzte.

A fináléban az üzbég Gulbakhor Fajzieva volt az ellenfél, aki azonban űridőt ment, Gönczöl Laurának nem volt esélye az aranyéremre, de az ezüst is fantasztikus eredmény!

A mieink tehát két arannyal és egy ezüsttel állnak a gyorsasági szakág versenyei után, ez minden idők legjobb ifjúsági olimpiai szereplése a magyar kajak-kenunak.

A vasárnapi pihenőnapot követően hétfőn és kedden rendezik a szlalom küzdelmeit, ott azonban nem lehetnek ilyen reményeink, mint a gyorsasági versenyeken voltak.