Mégse

Komoly mezőny vár a magyarokra az Eb-n

Kozák Danuta három számban indul a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon, és mindenhol komoly klasszisokkal kell megküzdenie. A belgrádi Eb kvalifikál a minszki Európa Játékokra, így szinte minden számban erős mezőnyre számíthatunk a szerb fővárosban. Férfi kajak négyesünk például már az előfutamban összekerült a világelitbe tartozó egységekkel.

Hír

Női kajakosaink a szegedi világkupán bombaformában lévő új-zélandiak távollétében igen komoly esélyekkel vág neki az Eb-nek. Egyesben a szülés után visszatérő Kozák Danuta (fenti képünkön) a hazai mezőnyben nem talált legyőzőre, de még megszorítani sem tudták a válogatón, amely rendkívül jó előjel az Eb előtt, hiszen egy világbajnoki döntőnek is megfelelő mezőny jön össze egy-egy hazai válogatón. Ott lesz viszont Belgrádban 500-on a fehéroroszok tavaly világbajnokságot nyert klasszisa, Volha Khudzenka, kettőjük nagy csatáját hozhatja az egyik legjobban várt versenyszám. Persze számolni kell a dán Jörgensennel és az orosz Anisinával is.

A sprinttávon, 200-on a szám riói ezüstérmese, a lengyel Walczykiewicz, valamint a francia Guyot lehet a legnagyobb riválisa Kozáknak, de a szlovén Osterman és a dán Jörgensen is beleszólhat az aranycsatába.

Az Eb-n tavaly mindkét számot magyarok nyerték, 200-on Lucz Dóra, 500-on Takács Tamara győzött, utóbbi versenyző, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa ezúttal 1000 és 5000 méteren indul, és a mezőnyt elnézve, reális célkitűzés lehet, hogy megismételje Bodonyi Dóra tavalyi teljesítményét, aki tavaly aranyat nyert ezen a két távon az Eb-n. A belga Petersnek lehet a legnagyobb esélye, hogy megakadályozza ebben.

Takács Tamara két számban is rajthoz áll Belgrádban

Bodonyi ezúttal a négyesben bizonyíthat, Kárász Annával, Kozák Danutával és Medveczky Erikával, itt egyértelműen a fehérorosz egység lehet a legnagyobb rivális, de nagyon erősnek tűnik az új lengyel hajó is, amelybe beült a világbajnok, olimpiai bronzérmes Karolina Naja, és persze a világversenyekre mindig összeálló németekre is figyelni kell.

Párosban a világbajnoki címvédő Hagymási, Szabó kettősnek komoly kihívást jelenthet a fehérorosz Khudzenka, Litvincsuk és az olasz Capodimonte, Marigo egység. Az 500-on induló Medveczky, Csipes duó a világkupán remek formát mutató osztrák, valamint a spanyol és a portugál párostól számíthat ellenállásra, de a fiatal német egység is odaérhet a dobogóközelbe. Az 1000 méteres mezőny tűnik a legkevésbé erősnek, itt a Pupp, Csipes kettős reális esélyekkel indul a győzelemért.

A Medveczky, Csipes kettős is éremesélyes

Nagy kérdés, hogy a felkészülés nagy részében az 500 négyesre koncentráló Birkás Balázs mennyire tudott átállni a 200-ra, vagyis mennyire lehet ez elég a nemzetközi porondon, világbajnokunknak meglehetősen sok klasszissal kell majd megküzdenie, elég csak a hazai pályán versenyző Dragosavjevicset, a szám riói ezüstérmesét, a francia Beaumont-t vagy a tavalyi vb-ezüstérmes Rumjancevset említeni.

A hosszabb távokon, 500-on és 1000 méteren is rendkívül erős lesz a férfi kajak egyes mezőny, Kopasz Bálinthoz hasonlóan Fernando Pimenta is elindul mindkét távon, sőt, a portugálok klasszisa 5000 méteren is rajthoz áll. És akkor még nem beszéltünk az cseh Dostalról és a dán Poulsenről, akik szintén elindulnak 500-on és 1000-en is, utóbbi távon pedig még a spanyol Rodriguez, a német Rendschmidt és a belga Peeters is odaérhet a dobogóra.

Kopasz Bálintnak az Eb-n is ki kell hajtania magát egy éremért

A párosoknál 200-on a világbajnoki címvédő Birkás, Balaska kettősnek a Craviotto nevével fémjelzett spanyol, valamint az orosz és a német egységgel kell majd megküzdenie az elsőségért. 500 párosban az új olimpiai szám, a négyes miatt nincs olyan komoly mezőny az Eb-n, itt meghatározó lehet a Mozgi, Somorácz duó, míg 1000 méteren a német, lengyel és a spanyol hajóra is figyelnie kell a Hufnágel, Ilyés kettősnek.

Az 500 négyeseknél hatalmas harc várható, a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli négyes kirobbanó formában érkezik az Eb-re, a világkupákon ez megmutatkozott, de az Eb-n választ kaphatunk arra, hogy valóban a legjobbak között van-e a frissen alakult négyes. Az előfutamban ráadásul máris összecsap a rendkívül erősnek tűnő német, spanyol, cseh és orosz hajóval.

A Molnár, Tótka, Dudás, Kuli négyes már az előfutamban az elitbe tartozó ellenfeleket kap

A férfi kenusok a világ egyik legjobb egyes menője, a brazil Isaquias Queiroz távollétében nagyobb esélyekkel vágnak a nemzetközi versenynek. Főleg Kiss Tamásnak lehetnek éremreményei 1000 és 5000 méteren, noha így is olyan ellenfelei lesznek, mint a háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok német Brendel vagy a világbajnok cseh Fuksa és az orosz Stokalov. A párosoknál főleg orosz, lengyel és német kettősökkel kell majd megküzdenie a Hajdu, Fekete és a Korisánszky, Mike egységeknek.

Kiss Tamásnak sem lesz sétagalopp egyik futam sem Belgrádban

Azok után, hogy a női kenu felkerült az olimpiai programba, már a világkupákon is egyre komolyabb mezőny képviseltette magát, és ez a tendencia az Európa-bajnokságon is megfigyelhető. Az még kérdéses, hogy mennyire rúgja fel az egyre növekvő létszám az erősorrendet, mindenesetre a három kiemelkedő magyar versenyzőnek, Balla Virágnak, Takács Kincsőnek és Lakatos Zsanettnek várhatóan keleti-európai riválisokkal, oroszokkal, fehéroroszokkal és ukránokkal kell összecsapniuk az érmekért.

A belgrádi Eb-ről a helyszínről jelentkezünk majd.

A magyar Eb-keret:

Kezdésként négy magyar érem az Eb-n

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel kezdte az éremtermelést a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon. Női kajak négyesünk olimpiai távon, 500 méteren győzött, Kopasz Bálint pedig szintén olimpiai számban lett második Belgrádban.

Hír

Ahogy az várható volt, a Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra női kajak négyes az olimpiai számban, 500 méteren aranyérmet nyert, és erre annak ellenére is számítani lehetett, hogy a héten ültek össze először ebben az összeállításban. A rajtot nem kapta el jól a magyar hajó, sőt, még féltávnál sem vezetett, a hajrában azonban ritmust váltott, állva hagyta a mezőnyt, és több mint egy másodperccel, nagy fölénnyel győzött. Kozák Danuta szülésből, Kárász Anna pedig egy sérülésből visszatérve tudott nagy világversenyen aranyérmet nyerni.

Medveczky Erika: „Nagyon örülök, az idő kisimult, mi is összeálltunk azután, hogy ma reggel még kimentünk egy kicsit összeszokni. Bizakodóak voltunk a döntő előtt, de nekem meglepetés, hogy ilyen simán nyertünk. Jó élmény volt, nagyon összeszedettek és nyugodtak voltunk.”

Kárász Anna: „Kicsit izgultam a verseny előtt, és akkor is, amikor a fehéroroszok előbb indították el a hajrát, mint mi, de bíztam nagyon a csajokban, és sikerült nekünk is jól megindulnunk. Együtt voltunk, jól mozogtunk, boldog vagyok.”

Kozák Danuta: „Ezt nem lehet megszokni. Az előfutam nem tetszett annyira, a reggeli evezés kellett, hogy jobban összeszokjunk. A rajton még lehetne javítani, de így is elégedett vagyok.”

Bodonyi Dóra:

„Felavatódtam, olimpiai számban ugyanis most először nyertem érmet világversenyen.

Nyilván van még mit csiszolni a négyesen, de ez egy nagyon jó előjel, hogy ennyivel nyerni tudtunk.”

Kopasz Bálint 1000 kajak egyesben a legjobb idővel került a döntőbe, mellette a portugálok klasszisa, Fernando Pimenta rajtolt, és szokásához hűen elhúzott a mezőnytől. Kopasz 500 méternél kezdett el nagyobb tempót diktálni, méterről méterre, majd centiről centire jött fel Pimentára, kettőjük csatáját hozta a finálé, és ha még van pár méter, akkor a fiatal algyői versenyző talán be is fogta volna a portugált, de így végül másodikként zárt, és megszerezte a magyar csapat első érmét az Eb-n.

„Gyenge hátszél, gyors pálya volt, irgalmatlanul elfáradtam. Jó formában jöttem ide, elégedett vagyok, nem sokkal maradtam le Pimentától, aminek örülök, mert ez a cél, hogy egyre közelebb legyek hozzá” – nyilatkozta Kopasz.

A nők ugyanezen száma hasonló versenyt hozott, a táv második felében már csak Takács Tamara és a német Krankemann harcolt, az utolsó 250 méteren felváltva vezetett a két kajakos, a célbaérés azonban a németnek sikerült jobban, és 0,1 másodperccel (!) megelőzte az ezüstérmes Takács Tamarát.

„A lábam nagyon bekötött, alig bírtam kiszállni a hajóból, ilyet még nem éreztem. Örülök, hogy ilyen kemény pályát tudtam jönni, mindent kiadtam magamból. Ez a német lány kiemelkedett a mezőnyből, a többiekből nem érzékeltem semmit. A berúgás neki jött ki jobban, de elégedett vagyok” – mondta Takács, akinek a remek 1000-es eredmény ellenére egyelőre az 500 méter marad a fő száma.

A Pupp Noémi, Csipes Tamara 1000-es kajak páros az utolsó 250 méteren robbantva a harmadik helyen zárt, megszerezve első bronzérmünket. „Látszik a gyakorlás hiánya, de Noncsi 19 éves, élete első felnőtt világversenye ez. Tudom, hogy milyen stresszes helyzet ez, mert nekem is 19 évesen volt az első világversenyen Szabó Gabival szintén 1000 párosban. Lesz ez még jobb is” – nyilatkozta Csipes Tamara.

„Egyik szemem sír, a másik nevet, éreztem, hogy ez nem volt a mi pályánk, ennek ellenére bejöttünk a harmadik helyre, ennek örülök” – reagált Pupp Noémi.

A Kammerer, Varga, Erdőssy, Ceiner férfi kajak négyes 1000 méteren ötödikként zárt.

A kenusok nem tudtak érmet nyerni szombaton, Kiss Tamás 1000 méteren egy jó második 500-at produkálva nagy csatában volt a dobogóért, de végül lecsúszott róla, és negyedikként zárt. Az élen a két kiemelkedő klasszis, Fuksa és Brendel küzdött egymással, végül centikkel, de a cseh kenus nyert.

„A célban láttam, hogy közel volt a harmadik helyezett, egy pillanatra elszomorodtam, de ez gyorsan elmúlt. Bele kellett rázódnom ebbe a mezőnybe, de sikerült, és ennek nagyon örülök. Éreztem magamban az erőt, a harciasságot, hogy van itt keresnivalóm, elégedett vagyok a negyedik hellyel. Ha ezen az úton megyek tovább, akkor a vébén még jobb lehetek” – mondta Kiss Tamás.

A többi kenus számban Lakatos Zsanett 500 egyesben szintén a negyedik, a Korisánszky, Mike férfi páros 1000 méteren a hatodik, a Viola, Kiss, Bodonyi, Némedi férfi négyesünk pedig 500 méteren a hetedik helyen végzett.

Szombaton délután elő- és középfutamok lesznek a belgrádi Eb-n, amely kvalifikál a minszki Európa Játékokra is.

Kozák Danuta és Balla Virág az Eb kiránynői

Kozák Danuta és Balla Virág lett a magyar kajak-kenu válogatott legeredményesebb versenyzője a belgrádi Európa-bajnokságon, mindketten három érmet, abból kettő-kettő aranyat nyertek. A magyar csapat 15 éremmel zárta az Eb-t, és természetesen ezzel az éremtábla élén végzett.

Hír

A legrövidebb távon, 200 méteren is minden éremből jutott a magyaroknak vasárnap. Kozák Danuta az 500 egyesben és négyesben nyert aranyérme után 200 egyesben nagyon fáradtan állt oda a rajthoz, de ez nem igazán látszott a teljesítményén, hiszen a lengyelek klasszisa, Marta Walczykiewicz mögött másodikként ért célba.

„A rajt nem sikerült jól, de nagyon boldog vagyok, hosszú hétvége hosszú másfél hét volt ez. Nem tudom, mi lesz a jövőben, a következő válogatón 200-on is elindulok, nem csak 500-on. Egy nagyon kicsi pihenés fér csak bele, utána máris folytatni kell a kemény munkát” – mondta Kozák Danuta, aki ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett.

Hozzá hasonlóan két aranyat nyert, és mellé még egy bronzot is Balla Virág, aki vébén és Eb-n még soha nem ment 200 egyest, de most elindult ezen a távon is, és harmadikként ért célba, majd nem sokkal később párosban Takács Kincsővel nyerni tudott 500 után 200 párosban is.

„Megcsináltuk a rajtot, szerintem a többiek meglepődtek, hogy ennyire el tudtunk jönni. 100 méter után már azt éreztem, hogy nagyon simám megvan. Ez már nem az én erőm volt, hanem Kincsőé” – mondta Balla Virág, aki arra a párhuzamra, hogy Kozák Danutához hasonlóan három éremmel, ebből kettő arannyal zárta az Eb-t, így felelt: „Hihetetlen, hogy Kozák Danutához hasonlítanak, hatalmas példaképem. Amikor ma reggel gratulált, annyira meg voltam szeppenve, hogy alig mertem vissza gratulálni neki.”

Birkás Balázs egyesben csupán a kilencedik helyen zárt, majd párosban javított Balaska Márkkal, a világbajnoki címvédő magyar egység bronzérmet nyert.

„Az 500 négyes próbálgatások miatt nekünk ez nem volt egy jó pálya. Mint világbajnokokra, utaztak ránk a többiek,

de most elmegyünk, ráfekszünk a 200 párosra és a vébére jók leszünk”

– mondta Balaska Márk.

Az ugyancsak vb-címvédő Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak páros a jó rajt után visszaesett, és végül a negyedik helyen ért célba, egy tizedmásodperccel lecsúszva a dobogóról. Hajdu Jonatán és Fekete Ádám ötödik lett a kenu párosok között.

Az 5000 méteres döntőkben is jutott még érem a magyaroknak, az 1000 egyesben szerzett ezüstje után Takács Tamara megnyerte a hosszabb távot a női kajakosoknál, míg a női kenusoknál Lakatos Zsanett ezüstérmes lett.

„Végig éreztem, hogy erősebb vagyok a többieknél, nem is értettem. Nem kellett nagy iramot menni, amikor váltottam, akkor pedig lepotyogott mindenki rólam. Az utolsó három kör nem esett jól, hogy egyedül kellett eveznem. Kicsit bosszantó volt, hogy 1000 méteren csak egy kicsivel kaptam ki, de összességében elégedett vagyok a két éremmel” – mondta Takács Tamara.

Varga Ádám a férfi kajakosok között a 11., Kiss Tamás pedig a kenusoknál a 13. helyen végzett.

A magyar válogatott 6 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtábla élén zárta az Európa-bajnokságot, amely kvalifikált a minszki Európa Játékokra is, onnan szintén ki lehet majd jutni az olimpiára. A férfi kenu egyes 200 méteren kívül minden számban szereztek kvótát a magyarok az Európa Játékokra.