Mégse

Komoly mezőny vár a magyarokra az Eb-n

Kozák Danuta három számban indul a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon, és mindenhol komoly klasszisokkal kell megküzdenie. A belgrádi Eb kvalifikál a minszki Európa Játékokra, így szinte minden számban erős mezőnyre számíthatunk a szerb fővárosban. Férfi kajak négyesünk például már az előfutamban összekerült a világelitbe tartozó egységekkel.

Hír

Női kajakosaink a szegedi világkupán bombaformában lévő új-zélandiak távollétében igen komoly esélyekkel vág neki az Eb-nek. Egyesben a szülés után visszatérő Kozák Danuta (fenti képünkön) a hazai mezőnyben nem talált legyőzőre, de még megszorítani sem tudták a válogatón, amely rendkívül jó előjel az Eb előtt, hiszen egy világbajnoki döntőnek is megfelelő mezőny jön össze egy-egy hazai válogatón. Ott lesz viszont Belgrádban 500-on a fehéroroszok tavaly világbajnokságot nyert klasszisa, Volha Khudzenka, kettőjük nagy csatáját hozhatja az egyik legjobban várt versenyszám. Persze számolni kell a dán Jörgensennel és az orosz Anisinával is.

A sprinttávon, 200-on a szám riói ezüstérmese, a lengyel Walczykiewicz, valamint a francia Guyot lehet a legnagyobb riválisa Kozáknak, de a szlovén Osterman és a dán Jörgensen is beleszólhat az aranycsatába.

Az Eb-n tavaly mindkét számot magyarok nyerték, 200-on Lucz Dóra, 500-on Takács Tamara győzött, utóbbi versenyző, Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa ezúttal 1000 és 5000 méteren indul, és a mezőnyt elnézve, reális célkitűzés lehet, hogy megismételje Bodonyi Dóra tavalyi teljesítményét, aki tavaly aranyat nyert ezen a két távon az Eb-n. A belga Petersnek lehet a legnagyobb esélye, hogy megakadályozza ebben.

Takács Tamara két számban is rajthoz áll Belgrádban

Bodonyi ezúttal a négyesben bizonyíthat, Kárász Annával, Kozák Danutával és Medveczky Erikával, itt egyértelműen a fehérorosz egység lehet a legnagyobb rivális, de nagyon erősnek tűnik az új lengyel hajó is, amelybe beült a világbajnok, olimpiai bronzérmes Karolina Naja, és persze a világversenyekre mindig összeálló németekre is figyelni kell.

Párosban a világbajnoki címvédő Hagymási, Szabó kettősnek komoly kihívást jelenthet a fehérorosz Khudzenka, Litvincsuk és az olasz Capodimonte, Marigo egység. Az 500-on induló Medveczky, Csipes duó a világkupán remek formát mutató osztrák, valamint a spanyol és a portugál párostól számíthat ellenállásra, de a fiatal német egység is odaérhet a dobogóközelbe. Az 1000 méteres mezőny tűnik a legkevésbé erősnek, itt a Pupp, Csipes kettős reális esélyekkel indul a győzelemért.

A Medveczky, Csipes kettős is éremesélyes

Nagy kérdés, hogy a felkészülés nagy részében az 500 négyesre koncentráló Birkás Balázs mennyire tudott átállni a 200-ra, vagyis mennyire lehet ez elég a nemzetközi porondon, világbajnokunknak meglehetősen sok klasszissal kell majd megküzdenie, elég csak a hazai pályán versenyző Dragosavjevicset, a szám riói ezüstérmesét, a francia Beaumont-t vagy a tavalyi vb-ezüstérmes Rumjancevset említeni.

A hosszabb távokon, 500-on és 1000 méteren is rendkívül erős lesz a férfi kajak egyes mezőny, Kopasz Bálinthoz hasonlóan Fernando Pimenta is elindul mindkét távon, sőt, a portugálok klasszisa 5000 méteren is rajthoz áll. És akkor még nem beszéltünk az cseh Dostalról és a dán Poulsenről, akik szintén elindulnak 500-on és 1000-en is, utóbbi távon pedig még a spanyol Rodriguez, a német Rendschmidt és a belga Peeters is odaérhet a dobogóra.

Kopasz Bálintnak az Eb-n is ki kell hajtania magát egy éremért

A párosoknál 200-on a világbajnoki címvédő Birkás, Balaska kettősnek a Craviotto nevével fémjelzett spanyol, valamint az orosz és a német egységgel kell majd megküzdenie az elsőségért. 500 párosban az új olimpiai szám, a négyes miatt nincs olyan komoly mezőny az Eb-n, itt meghatározó lehet a Mozgi, Somorácz duó, míg 1000 méteren a német, lengyel és a spanyol hajóra is figyelnie kell a Hufnágel, Ilyés kettősnek.

Az 500 négyeseknél hatalmas harc várható, a Tótka, Molnár, Dudás, Kuli négyes kirobbanó formában érkezik az Eb-re, a világkupákon ez megmutatkozott, de az Eb-n választ kaphatunk arra, hogy valóban a legjobbak között van-e a frissen alakult négyes. Az előfutamban ráadásul máris összecsap a rendkívül erősnek tűnő német, spanyol, cseh és orosz hajóval.

A Molnár, Tótka, Dudás, Kuli négyes már az előfutamban az elitbe tartozó ellenfeleket kap

A férfi kenusok a világ egyik legjobb egyes menője, a brazil Isaquias Queiroz távollétében nagyobb esélyekkel vágnak a nemzetközi versenynek. Főleg Kiss Tamásnak lehetnek éremreményei 1000 és 5000 méteren, noha így is olyan ellenfelei lesznek, mint a háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok német Brendel vagy a világbajnok cseh Fuksa és az orosz Stokalov. A párosoknál főleg orosz, lengyel és német kettősökkel kell majd megküzdenie a Hajdu, Fekete és a Korisánszky, Mike egységeknek.

Kiss Tamásnak sem lesz sétagalopp egyik futam sem Belgrádban

Azok után, hogy a női kenu felkerült az olimpiai programba, már a világkupákon is egyre komolyabb mezőny képviseltette magát, és ez a tendencia az Európa-bajnokságon is megfigyelhető. Az még kérdéses, hogy mennyire rúgja fel az egyre növekvő létszám az erősorrendet, mindenesetre a három kiemelkedő magyar versenyzőnek, Balla Virágnak, Takács Kincsőnek és Lakatos Zsanettnek várhatóan keleti-európai riválisokkal, oroszokkal, fehéroroszokkal és ukránokkal kell összecsapniuk az érmekért.

A belgrádi Eb-ről a helyszínről jelentkezünk majd.

A magyar Eb-keret:

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.

A kajak párosok harcát hozta a válogató

Véget ért a tolnai kétnapos maraton válogató verseny, amely a világbajnoki indulásról hivatott dönteni.

Hír

A második nap, kedden is nagyon változatos futamok voltak, főleg a felnőtteknél a női és a férfi kajak párosok versenye alakult rendkívül izgalmasan. A nőknél a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és a Mihalik Sára, Kiszli Vanda kettős végig együtt haladt, Csay Renátáék az utolsó futó szakasz után tudtak ellépni, de így is csak három másodperccel nyertek Mihalikék előtt.

A férfiaknál Mészáros Márton és Aranyosi Gábor már 25 másodperc előnnyel is vezetett, végül azonban a Boros Adrián, Solti László duó győzött, és védett párosként szinte biztos a világbajnoki indulása. A férfi kenu ketteseknél Dóczé Ádám és Laczó Dániel esélyeshez méltó módon nyert.

Az utánpótlás keddi eredményei:
Ifi férfi kajak páros: 1. Vékássy Bendegúz, Rédl András, 2. Fejér Ádám, Petró Vince
Ifi női kajak egyes: 1. Csikós Zsóka, 2. Fekete Dorina
Ifi férfi kenu páros: 1. Zupkó Balázs, Fajta Jordán, 2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf

Csütörtökön sportbizottsági ülésen a felnőtt vezetőedző Weisz Róbert és az utánpótlás kapitány Makrai Csaba javaslatot tesz a vb-keretre. Vannak többen, akik U23-as korúként eldönthetik, hogy a felnőttek között vagy a saját korosztályukban indulnak, ezért még akadnak kérdőjelek a csapatban. A javaslatot az elnökségnek is el kell fogadnia, ezután válik véglegessé a portugáliai világbajnokságra utazó keret.

A két nap eredményeit ide kattintva böngészheti.