Kiváló hangolás a vb-re

MARATON

A hét elején, Kaposváron rendezték meg a maratoni szakág világbajnoki válogatóversenyét. Az új helyszín jó választásnak bizonyult, hiszen a versenyzőink modellezhették a brandenburgi világbajnokság körülményeit.

Női kajakban és férfi kenuban már voltak olyan egységek, amelyek védettséget élveztek, így Kaposváron nem állt rajthoz a női egyes világbajnoki A indulója, Csay Renáta, valamint az első számú páros egység, a Csay, Bara Alexandra duó. Férfi kenuban Kövér Márton és Dóczé Ádám is kihagyhatta ezt a válogatót, igaz, utóbbinak most nem lett volna túl egyszerű versenyezni, hiszen másfél hete a lábát törte. A világbajnok páros ettől függetlenül kitart egymás mellett, Dóczé nem állt le az evezéssel, egy könnyű, műanyag gipsszel be tud térdelni a kenuba, s ott lesz ő is a brandenburgi világbajnokságon.

Férfi kajakban ott volt a mezőnyben a világbajnoki bronzérmes Boros Adrián, aki nagy meglepetésre kikapott az UTE-s Györgyjakab Mátétól. Ettől függetlenül Boros lesz az A egység Németországban, B egységként pedig a válogatón negyedik helyen záró Máthé Krisztián szerepelhet. Az U23-as mezőnyben Györgyjakab mellett Petró Ádám állhat majd rajthoz. A párosok versenyében a papírforma érvényesült: győzött a világbajnoki címvédő Boros Adrián, Solti László alkotta páros, amely kihagyta az Európa-bajnokságot (Solti az U23-as gyorsasági világbajnokságon szerepelt), most azonban címvédésre készülődnek. Mellettük Mészáros Márton és Gere Bálint alkotja majd a B egységet, akik már most a válogatón megmutatták: felnőttek a feladathoz, hiszen kemény versenyre késztették Borosékat.

Férfi C-1-ben Kövér Márton mellett a válogatón harmadik helyen záró Nagy Gergely lesz a B-egység, míg a Kaposváron győztes Dóri Bence Balázs, valamint a második Balla Levente az U23-as mezőnyben próbálhat szerencsét.

A női kajakosoknál Kiszli Vanda ismét duplázhat, vagyis Csay Renáta mellett a felnőtt, valamint az U23-as egyes mezőnyben is szerepelhet. És Mihalik Sára is két számot vállalhat, az U23-as egyes mezőnyben, Giczy Zsófiával pedig felnőtt párosban mutathatja meg tudását.

A női kenusoknál betegség miatt nem tudott rajthoz állni a válogatón Devecseriné Takács Kincső, aki így nem tudott megküzdeni a világbajnoki címvédő Lakatos Zsanettal. Brandenburgban Lakatos és Kisbán Zsófia képviselheti majd a magyar színeket.

A felnőtt kerettagok hétfőtől edzőtáborba vonulnak: a lányok és a kenusok Győrben, a férfi kajakosok pedig Tolnán készülnek majd a világbajnoki rajtra. A csapat két részletben szeptember 14-én és 15-én utazik majd el a versenyre.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók