Mégse

Kiváló, de beárnyékolt eredmények a vébén

Kopasz Bálint és Csipes Tamara is a legjobb időeredménnyel jutott tovább K-1 1000 méteren az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős is futamgyőztesként került a döntőbe, ám két eset is beárnyékolta a csütörtök délelőttöt: előbb Dóri Bence volt kénytelen visszalépni a versenytől, majd kizárták a Kárász Anna, Kozák Danuta párost. Ez történt a második versenynap délelőttjén Szegeden.

Hír

Sajnálatos esettel kezdődött a második versenynap, hiszen Dóri Bence egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni a versenyzést, a helyére pedig Mike Róbert térdelt be a kenuba Kiss Balázs mögé 1000 méteren. Versenyen most először indult ez a páros, és előfutamából az ötödik helyen jutott tovább a középdöntőbe ebben a rendkívül erős olimpiai számban.

„Szerda este már szóltak, hogy valószínűleg versenyeznem kell C-2 1000 méteren is, ma reggel pedig 6.30-kor hívott a szövetségi kapitány, hogy van 15 percem elindulni a pályára – mondta Mike Róbert. – Elsősorban arra mentem rá, hogy

Balázst lelkileg felhozzam, hogy lazára vegyem a szituációt, kicsit maga alatt van.

Mondtam neki, hogy ez sajnos így alakult, de próbálja élvezni azt, hogy itt van a világbajnokságon. Van még eltérés az evezésünkben, van egy futamunk, hogy ezt kijavítsuk. Ezt csak a rutinnal tudjuk megoldani.”

Azt reméltük, hogy ezzel véget is ért a magyar csapat kálváriája, ám sajnos nem így történt. Az olimpiai számban, K-2 500 méteren hiába nyerte meg az előfutamát a Kárász Anna, Kozák Danuta páros, kizárták őket, mivel a hajójuk 80 dkg-mal kevesebb volt a megengedettnél.

„Somogyi Béla edző a verseny előtti nap és a verseny napján is leellenőrizte a hajó súlyát,

18,05 kg volt, a verseny után pedig 17,2 kg.

Nem tudjuk, hogy mi történhetett, nem is gondolom, hogy nem ellenőrizte le, mert mindig nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a műveleteket – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Megpróbáltunk mindent, hogy a két lány, mint a legesélyesebb páros, versenyezhessen a hazai világbajnokságon, de igazat kell, hogy adjunk a bíróknak, ez a szabály, és ha engednének bennünket a középfutamban szerepelni, akkor annak hosszútávú következményei lennének.”

Női kajakban hat kvótát lehet szerezni, a párosra és a négyesre várt volna ez a feladat, így azonban a négyes mellett a két egyes versenyzőnk, 200-on Lucz Dóra és 500-on Kozák Danuta kell, hogy kvótát érő helyen végezzen. „Meg fogja szerezni Lucz Dóra a hatodik kvótát. Ha nem itt, akkor a pótkvalifikáción” – mondta Hüttner Csaba.

A nyilatkozat videón:

Nyugodtabb vizekre evezve: Kopasz Bálint viszont remekül mutatkozott be csütörtökön, konkrétan a legjobb idővel került a középdöntőbe a férfiak király számában, K-1 1000 méteren. Pedig mellette a német színekben induló Gecső Tamás sokáig vezetett, de a magyar versenyző végül magabiztosan nyerte futamát.

„Valóban nagyon bekezdett, de az utolsó 300 méterre nem nagyon maradt ereje, hallottam, hogy nagyon fújtat, én kevésbé – kezdte Kopasz Bálint. – Rég mentem egy erős pályát, ez az volt, de így is csak 85 százalékos. Sok erős ellenfélre számítok már a középdöntőben is. Pimenta és Dostal jó formában van, akárcsak Yurenia.

Remélem, hogy 30 fok felé nem megy majd a hőmérséklet,

egy 34 fokot már nem nagyon bírok. Remélem, hogy megmarad ez a hátszél, mint ami most volt az előfutamban.”

A nők ugyanezen számában a főleg az 500 négyesre készülő Csipes Tamara már 100 méter után magabiztosan vezetett, és könnyed versenyzéssel, hatalmas fölénnyel nyerte előfutamát, bejutva ezzel automatikusan a döntőbe. Szintén a legjobb idővel.

„Ez egy nagyon laza előfutam volt.

Jó formában érzem magam, az edzések is ezt mutatják.

Nagyon örülök, hogy itt vagyok. Abszolút az 500 négyes, az olimpiai szám a hangsúlyos, az 1000 egyest csak rutinból abszolválom. Szegeden mindig nagyon jó versenyezni, szeretem ezt a pályát” – nyilatkozta Csipes, aki 2011-ben ugyanitt, ugyanebben a számban világbajnok volt.

Ha időrendben haladunk: a parásoknál KL1-ben Pulai Erika a középfutamból bejutott a döntőbe, amely azért is figyelemreméltó, mert tavaly augusztusban kezdte el a kajakozást. „Nem számítottam ilyen eredményre, csak mentem, hajtottam, és próbáltam kihozni magamból a maximumot. Fantasztikusak már most is a szurkolók, biztos, hogy a döntőben őrületes tombolás lesz a lelátókon.”

VL2-ben Suba Róbert is kvalifikálta magát a fináléba, majd KL2-ben Varga Katain futamgyőzelemmel jutott a döntőbe.

„Elégedett vagyok, mert ez egy nagyon erős mezőny. A hajóm is nagytestű, és ha nagyobb lett volna az oldalszél, akkor rendesen csavargatta volna, de szerencsére hátszél volt, így bele lehetett adni mindent, mert rövidült a pálya. Láttam még itt is pici hibákat, ezt a délutáni döntőben próbálom kijavítani” – kommentálta a futamot Suba Róbert, aki Juhász Tamással együtt lesz ott a fináléban.

Varga Katalin viszont pénteken délelőtt bizonyíthat a döntőben, ahova nem akármilyen versenyzéssel és bravúrral jutott be.

„A csípőprotézisem kiugrott a futam közben,

a felsőtestemet ez megdönti, ilyenkor van egy pillanatnyi lassulás, és ha az visszaugrik, akkor tudok ismét gyorsítani. Sokat erősödött a mezőny, mindenki nagyon jó, megpróbálom megszerezni a kvótát” – mondta Varga Katalin, akinek ehhez az első hatban kell végeznie.

Nagy Bianka C-1 200 méteren második lett előfutamában, így a középdöntőbe jutott. A sok induló miatt ebben az olimpiai számban sem lehetett egyből a fináléba kerülni.

„Izgultam nagyon, de nagyon jó volt kinézni a lelátóra, hogy itt vannak a családtagjaim, a barátaim, és mindannyian nekem szurkolnak.

Magamhoz képest nagyon jól sikerült ez az előfutam,

pedig ilyenkor még nem szoktam jól menni, ezt a hazai pályának tudom be. Nagyon szeretnék bekerülni a döntőbe, és akkor megkönnyebbültem fogok küzdeni az olimpiai kvótáért” – mondta a 19 éves kenus.

Bodonyi András C-1 500 méteren szintén középdöntős. K-2 500 méteren az előfutamból csak a döntős jutott a férfiaknál egyből a fináléba, Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős nem is bízta a véletlenre a dolgot, és futamát megnyerve egyből finalista.

„Futamgyőzelemre mentünk rá, szerencsére sikerült. Szeretjük a hátszelet, de a szembeszéllel sincs problémánk. Úgy készültünk, hogy Szegeden hátszél lesz, szerencsére ez most bejött. Próbáljuk megtartani a frissességünket” – mondta Bogár Gábor.

„Erős rajtot vettek a németek, ez egy kicsit megzavart bennünket, de próbáltunk csak a saját, begyakorolt pályánkra figyelni. Egy rutinpályával ezt megoldottuk. Győzni jöttünk ide, szeretnénk aranyérmet nyerni” – fogalmazta meg az egyértelmű célt Noé Zsombor.

Csütörtökön délután folytatódik a világbajnokság.

10 ösztöndíj a jövő reménységeinek

Megtartotta évértékelő eseményét, és egyben évzáróját a Kolonics György Alapítvány a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) rendezvényközpontjában, a Stopper állóhajón. A vacsorán megkapta az elismerést a "Jövő Reménységei Program" idei tíz díjazottja, a tavaly három ifjúsági világbajnoki címet szerző Kőhalmi Emese pedig átvehette a Kolonics-díjat, ami a magyar kajak-kenu sport utánpótlásának legfontosabb elismerése.

Hír

Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke beszámolt a szervezet tavaly elvégzett munkájáról. A már szokásos emlékevezés, és emlékfutás mellett rendkívül sikeres volt a szegedi világbajnokságon megrendezett Kolonics, a sportlegenda kiállítás is.

“2019-ben folytatódott a Karrierkövető program, a Granek István tanulmányi ösztöndíj program, és természetesen a Jövő Reménységei programunk is – mondta Csabai Edvin. – Örülök, hogy sikerült CD-re rögzítenünk a régi kenus-dalokat Wichmann Tamás közreműködésével, valamint annak is, hogy a kenukirályról szóló dokumentumfilmet nagy sikerrel mutatta be az Alapítvány. Továbbá hatalmas fegyvertény, hogy tavaly háromszor annyi támogatás folyt be hozzánk az SZJA 1%-okból, mint egy évvel korábban, ami nem elsősorban a pénz miatt fontos, hanem azért, mert ez mutatja, hogy fejlődik a Kolonics Alapítvány társadalmi beányazottsága.”

A Jövő Reménységei Program idei nyertesei a korábbi évekhez hasonlóan hat hónap alatt 240 ezer forint támogatást kapnak. A díjazottak ösztöndíját évek óta kizárólag magánadományokból fedezi az Alapítvány.

“Tavaly 2,8 millió forint adomány jött erre a programra, ami hatalmas siker. Ez idén lehetővé tette, hogy szakáganként 2-2 ösztöndíjat ítéljünk oda a kiírt pályázat elbírálása után, ezen kívül lett egy különdíjasunk, valamint a paraszakág legnagyobb reménységét is be tudtuk venni a programba” – mondta Kárai Péter, az MKKSZ alelnök, az alapítvány kuratóriumának tagja.

Az idei díjazottak:

Opavszky Réka – női kenu

Győri Ivett Juliannak – női kenu

Kulcsár Csenge Emese – női kajak

Máró Anna – női kajak

Böszörményi Bendegúz – férfi kenu

Vass Zoltán – férfi kenu

Ozsgyáni Bence Alex – férfi kajak

Tamási Zsombor – férfi kajak

Kiss Péter Pál – parakajak

Reisz Benedek – férfi kajak (különdíj)

A Pacs-Pacs Községi Sportegyesület versenyzője, Opavszky Réka 2018 után már másodszor kapta meg a díjat. A sződligeti kenus a pályázaton nyert pénzen ezúttal is osztozik párjával, Gönczöl Laurával.

“Két éve én nyertem ilyen ösztöndíjat már, tavaly Laura, most pedig nagyon meglepődtem, hogy megint minket díjaztak. Nincsenek igazán hosszú távú terveink még, idén leszünk első éves ifik, biztos, hogy ezúttal is párosban fogunk versenyezni. Köszönjük szépen az elismerést, a kapott pénzt idén is sportruházatra költjük, és az edzőtáborok utiköltségét fedezzük belőle” – mondta a fiatal kenus hölgy.

Az ünnepi eseményen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség évente odaítélésre kerülő Kolonics-díjját, vagyis a magyar utánpótlás legmagasabb rangú elismerését 2019-es teljesítménye alapján Kőhalmi Emese kapta meg, aki három aranyérmet szerzett az ifi világbajnokságon.

“Nagyon örülnék neki, ha idén is hasonlóan sikeres évem lenne, de akkor sem leszek boldogtalan, ha egy árnyalatnyival kevesebb jó eredményt érek el. Megkapni ezt a díjat egy valóságos álom, Kolonics György a mi sportágunk legnagyobb példaképe, miután mindenkinél alázatosabb, és kitartóbb sportoló volt, valamint rendkívül barátságos ember. Az egy millió forintos támogatást új lapátra, edzőtáborra, és egy komoly pulzusmérőre fogom költeni” – mondta Kőhalmi Emese, aki nem zárta ki, hogy a tavaszi tájékoztatóversenyen már a felnőtt női kajakos mezőnyben is kipróbálja magát.

Budapestre látogatnak Európa legjobbjai

Az idén végre Budapest is komoly kajak-kenu világversenyt rendezhet 2020. július 20-26. között, hiszen Magyarországon kerül sor az ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton Európa-bajnokságra, méghozzá egy teljesen új helyszínen. Erről kérdeztük a verseny egyik főszervezőjét, Weisz Róbertet.

Hír

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szeretett volna Budapesten rendezni egy nemzetközi versenyt, és mivel gyorsasági kajak-kenu pálya még nincs a fővárosban, így esett a választás a maraton Európa-bajnokságra, amelyre soroksári Duna szakasz kiválóan alkalmas. Nagyon örülünk annak, hogy végre a főváros is otthont adhat egy ilyen jeles eseménynek” – mondta Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki egyben az Eb technikai vezetője is.

A Daru-domb és az előtte fekvő terület lesz az Európa-bajnokság központja. A domb és Kolonics sétány közötti lépcsős partvonal akár lelátónak is megfelel, a szervezők úgy terveziuk, hogy a sétány magasságában lesz a rajt, a befutó és a futószakasz is.

„A maratonnál általában a rajt egy klasszikus stégről történik, de az elmúlt időszakban több versenyen a síkvízen is ismert rajtgépből indultak a kajak-kenusok. Mi is vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy ezt tudjuk csinálni. A rajt után folyásiránnyal lefelé indul majd el a mezőny, 1700 méterrel lejjebb lesz a forduló, ez már belelóg a csepeli kajak-kenu pályába. A felső fordulót a Kolonics sétányhoz tesszük, hogy

minél közelebb vigyük a nézőkhöz ezt az izgalmas részt.

Egy kör 3,6 kilométer lesz, ebből 100 méter a futószakasz. A verseny befejező kiskörében egy kilométert kell megtennie a mezőnynek, a végén pedig folyásiránnyal szemben lesz a befutó” – vázolta fel a pályáról való tudnivalókat Weisz Róbert.

A szövetségi kapitány hozzátette, hogy a magyar versenyzőkön már érezni, hogy nagyon készülnek az Eb-re, amelyet második alkalommal rendez meg Magyarország (korábban Győr látta vendégül Európa legjobbjait).

„Valószínűleg az idén meg is fordul a prioritás a vb és az Eb között, mert versenyzőink nagyon szeretnének hazai közönség előtt bizonyítani. Mi ehhez minden segítséget meg is adunk, úgy tervezzük, hogy az Európa-bajnokság előtt

még egy edzőtábort tartunk majd a versenyhelyszínen.

A kontinenstorna előtti két nap, július 20-án és 21-én a masters Európa Kupát rendezzük meg ugyanezen a helyszínen, így addigra már teljesen kész lesz a pálya, akkor is lesz lehetőségük versenyzőinknek megszokniuk a környezetet. Az idén a világbajnokságra, amely egy hónappal később lesz, nem is rendezünk második válogatót, hanem az országos bajnokság alapján kerül kihirdetésre az Európa-bajnoki keret, amelyen csak egy gyengébb Eb-szereplés esetén változtatunk.”

A futamokról drónok segítségével élő közvetítés is lesz az interneten, de a helyszínre kilátogató nézők is láthatják majd a történéseket egy nagy kivetítőn.

Várunk mindenkit szeretettel a maraton Európa-bajnokságra júliusban!