Két kategóriában nyerhet a kajak-kenu az Év sportolója gálán

Év sportolója

Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben kategóriában a legjobb három közé került a Racicében 500 méteren világbajnoki aranyérmet szerző női kajaknégyes, a férfi tenisz Davis-kupa csapat és a 4X100 méteren világbajnoki bronzérmes férfi gyorsúszóváltó mellett a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) szavazásán. Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője kategóriában is képviselik jelöltek a kajak-kenu sportágat, méghozzá Suba Róbert trénerei, Csamangó Attila és Győrfi Tamás révén. A kategóriák győzteseit jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban, az M4 Sport-Az Év sportolója gálán hirdetik ki.

A egyéni kategóriákban a férfiaknál Baji Balázs (atlétika), Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolya) és Szatmári András (vívás), a nőknél pedig Babos Tímea (tenisz), Hosszú Katinka (úszás) és Márton Anita (atlétika) került a legjobb három közé.

Szöllősi György, a szavazást 60. alkalommal kiíró MSÚSZ elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondta, 436 voks alapján alakult ki a sorrend.

Az év legjobb edzője Cseh Sándor (Szolnoki Vízilabda SC), Ambros Martin (Győri Audi ETO KC) vagy Shane Tusup (Hosszú Katinka edzője) lesz. Az év csapata a hagyományos csapatsportágakban a kiváló Európa-bajnoki szereplést produkáló férfi kosárlabda-válogatott, valamint az egyaránt Bajnokok Ligája győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata és a Szolnoki Vízilabda SC férfi vízilabdacsapata közül kerül ki, míg az egyéni sportágak csapatversenyeinek legjobbja a 4×100-as férfi gyorsúszó váltó, a női kajaknégyes vagy a tenisz Davis Kupa-csapat lehet.

Szöllősi György elmondta, az elmúlt 60 év összes győztesének fotóját megjelenítő dicsőségfal is látható lesz a gálán, melynek harmadszor ad otthont a Nemzeti Színház. A cselgáncs és a birkózó világszövetség elnöke mellett olyan korábbi nemzetközi sportnagyságok is jelen lesznek, mint Szeles Mónika és Szabó Katalin. Kiemelte, már a tavaly beérkezett 370 voks is rekord volt, így az idei 11 kategóriában érkezett 436 szavazat is értelemszerűen az, egyben pedig 60 százaléknál nagyobb részvételi arányt jelent.

“Nagy büszkeség, hogy általában a mi közvetítésünkben érik el (a sportolók) a fantasztikus sikereket, amelyekkel felkerülnek a listára” – hangsúlyozta Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. – “A magyar sport megadja nekünk, hogy nagy sikerekről tudjunk beszámolni. Fontos, hogy kik végeznek az élen, de a legfontosabb, hogy bajnokainkat, hőseinket, sztárjainkat megünnepeljük.”

Szabó László, a gála kreatív producere kiemelte, öt produkcióban 120 fellépőt láthatnak majd a nézők, egy 52 négyzetméteres ledfal előtt, 96 intelligens lámpa fényében.

“Egyedi, erre az alkalomra készülő produkciók ezek, amelyekben a különböző művészeti ágak együttes megjelenése is cél volt, és természetesen mindegyik műsorszámnak lesz valamilyen köze a sporthoz” – ismertette, hozzátéve, egy népszerű művész ezen a gálán tér majd vissza a színpadra. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként örömét fejezte ki, hogy a fogyatékos sportolókat “pontosan olyan tisztelettel és megbecsüléssel fogadják, mint ahogy az illik, s ahogy az elmúlt években is volt”.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók