Jutott a végére egy slusszpoén – VIDEÓ

Teljes lett a magyar csapat éremkollekciója Duisburgban, az első idei gyorsasági világkupán. K-1 5000 méteren Janza Richárd nagyon taktikus versenyzéssel szerzett bronzérmet, ezzel talán a hétvége legnagyobb meglepetését szolgáltatva.

A 21 éves, 37-es rajtszámmal induló magyar versenyző kiválóan kezdett, rögtön a táv elején beverekedte magát a vezető bolyba, az első kör végén még az élen is haladt. A mezőny elején felváltva vezettek a két kiváló portugál kajakossal, Pimentával és Silvaval, valamint a spanyol Campoval, a norvég Volddal és a német Spennerrel.

A boly az élen nagyon jó iramot diktált, a vezető 5-6 versenyzőből álló csoport összetétele a táv második felében már nem változott. A finisben egymást segítve megléptek a portugálok, de Silva farvizén ott tudott ragadni Janza Richárd, aki így lehajrázva spanyol ellenfelét, gyönyörű bronzérmet szerzett.

“Meglepetés számomra is ez az érem, de ki akartam ezen a távon mindent hozni magamból, a verseny eddigi része nem sikerült jól nekem, most mindenképpen meg akartam mutatni, hogy van bennem erő, hogy meg tudom csinálni – mondta Janza Richárd. – Az szokott lenni 5000 méteren a taktikám, hogy a táv elején mindenképpen beküzdöm magam a vezető bolyba, ha nagyon ki kell ehhez hajtanom magam, akkor is. Szerencsémre a portugál Pimenta nem volt annyira hajtós kedvében, úgyhogy sikerült a rajt után a vízén maradnom és utána már csak helyezkedés kérdése volt az egész. A végét pedig azért bírtam ilyen jól, mert ezt a sikert most tényleg nagyon akartam.”

Nem jött össze hasonló bravúr a férfi K-4 200 méteren rajtoló Dombi Rudolf, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely összetételű csapathajónak. Ezt a négyest az ág is húzta ezen a hétvégén, 1000 méteren nem tudtak döntőbe kerülni, a sprinttáv előfutamában pedig eltört Bán Kristóf lapátja. Ehhez képest az egység döntőbe kerülte, ahol végül a hetedik helyet szerezte meg.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók