Györe, Csabai tizedszer!

A csehországi Tynben zajló maraton világbajnokság második napján a párosok küzdelmeire került sor, ahol ismét örülhettünk magyar elsőségnek és érmes helyezéseknek. Csabai Edvin szombati, egyéniben aratott diadala után vasárnap Györe Attilával bizonyult a leggyorsabbnak, megszerezve ezzel 10. közös vb-aranyukat.

A napot az ifjúságiak kezdték, ahol csak női és férfi kajakban rendeztek futamokat, a kenusok nem szálltak vízre. A 21,5 kilométeres távot egy-egy harmadik és egy-egy ötödik hellyel zárták fiataljaink. A fiúknál Holicza Péter és Máthé Gábor, a lányoknál Georgopoulou Alexandra és Farkasdi Ramóna állhatott dobogóra, Boros Adrián és Bucher Barnabás, valamint Gutyina Kinga és Tóth Dzsenifer lemaradt az eredményhirdetésről.

A felnőtt hölgyek 26 kilométerén a mieink nem bírtak a dánokkal, de más nemzetbéli nem előzte meg a magyarokat. A tavalyi ezüstöt ezúttal sem sikerült aranyra cserélnie Csay Renátának és Faldum Berenikének, egy másodpercen múlt az elsőség a világbajnoki címvédővel szemben. Folláth Vivien és Kollár Judit biztos harmadikként ért célba.

– Az első kör végére Csay Renátáék a dánokkal elmentek a mezőnytől, de a vége a riválisnak ment jobban, szép versenyben maradtunk alul. A másik párosnak nem sikerült bemelegítenie kormányproblémák miatt, ezért rosszul sikerült rajtjuk, a mezőnyből kellett felkapaszkodniuk. A harmadik helyet reális, jó eredménynek tartom– mondta Borsodi Géza, a maratoni szakág vezetője.

Kenuban 1999 óta senkinek sem sikerült  legyőznie Csabai Edvin és Györe Attila kettősét, s most is ők tették meg a leggyorsabban a távot,  immáron tizedszer lettek a világ legjobbjai. Csabai triplán jubilált, hiszen a szombati arannyal együtt már tizenöt világbajnoki címnél jár. Másik hajónk, az első napon bronzot szerző Gilányi Zsolttal és a maratoni versenyzésben újonc Korisánszky Péterrel hetedik lett.

– Megvan a tizedik aranyérme a Györe, Csabai párosnak, és ez óriási teljesítmény! Az első körben egy négyes boly alakult ki, majd eljöttek velünk a spanyolok, akik végig azt mondták: jó nekik a második hely, csak segítsenek nekik a mieink, amit a végén meg is köszöntek, hiszen Spanyolországban nagy pénzek mozognak a sportágban. Kétség sem fért a Györe, Csabai kettős elsőségéhez, amit az utolsó körben be is bizonyítottak, leszakítva a spanyolokat is. A másik egységünk a start után óriásit hibázva beborult, a mezőny után kellett menniük, nem tudom, mi lett volna, ha nincs ez a malőr– elemezte Borsodi a kenusok teljesítményét.

Férfi kajak párosainknál mindkét egységben ült duplázó, a szombaton negyedik Salga István Börcsök Balázzsal, a  hatodik Jámbor Attila pedig Petrovics Mátéval vágott neki a 30 kilométernek. Síkvízi viadalokat meghazudtoló befutót láthatott a közönség, ahol Jámbor és Petrovics másfél másodperccel lemaradva a győztes dél-afrikaiaktól, a harmadik helyen végzett. A másik magyar egység a tizenegyedik helyen végzett.

– Jámbor és Petrovics végig az első bolyban voltak, egy beszállásnál borultak, de sikerült visszakapaszkodniuk, így szerezték meg a bronzérmet – zárta Borsodi.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók