Fiatalokkal a vízen, olimpiai bajnokokkal a stúdióban

A riói keret tagjai nélkül, de néhány felnőtt világbajnoki érmessel, valamint sok-sok tehetséges fiatal versenyzővel vesz részt a magyar kajak-kenu válogatott a pénteken kezdődő racicei Európa-bajnokságon. Az első vonal sem marad szerep nélkül: olimpiai bajnokaink a szombati és vasárnapi döntők során a Duna TV-n, stúdióvendégként kísérik figyelemmel a fiatalok csatározásait.

A júniusi első bakui Európa Játékok megrendezése némiképpen átírta a magyar kajakosok és kenusok évek óta megszokott programját. Mivel a bakui játékok miatt az Európai Kajak-kenu Szövetség május elejére tette a racicei Európa-bajnokságot, így a magyar szakmai vezetés úgy határozott, hogy a sikeres világbajnoki felkészülés érdekében nem az első vonallal, hanem többségében U23-as versenyzőkre épülő fiatal csapattal utazik Csehországba.

„Nem tartottuk jó ötletnek, hogy a felkészülés közepén, ilyen korai időpontban válogatót írjunk ki az Európa-bajnokságra, ezért úgy határoztunk, hogy a tavalyi eredmények alapján, néhány rutinosabb, már felnőtt világbajnokságon is érmet szerző versenyzőre, mint például Medveczky Erikára, Sarudi Alízra, Sarudi Pálra, valamint a tavaly váltóban világbajnoki címet szerző Hérics Dávidra és Nádas Bencére és sok-sok tehetséges fiatalra építjük a racicei csapatot – mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző. – Az eredményességünkkel kapcsolatban nagy elvárásokat nem fogalmaznék meg, fontosnak tartjuk, hogy ezek a versenyzők jó tapasztalatokat szerezzenek, ugyanakkor azért lesznek olyan számok, mint például a női kenu, ahol érmet, akár aranyat is várhatunk. Mivel a bakui Európa Játékokon nem rendeznek női kenus számokat, így Lakatos Zsanett és Takács Kincső számára a milánói világbajnokság mellett ez a kontinensviadal jelenti a fő versenyt.”

„Párosban a címvédés, egyesben a dobogó, de ott is minél fényesebb érem a cél – fogalmazott Lakatos Zsanett az esélyeiről. – Mivel idén ez lesz az első versenyünk, így nem tudok mihez hasonlítani és azt sem tudom, hogy a riválisaink hogy állnak. Az elmúlt időszakban már gyorsító edzéseket végeztünk az Európa-bajnokság miatt, de azt nem tudom, hogy a mostani formánk mire lesz elég.”

A hétvégén a Duna TV élőben közvetíti a racicei Európa-bajnokság döntőit, és az első vonal tagjai közül többen, most a stúdióban jutnak főszerephez.

A közvetítés programja:

Szombat. 8.50-11.15: 1000 méteres döntők, női C2 500 méter, női K4 500 méter. Stúdióvendég: Kammerer Zoltán, Kökény Roland

Vasárnap. 8.50-10.45: 500 méteres döntők, férfi K4 1000 méter. Stúdióvendég: Szabó Gabriella, Vajda Attila

Vasárnap. 11.50-13.15: 200 méteres döntők. Stúdióvendég: Dombi Rudolf, Dudás Miklós

A műsorban szó lesz Kovács Katalin, a Vasbányai-Mike páros, valamint a Hagymási és Noé testvérek felkészüléséről is!

Kommentátor: Knézy Jenő

Szakkommentátor: Schmidt Gábor

A racicei Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat

Férfiak

1000 m. K–1: Noé Bálint (Budapesti Honvéd). K–2: Janza Richárd, Korondy Tamás (MULTI SE), K–4: Noé Bálint, Ilyés Róbert, Császár Gergely, Noé Milán (Budapesti Honvéd, EDF Démász-Szeged). C–1: Szabó Kristóf (UTE). C–2: Sarudi Pál, Forgó Christopher (Közgép SE Szolnok). C–4: Bodonyi András, Viola Viktor, Szabó Kristóf, Korisánsz­ky Dávid (Diósgyőri KKC, UTE, KSI SE)

500 m. K–1: Bárdfalvi Márk (Vasas SC). K–2: Nádas Bence, Hérics Dávid (EDF Démász-Szeged, Graboplast Győri VSE). C–1: Korisánszky Dávid (KSI SE). C–2: Szabó Gábor, Bodonyi András (EDF Démász- Szeged, Disógyőri KKC)

200 m. K–1: Hérics Dávid (Graboplast Győri VSE). K–2: Balaska Márk, Birkás Balázs (Váci Vasutas, EDF Démász-Szeged). C–1: Fekete Ádám (UTE). C–2: Viola Viktor, Fekete Ádám (Diósgyőri KKC, UTE)

5000 m. K–1: Csontos Csaba (Budapesti Honvéd). C–1: Kövér Márton (Merkapt SE)

Nők

1000 m. K–1: Farkasdi Ramóna (Graboplast Győri VSE). K–2: Sarudi Alíz, Medveczky Erika (Közgép Szolnok, KDSE)

500 m. K–1: Nagy Flóra (Csepel KKE). K–2: Simán Fanni, Szilágyi Anett (KSI SE). K–4: Horváth Alexandra, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes (EDF Démász-Szeged, UTE). C–2: Lakatos Zsanett, Takács Kincső (Graboplast Győri VSE)

200 m. K–1: Lucz Dóra (Regatta 2000). K–2: Hagymási Réka, Hagy­mási Anita (Budapesti Honvéd). C–1: Lakatos Zsanett (Graboplast Győri VSE)

5000 m. K–1: Medveczky Erika (KDSE)

A verseny honlapja: http://www.canoeracice.com/

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók