Mégse

Felmérik a nemzetközi mezőnyt

17 fős csapattal utazott ki a magyar küldöttség a pénteken reggel rajtoló idei második gyorsasági világkupára, Duisburgba. A cél, hogy rajthoz álló fiataljaink és a velük tartó néhány nagyágyú versenylehetőséghez jussanak, és felmérjék, hogy hol tartanak jelenleg a nemzetközi mezőnyhöz képest.

Hír

A múlt hétvégén, az itthoni válogatóval egyszerre rendezték meg az első idei gyorsasági világkupát Poznanban. Azon a versenyen értelemszerűen nem indultak a mieink, a második világkupán azonban Hüttner Csaba szövetségi kapitány és Boros Gergely szakmai igazgató vezetésével ott van a zömmel U23-as kerettagokból álló magyar csapat.

„A tavalyi szereplés, az edzőtáborokban mutatott forma és a múlt hétvégi válogató eredményei alapján alakult ki az a főleg U23-as fiatalokból álló csapat, amelyik ezen a hétvégén kipróbálhatja magát a nemzetközi élmezőnyben, mi pedig közben Boros Gergellyel fel fogjuk tudni mérni, hogy hol tartanak a rivális országok, így ennek a világkupának az eredményei csak harmadlagosak – mondta Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány. –  Ugyanakkor elhoztunk olyan versenyzőket is, akik nagy különbséggel nyerték meg az első felnőtt válogatót és kicsi rá az esély, hogy a második válogatón bárki meglepje őket, ilyen Kopasz Bálint és a női kenupáros, nekik összejöhet egy-két jobb helyezés is.”

A magyar különítmény csütörtökön reggel érkezett meg Duisburgba, a mieink elfoglalták a szállásukat, majd délelőtt és délután már eveztek a pályán. A csapattal tartott a kajakos Sólyom Dóra és a kenus Fejes Dániel is, ám mindketten kisebb betegséggel küzdenek, így mégsem állnak rajthoz a hétvégén.

„Ketten betegek, de a többiek egészségesek, lesz rá lehetőségük, hogy versenyezzenek egy jót. Az időjárás itt is az otthonihoz hasonló, esős és hűvös, de ez a körülmény mind a 70 résztvevő nemzetet egyformán sújtja” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Versenyszámok magyar indulói:

NŐK

C-1 200 méter: Devecseriné Takács Kincső

C-1 500 méter: Balla Virág

C-2 200 méter: Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág

C-2 500 méter: Devecseriné Takács Kincső, Balla Virág

K-1 200 méter: Lucz Anna

K-1 500 méter: Lucz Anna

K-2 200 méter: Lucz Anna, Kiss Blanka

K-2 500 méter: Lucz Anna, Malcsiner Eszter

FÉRFIAK

K-1 200 méter: Apagyi Levente, Csizmadia Kolos

K-2 200 méter: Apagyi Levente, Csizmadia Kolos

K-1 500 méter: Kopasz Bálint, Kós Benedek Tibor

K-4 500 méter: Erős Patrik, Gecse Márton, Kós Benedek Tibor, Erdőssy Csaba

K-1 1000 méter: Kopasz Bálint, Erdőssy Csaba

K-2 1000 méter: Gecse Márton, Kós Benedek

C-2 500 méter Lelovics Dávid, Adolf Balázs

C-2 1000 méter Lelovics Dávid, Adolf Balázs

A világkupa részletes műsora.

Szekszárd szintet lépne

Éppen tíz éve, hogy a maratoni világ-, és Európa-bajnok Jámbor Attila feleségével, a szintén korábbi kajakos Inger Nikolettával létrehozta a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesületet. A klub azóta szép sikereket ért el, számos korosztályos maratoni világversenyen szereztek dobogós helyezést, a céljuk most az, hogy a következő években a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjenek.

Hír

“Most fut ki az első csoportunk, akikkel tíz éve elkezdtünk a munkát – mondja a sportegyesület elnöke, Jámbor Attila. – Büszkén mondhatom, hogy közülük hárman-négyen jelenleg is komolyan kajakoznak az U23-as korosztályban, a legsikeresebb Nagy Viki, aki ifiben nyert maraton Eb-t, és világbajnoki aranyat is, tavaly pedig U23-as női K-1-ben negyedik lett a vb-n. Az első csapat után egyébként volt néhány év hézagunk, nem tudtunk akkor a legkisebbekre koncentrálni, hiszen új volt az egyesület is, így nálunk most az ifik kicsit hiányoznak a rendszerből, de nagyon erős kölyök és serdülő korosztályunk van.”

A tolnai megyeszékhelyen komoly hagyománya elsősorban a labdajátékoknak van, Szekszárdról korábban Tolnára kellett átjárnia azoknak, akik kajakozni akartak. Tíz év alatt azonban rengeteg elismerést zsebelt be a kis családi egyesület, amelyet már számon tartanak a városban.

“Idén biztos kiváltunk legalább 70 versenyengedélyt, a szabadidősökkel, és a legkisebbekkel együtt körülbelül 100 fős a létszám. Hogy itt tarthassunk, ahhoz kellett ez a tíz év, most már a kiemelt sportok közé tartozunk Szekszárdon. Akkor léphetünk szintet, ha megépül az új csónakházunk a Sión, a mostani telepünktől párszáz méterre. A pénz megvan hozzá, jelenleg a tervezés zajlik. Ha elkészül, akkor már nemcsak nyáron fogunk tudni a csónakháznál edzeni, így nem kell majd a városi termeket használni a téli alapozás alatt. Ráadásul az új központból vízitúrákat is szervezhetünk, ami plusz bevételi forrás lesz az egyesület számára. Arról nem beszélve, hogy a szabadidősport az eddiginél is több fiatal kedvét hozhatja meg a kajakozáshoz, kenuzáshoz, tehát számíthatunk létszámemelkedésre” – tette hozzá Jámbor Attila.

Az egykori világbajnok kajakos nemcsak a klub elnöke, hanem a vezetőedzője is. Tanítványai eddig inkább a maratoni számokban szerepeltek jól, de Jámbor Attila trénerként a gyorsasági szakágban is szeretne befutni.

“Egyértelműen cél, hogy a gyorsasági szakágban, olimpiai számokban is előrébb lépjünk. Van egy olyan mondás, hogy a kajakosoknál a legjobb továbbképzés a parton van, igyekszem is jó viszonyt ápolni nálam rutinosabb edzőkkel. Ők mindig bíztatnak, hogy nem csináljuk rosszul, jól állunk, a klubunk rendben van, és hogy legyek türelmes, jön majd a jó eredmény az olimpiai számokban is. Saját edzői gárdával, saját versenyzőket akarunk nevelni, és olyan hátteret biztosítani, hogy a legjobbakat is meg lehessen tartani itt Szekszárdon.”

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!