Dél-Afrikában segít az MKKSZ

Bár kajakban egyre sikeresebben szerepelnek versenyzőik, a kenuzás mégis szinte ismeretlen sportág Dél-Afrikában. Egy magyar kenus edző, Szalay Gábor azért utazott el a távoli országba, hogy 1 hónapos munkával népszerűsítse a szakágat és oktassa a kenuzást a helyi versenyzőknek.

2 világbajnoki címet nyert a dél-afrikai Hank McGregor férfi kajakban a szeptember végi maraton világbajnokságon, ezzel már a szakág ötszörös aranyérmese, és az afrikai ország gyorsasági kajakosai is egyre sikeresebben szerepelnek a világversenyeken. Dél-Afrika ráadásul a következő években több kontinentális-, illetve világkupa futamnak lesz házigazdája, sőt az ország 2017-ben maraton világbajnokságot is rendezhet, a helyi klubok azonban kenus hagyományokkal egyáltalán nem rendelkeznek.

Ezért az ICF és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy sportágfejlesztési program keretében magyar kenuedzőt, a versenyzőként többszörös országos bajnok Szalay Gábort küldte Dél-Afrikába. Szalay, mint egy modernkori „kenu-misszionárius”, 1 hónapon keresztül két városban, Johannesburgban és Pietermaritzburgban tart edzéseket a helyieknek.

„Az ICF számára nagyon fontos, hogy Dél-Afrikában és az egész kontinensen fejlődjön a sportág, viszont kenuhoz értő szakember eddig nem dolgozott itt – monda Szalay Gábor. – A Magyar Kajak-Kenu Szövetség engem azért delegált, hogy bemutatókat tartsak és megtanítsam a helyieknek a kenuzás alapjait.”

Az ifjú tréner, aki tavaly még a vietnami csapatnak segített felkészülni a délkelet-ázsiai bajnokságra, nemcsak a sportolókkal foglalkozik, hanem a helyi edzőket is oktatja.

„Segítem a helyi szakembereket abban is, hogy észrevegyék azokat a versenyzőket, akik kifejezetten a kenuzásban érhetnek majd el sikereket” – mesélte a magyar tréner.

A kenu elterjedését nehezíti, hogy Dél-Afrikában kevés az olyan vízfelület, amin C-1-ben evezni lehet. Bár a helyi szövetség elsősorban a gyorsasági válogatottjába szeretne beépíteni kenusokat, de céljuk az is, hogy a 2017-es hazai rendezésű maraton világbajnokságon legalább egy felnőtt és egy utánpótláskorú versenyzőjük rajthoz álljon C-1-ben.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók