Csodás Eb-mérleg: 6 arany, 5 ezüst, 2 bronz

13 érmet hoz haza a magyar kajak-kenu válogatott a spanyolországi Európa-bajnokságról. A legeredményesebb versenyző Janics Natasa, három arannyal, a legkellemesebb meglepetéseket a fiatalok szállították.

Az 5000 méteres futamokkal vasárnap késő délután véget ért a spanyolországi Trasonában a kajak-kenu Európa-bajnokság. Még a leghosszabb távon is örülhettünk magyar éremnek, Csipes Tamara ugyanis ezüstöt nyert.

Több mint 30 ország, körülbelül 400 versenyzője vett részt az Európa-bajnokságon, ami a magyar szurkolók számára szerencsére sok minden miatt emlékezetes maradhat: „megszületett” az Eb-k történetének századik magyar aranyérme, a fiatal magyar kajakosok leiskolázták Európát 500 méteren, vagy említhetjük Janics Natasa 3/3-as mérlegét is.

%REKLAM%

Nézzük távonként a magyar érmeseket, illetve azt, miként kommentálta a kimagasló eredményeket nem sokkal a célba érkezés után Storcz Botond kapitány!

Szombaton 1000 méteren 1 arany- (Csipes Tamara – Szabó Gabriella), 2 ezüst- (Kammerer Zoltán – Vereckei Ákos; Dombi Rudolf – Szalai Tamás – Kökény Roland – Hadvina Gergely) és 1 bronzérmet (Sarudi Pál) nyert a csapat.

„Az Európa-bajnok női K-2 leiskolázta a mezőnyt, tanítani való volt, ahogy megindultak a cél előtt 300 méterrel, onnantól csak a hátukat nézte mindenki. Nagyon szépen ment a férfi páros is, az előfutamok után biztos voltam abban, hogy vagy arany-, vagy ezüstérmet szereznek, az utóbbi sikerült. Borzasztóan örülök a fiú négyes sikerének, évek óta nem álltunk dobogón ebben a versenyszámban, a srácok meghálálták a bizalmam. Sarudi Pali bronzérme is egyértelmű siker, úgy néz ki, hogy Vajda Attilán kívül még egy klasszis versenyzőnk van ezen a távon – nyilatkozta Storcz Botond még szombaton.

Vasárnap előbb a 200, majd az 500, végül az 5000 méteres döntőket rendezték.

A legrövidebb távon minden színű éremből jutott a magyar válogatottnak, aranyból kettő is.

(2 arany – Janics Natasa, Janics Natasa – Kovács Katalin; 1 ezüst – Marschalkó Alexandra;

1 bronz – Dombi Rudolf – Beé István)

Storcz Botond elégedetten nyilatkozott a délelőtti döntők után:

„Legyünk őszinték, Natasától és Katitól vártuk az érmet, sőt, az aranyérmet, az viszont kellemes meglepetés, hogy a férfi páros odaért a dobogóra. Szegeden, a MOL világkupán Dombi Rudolf és Beé István beborult, így nem tudtuk felmérni, hogy mire lehetnek képesek a nemzetközi mezőnyben, most kiderült, hogy sok mindenre!” – mondta a kapitány.

500 méteren 3 arany (Kozák Danuta, Szalai Tamás, Janics Natasa – Kovács Katalin), 1 ezüst (Benedek Dalma – Csipes Tamara – Kozák Danuta – Szabó Gabriella) a magyar mérleg, a két egyéni győzelem minden várakozást felülmúlt.

„Nagyon nagy eredmény, amit elértek a fiatalok, gratulálok nekik! Danuta óriási meccset vívott a világ legjobbjaival, a végét ő bírta jobban, így megérdemelten lett Európa-bajnok. Talán még nagyobb csoda, ami Szalai Tamásnak sikerült. Jól rajtolt, aztán határozottan, magabiztosan evezve tartotta az előnyét. A hajránál már izgulnunk sem kellett, olyan fölényesen nyert. Igaz, hogy az 500 méter a férfiaknál már nem olimpiai szám, de a sportolók körében mégis óriási a presztízse, hatalmas bravúr, amit Tamás megcsinált.

%REKLAM2%

Janics Natasa és Kovács Kati úgy ment, ahogy azt megszoktuk tőlük. Az első pillanattól kezdve kétség nem fért hozzá, hogy övéké lesz az arany. A négyes néhány centivel kikapott a németektől, de emiatt szerintem nem kell szomorkodnunk. Ez egy új, fiatal magyar hajó, Kozák Danuta ment előtte egyest, szép eredményeket érhetnek el ebben az összeállításban.”

Az Eb az 5000 méteres futamokkal zárult, ahol Csipes Tamara szerepelt a legjobban (2. hely) a magyarok közül.

Összességében tehát 6 arany, 5 ezüst és 2 bronz a magyar mérleg. Janics Natasa három számból három aranyat nyert, Csipes Tamara szintén három éremmel tér haza (1 arany, 2 ezüst), sőt kétszer állt dobogón Kovács Katalin (2 arany) és Kozák Danuta (1 arany, 1 ezüst) is, valamint a férfiaknál Szalai Tamás (1 arany, 1 ezüst), illetve Dombi Rudolf (1 ezüst, 1 bronz).

Folytatás augusztusban a poznani világbajnokságon!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók