Mégse

Csodás megújulás Dunaújvárosban

Modern körülmények között dolgozhatnak mostantól a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály tagjai, ugyanis kedden ünnepélyesen átadták a Duna-parti sporttelep teljesen újjávarázsolt és átalakított főépületét. A fejlesztés második üteme a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, és az önkormányzat közös, példaértékű összefogása révén valósulhatott meg, közel százmillió forintból.

Hír

Az avatáson jelen volt Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is, aki elsőként gratulált a szegedi világbajnokságon elért nagyszerű eredményekhez, közte a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám által C-2 500 méteren szerzett ezüstéremhez. – Azt gondolom, a dunaújvárosi sportolók, azon belül a kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály valamennyi tagja, edzője, vezetője méltó a tizenkilenc évvel ezelőtt szerzett Nemzet Sportvárosa címre, amelyre mindannyian büszkék vagyunk – kezdte a polgármester, aki szerint rá sem lehet ismerni a székházra a korábbi állapotokhoz képest. Rácsodálkozva a ma látottakra, el lehet mondani, ezek a XXI. századi körülmények, ezek méltók az itt sportolókhoz.

– A fejlesztés két ütemből állt, az első, ami pár éve készült el, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét jelentette. Köszönhetően a szövetség vezetőinek, akik kiemelten kezelték a dunaújvárosi csónakház felújításának folytatását, most megtörténhetett a teljes körű belső rekonstrukció is közel százmillió forintból, ennek egyharmadát önkormányzatunk biztosította. Ki kell emelni vagyonkezelő cégünk, a kivitelezést végző DVG Zrt. munkáját, amely gyors és igényes munkát végezve, bizonyos elemeket, például az álmennyezetet, saját forrásból alakította ki. Szerencsére nem kell azt mondanom, hogy a feltételek adottak, most már csak az eredmények hiányoznak, mert azok is adottak utánpótlás- és felnőttszinten. Hűen az eddigi teljesítményekhez, további hasonló sikereket kívánok mindenkinek – tette hozzá, aki Pető Zsolt szakosztályelnöktől azt kérte, ugyanolyan lelkesedéssel folytassa munkáját, mint eddig tette. A városvezetés bizalmát élvezve és a város költségvetésének lehetőségei függvényében a továbbiakban is minden támogatást megkapnak és megérdemelnek.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke boldogan fogadta el a meghívást Dunaújvárosba, hiszen olyan eseménynél jelen lenni, amikor valami megújul, az egyértelműen a sportágat, a fiatalokat, az utánpótlást is szolgálja. Amikor a kormány 2013-ban elindította a kiemelt sportágfejlesztési programot, amelybe bekerült a kajak-kenu is, pontosan az volt a cél, hogy olyan beruházások induljanak el, amelyekkel meg tudják őrizni helyüket a világ élvonalában.

“Azt hiszem a szegedi világbajnokságon, ahol tizenhárom érmet, közte öt aranyat szerezünk, ezt mi bebizonyítottuk. Másrészt az ilyen fejlesztések legfőbb prioritása az volt, hogy növekedjen azoknak a száma, akik az ilyen vidéki bázisokon megismerkedhetnek a sportággal, és olyan életre szóló élményeket szerezzenek, amelynek hatására elköteleződnek a kajak-kenu mellett” – mondta az MKKSZ elnöke.

Schmidt Gábor hangsúlyozta, 2013 óta jelentősen nőtt a tagszervezetek és a versenyzői létszám is, ami pont annak köszönhető, hogy ezek a fejlesztések országszerte egymásra épülve megvalósultak. Kiemelte, az MKKSZ-nél soha nem az volt a cél, hogy nagy presztízsberuházásokat vigyenek végbe, hanem az: a tagszervezetek csónakházai (azok a kapuk, amik utat adnak a fiataloknak) megújuljanak, és a fenntarthatóság szempontjából az üzemeltetési költségek is csökkenjenek.

“Ez a kétlépcsős dunaújvárosi fejlesztés erre pont jó példa, az elsőben az energiahatékonyság növelése, a másodikban a komfortnövelés valósult meg. Egyébként a szövetség oda szeret pluszforrásokat adni, ahol azt látjuk, ha mi adunk valamennyit, az teremt továbbiakat. Ezért szeretném megköszönni Cserna Gábor polgármester úrnak, és az önkormányzatnak, hogy a maguk jelentős részét is beletették ebbe a fejlesztésbe, mert amikor kiderült, hogy a tervek megvalósításához további pénzre van szükség, hamar segítséget nyújtottak. Pető Zsolt és kollégái is hozzátették ehhez a maguk részét, amivel értéket teremtettek. Ezúton is szeretnék gratulálni az egyesület idei jó eredményéhez, kiemelten Hajdu Jonatánéhoz. Remélem, a következő években egyre többeknek lesz örömük ebben a megszépült sporttelepben – zárta gondolatait Schmidt Gábor.

Mindent kicseréltek, amit lehetett

Pető Zsolt szakosztályelnök elmondta, hogy az ötvenéves, teljesen leromlott állapotú főépület felújítása 2015-ben kezdődött el, akkor huszonötmillió forintból cserélték a nyílászárókat, és szigetelték a falakat, a tetőt. Ezenfelül a DVG ugyanekkor saját forrásból, hárommillió forintért a kazánt is kicserélte. A mostani munkák során, amelyek februárban kezdődtek, elbontották és kicserélték az összes burkolatot, komplett villamos-, víz- és szennyvízvezeték-hálózat épült. A gépészetet, a fűtési rendszert szintén korszerűsítették, a régi öntöttvas radiátorok helyett szintén új darabokat helyeztek fel. A felújítás után dupla méretűre növelték a kondicionáló részleget, a klubhelyiséget áthelyezték, külön fiú- és lányöltözőt alakítottak ki a szabadidős és túra szakág, valamint a sárkányhajósok, illetve a versenyzők számára. A DVG Zrt. szerződésen felül hétszáz négyzetméteren az álmennyezetet is kiépítette, amelyekbe energiatakarékos, ledes világítótestek kerültek, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.

További információk: duol.hu

Dunaújvárosi Hírlap/Gallai Péter

fotó: Zsedrovits Enikő

Kopasz Bálint megállíthatatlan

A 22 éves versenyző a világbajnoksághoz hasonlóan Tokióban, az előolimpián is oktatta a mezőnyt, nem tudták megzavarni a körülmények, simán nyert K-1 1000 méteren. Rajta kívül pénteken érmet szerzett a Medveczky Erika, Gazsó Dorka összeállítású alkalmi kajakpáros, valamint Suba Róbert is a KL1-es kategóriában.

Hír

“Újra meg akartam mutatni az ellenfeleknek, hogy

engem nem könnyű megverni”

– mondta a 1000 egyes döntő után Kopasz Bálint, akivel csak a szegedi vb-n bronzérmet szerző Fernando Pimenta tudta tartani a lépést, de ő is csak 900 méterig. A hajrában a magyar versenyző húzott “három nagyobbat”, és ezúttal is simán nyert a portugál előtt, a harmadik pedig a német Jacob Schopf lett.

“A körülményeken azért még lesz mit javítaniuk a szervezőknek itt Tokióban. Hullámos a pálya, főleg a felevező sávon, ahol hatalmas a motorcsónak-forgalom is, megfeszített izmokkal kell bemelegíteni, hogy ne boruljunk be, ez pedig sérülésveszélyes. Sok a hal, medúzákat is láttam a vízben, és itt a pályán nem jutottunk jó minőségi ételhez. A szálloda ugyanakkor csúcsszuper, szerencsére jövőre is ott fog lakni a csapat. Három napja érkeztem Japánba, nem volt gondom az akklimatizációval, de ha jövőre sikerül csapatba kerülnöm, akkor érdemes lesz hamarabb kiutaznom – értékelte a helyi körülményeket Kopasz Bálint.

A világbajnokság után két hét alatt mindössze háromszor szállt  hajóba Medveczky Erika, aki ráadásul kedden evezett először párost Gazsó Dorkával. A lányokon látszott, hogy futamról-futamra jobban csúszik alattuk a hajó, a döntőben közel voltak a világbajnok fehérorosz pároshoz, de végül egy apró baki miatt lecsúsztak a harmadik helyre, a lengyel duó mögé.

“A végén csak arra tudtunk koncentrálni, hogy

nehogy beboruljuk a cél előtt

– mondta a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika. – Nem vagyunk összeszokott páros, és jelenleg edzettek sem, rettenetesen elfáradtunk a táv végére, ráadásul nagyobb méretű hajóban is eveztünk, így a cél előtt elkezdtünk billegni. Reggel még csak reménykedtem abban, hogy be tudunk jutni a döntőbe, így most nagyon örülünk ennek a bronzéremnek.”

A pénteki versenynap utolsó érmét Suba Róbert szerezte, aki harmadik lett a KL1-es kategóriában. A számot – a friss világbajnok Kiss Péter távollétében – a korábbi vb-győztes brazil Cardoso Da Silva nyerte. A másik magyar, Juhász Tamás megbillent a döntőben, így nem jutott közel az éremszerzéshez.

C-2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence duónak sem sikerült a dobogóra lépnie, pár tizeddel elmaradva a bronzéremtől az ötödik helyen végeztek. A hölgyeknél K-1 200 méteren az alig 20 éves Lucz Anna hetedik lett a rendkívül erős mezőnyben.

Női C-1 200 méteren is derekasan helyt álltak a mieink, annak ellenére, hogy Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág csak a B-döntőbe tudott bekerülni. Előbbi olyan idővel nyerte meg a futamot, hogy az A-döntőben azzal dobogóra állhatott volna, mögötte pedig párja, Balla Virág másodikként futott be.

Guszti bá’ itthagyott minket

Életének 65. évében elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke, a Graboplast Győr Kajak-Kenu szakosztályának elnöke, Győr díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Hír

A lényeg, hogy a csapatodat mindig tartsd egyben – felelted gondolkodás nélkül; amikor a legfontosabb elvekről kérdeztünk. Évekkel később pedig, amikor magas rangú állami kitüntetésben részesültél, azt hangsúlyoztad: tisztában vagy vele, hogy egy ilyen elismerés csak jelképesen a tiéd; valójában annak a közegnek az érdeme, amelyben tevékenykedsz. Mi pedig tudtuk, hogy nem az álszerénység mondatja veled mindezt.

Mi nem egy vállalat vagyunk, hanem baráti társaság”- tetted hozzá az egyértelműség kedvéért. Lételemed volt a közösség, nem csak magánemberként, hanem sportvezetőként is. Aki ismert téged ebben a minőségben, annak arról sem lehetett kétsége, hogy Te erre a hivatásra születtél. Életre szólóan. Annak idején tíz évnyi munkát terveztél ugyan a győri szakosztálynál, mégpedig azzal az elszántsággal, hogy ennyi idő alatt megvalósítod a klub felemelkedését szolgáló célkitűzéseidet. Az elképzeléseidet valóra is váltottad. Egyet kivéve: hogy egy évtized után nem folytatod tovább. Ez a tény viszont valószínűleg Téged lepett meg legkevésbé. Hiszen már akkor pontosan tudtad, hogy „ezt egy életen át kell játszani”, újabb és újabb tervekkel, célkitűzésekkel, még magasabb szinten, még nagyobb felelősséggel. Évtizedeket töltöttél a sportág szolgálatában mint  általános, majd regionális működésért felelős alelnök. A mellkasodban persze mindvégig  sportolószív dobogott. Olyan, amelyiket a teljesítmény, a győzelem utáni vágy vezérel. Amelyikkel egyetlen érdemrend, egyetlen tisztikereszt sem feledteti az olimpiai szerepléstől való „megfosztottság” bánatát. És amelyik sosem adja fel…. Most sem ez történt, tudjuk jól. A legkiválóbbak kitartásával küzdötted végig a finist.

Az én helyzetemben most nem egyszerű kategória távolabbi tervekről beszélni” – mondtad egy évvel ezelőtt. De ez korántsem jelentette azt, hogy ne lett volna a tarsolyodban néhány újabb álom. Többek közt például egy nemzetközi szintű győri versenypályáról. Tudod, mi úgy tekintünk ezekre az álmokra, mint a nekünk hagyott örökségedre. Amelyből a példádhoz és az emlékedhez méltóan újabb eredményeket lehet majd teremteni. Közös erővel. Úgy, ahogy Te vallottad.

Hiányozni fogsz a csapatból…

Ugye, drukkolsz majd nekünk odaátról?…