Csodás megújulás Dunaújvárosban

Modern körülmények között dolgozhatnak mostantól a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály tagjai, ugyanis kedden ünnepélyesen átadták a Duna-parti sporttelep teljesen újjávarázsolt és átalakított főépületét. A fejlesztés második üteme a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, és az önkormányzat közös, példaértékű összefogása révén valósulhatott meg, közel százmillió forintból.

Az avatáson jelen volt Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is, aki elsőként gratulált a szegedi világbajnokságon elért nagyszerű eredményekhez, közte a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám által C-2 500 méteren szerzett ezüstéremhez. – Azt gondolom, a dunaújvárosi sportolók, azon belül a kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály valamennyi tagja, edzője, vezetője méltó a tizenkilenc évvel ezelőtt szerzett Nemzet Sportvárosa címre, amelyre mindannyian büszkék vagyunk – kezdte a polgármester, aki szerint rá sem lehet ismerni a székházra a korábbi állapotokhoz képest. Rácsodálkozva a ma látottakra, el lehet mondani, ezek a XXI. századi körülmények, ezek méltók az itt sportolókhoz.

– A fejlesztés két ütemből állt, az első, ami pár éve készült el, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét jelentette. Köszönhetően a szövetség vezetőinek, akik kiemelten kezelték a dunaújvárosi csónakház felújításának folytatását, most megtörténhetett a teljes körű belső rekonstrukció is közel százmillió forintból, ennek egyharmadát önkormányzatunk biztosította. Ki kell emelni vagyonkezelő cégünk, a kivitelezést végző DVG Zrt. munkáját, amely gyors és igényes munkát végezve, bizonyos elemeket, például az álmennyezetet, saját forrásból alakította ki. Szerencsére nem kell azt mondanom, hogy a feltételek adottak, most már csak az eredmények hiányoznak, mert azok is adottak utánpótlás- és felnőttszinten. Hűen az eddigi teljesítményekhez, további hasonló sikereket kívánok mindenkinek – tette hozzá, aki Pető Zsolt szakosztályelnöktől azt kérte, ugyanolyan lelkesedéssel folytassa munkáját, mint eddig tette. A városvezetés bizalmát élvezve és a város költségvetésének lehetőségei függvényében a továbbiakban is minden támogatást megkapnak és megérdemelnek.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke boldogan fogadta el a meghívást Dunaújvárosba, hiszen olyan eseménynél jelen lenni, amikor valami megújul, az egyértelműen a sportágat, a fiatalokat, az utánpótlást is szolgálja. Amikor a kormány 2013-ban elindította a kiemelt sportágfejlesztési programot, amelybe bekerült a kajak-kenu is, pontosan az volt a cél, hogy olyan beruházások induljanak el, amelyekkel meg tudják őrizni helyüket a világ élvonalában.

“Azt hiszem a szegedi világbajnokságon, ahol tizenhárom érmet, közte öt aranyat szerezünk, ezt mi bebizonyítottuk. Másrészt az ilyen fejlesztések legfőbb prioritása az volt, hogy növekedjen azoknak a száma, akik az ilyen vidéki bázisokon megismerkedhetnek a sportággal, és olyan életre szóló élményeket szerezzenek, amelynek hatására elköteleződnek a kajak-kenu mellett” – mondta az MKKSZ elnöke.

Schmidt Gábor hangsúlyozta, 2013 óta jelentősen nőtt a tagszervezetek és a versenyzői létszám is, ami pont annak köszönhető, hogy ezek a fejlesztések országszerte egymásra épülve megvalósultak. Kiemelte, az MKKSZ-nél soha nem az volt a cél, hogy nagy presztízsberuházásokat vigyenek végbe, hanem az: a tagszervezetek csónakházai (azok a kapuk, amik utat adnak a fiataloknak) megújuljanak, és a fenntarthatóság szempontjából az üzemeltetési költségek is csökkenjenek.

“Ez a kétlépcsős dunaújvárosi fejlesztés erre pont jó példa, az elsőben az energiahatékonyság növelése, a másodikban a komfortnövelés valósult meg. Egyébként a szövetség oda szeret pluszforrásokat adni, ahol azt látjuk, ha mi adunk valamennyit, az teremt továbbiakat. Ezért szeretném megköszönni Cserna Gábor polgármester úrnak, és az önkormányzatnak, hogy a maguk jelentős részét is beletették ebbe a fejlesztésbe, mert amikor kiderült, hogy a tervek megvalósításához további pénzre van szükség, hamar segítséget nyújtottak. Pető Zsolt és kollégái is hozzátették ehhez a maguk részét, amivel értéket teremtettek. Ezúton is szeretnék gratulálni az egyesület idei jó eredményéhez, kiemelten Hajdu Jonatánéhoz. Remélem, a következő években egyre többeknek lesz örömük ebben a megszépült sporttelepben – zárta gondolatait Schmidt Gábor.

Mindent kicseréltek, amit lehetett

Pető Zsolt szakosztályelnök elmondta, hogy az ötvenéves, teljesen leromlott állapotú főépület felújítása 2015-ben kezdődött el, akkor huszonötmillió forintból cserélték a nyílászárókat, és szigetelték a falakat, a tetőt. Ezenfelül a DVG ugyanekkor saját forrásból, hárommillió forintért a kazánt is kicserélte. A mostani munkák során, amelyek februárban kezdődtek, elbontották és kicserélték az összes burkolatot, komplett villamos-, víz- és szennyvízvezeték-hálózat épült. A gépészetet, a fűtési rendszert szintén korszerűsítették, a régi öntöttvas radiátorok helyett szintén új darabokat helyeztek fel. A felújítás után dupla méretűre növelték a kondicionáló részleget, a klubhelyiséget áthelyezték, külön fiú- és lányöltözőt alakítottak ki a szabadidős és túra szakág, valamint a sárkányhajósok, illetve a versenyzők számára. A DVG Zrt. szerződésen felül hétszáz négyzetméteren az álmennyezetet is kiépítette, amelyekbe energiatakarékos, ledes világítótestek kerültek, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.

További információk: duol.hu

Dunaújvárosi Hírlap/Gallai Péter

fotó: Zsedrovits Enikő

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók