Mégse

Csodás megújulás Dunaújvárosban

Modern körülmények között dolgozhatnak mostantól a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály tagjai, ugyanis kedden ünnepélyesen átadták a Duna-parti sporttelep teljesen újjávarázsolt és átalakított főépületét. A fejlesztés második üteme a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, és az önkormányzat közös, példaértékű összefogása révén valósulhatott meg, közel százmillió forintból.

Hír

Az avatáson jelen volt Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is, aki elsőként gratulált a szegedi világbajnokságon elért nagyszerű eredményekhez, közte a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám által C-2 500 méteren szerzett ezüstéremhez. – Azt gondolom, a dunaújvárosi sportolók, azon belül a kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály valamennyi tagja, edzője, vezetője méltó a tizenkilenc évvel ezelőtt szerzett Nemzet Sportvárosa címre, amelyre mindannyian büszkék vagyunk – kezdte a polgármester, aki szerint rá sem lehet ismerni a székházra a korábbi állapotokhoz képest. Rácsodálkozva a ma látottakra, el lehet mondani, ezek a XXI. századi körülmények, ezek méltók az itt sportolókhoz.

– A fejlesztés két ütemből állt, az első, ami pár éve készült el, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét jelentette. Köszönhetően a szövetség vezetőinek, akik kiemelten kezelték a dunaújvárosi csónakház felújításának folytatását, most megtörténhetett a teljes körű belső rekonstrukció is közel százmillió forintból, ennek egyharmadát önkormányzatunk biztosította. Ki kell emelni vagyonkezelő cégünk, a kivitelezést végző DVG Zrt. munkáját, amely gyors és igényes munkát végezve, bizonyos elemeket, például az álmennyezetet, saját forrásból alakította ki. Szerencsére nem kell azt mondanom, hogy a feltételek adottak, most már csak az eredmények hiányoznak, mert azok is adottak utánpótlás- és felnőttszinten. Hűen az eddigi teljesítményekhez, további hasonló sikereket kívánok mindenkinek – tette hozzá, aki Pető Zsolt szakosztályelnöktől azt kérte, ugyanolyan lelkesedéssel folytassa munkáját, mint eddig tette. A városvezetés bizalmát élvezve és a város költségvetésének lehetőségei függvényében a továbbiakban is minden támogatást megkapnak és megérdemelnek.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke boldogan fogadta el a meghívást Dunaújvárosba, hiszen olyan eseménynél jelen lenni, amikor valami megújul, az egyértelműen a sportágat, a fiatalokat, az utánpótlást is szolgálja. Amikor a kormány 2013-ban elindította a kiemelt sportágfejlesztési programot, amelybe bekerült a kajak-kenu is, pontosan az volt a cél, hogy olyan beruházások induljanak el, amelyekkel meg tudják őrizni helyüket a világ élvonalában.

“Azt hiszem a szegedi világbajnokságon, ahol tizenhárom érmet, közte öt aranyat szerezünk, ezt mi bebizonyítottuk. Másrészt az ilyen fejlesztések legfőbb prioritása az volt, hogy növekedjen azoknak a száma, akik az ilyen vidéki bázisokon megismerkedhetnek a sportággal, és olyan életre szóló élményeket szerezzenek, amelynek hatására elköteleződnek a kajak-kenu mellett” – mondta az MKKSZ elnöke.

Schmidt Gábor hangsúlyozta, 2013 óta jelentősen nőtt a tagszervezetek és a versenyzői létszám is, ami pont annak köszönhető, hogy ezek a fejlesztések országszerte egymásra épülve megvalósultak. Kiemelte, az MKKSZ-nél soha nem az volt a cél, hogy nagy presztízsberuházásokat vigyenek végbe, hanem az: a tagszervezetek csónakházai (azok a kapuk, amik utat adnak a fiataloknak) megújuljanak, és a fenntarthatóság szempontjából az üzemeltetési költségek is csökkenjenek.

“Ez a kétlépcsős dunaújvárosi fejlesztés erre pont jó példa, az elsőben az energiahatékonyság növelése, a másodikban a komfortnövelés valósult meg. Egyébként a szövetség oda szeret pluszforrásokat adni, ahol azt látjuk, ha mi adunk valamennyit, az teremt továbbiakat. Ezért szeretném megköszönni Cserna Gábor polgármester úrnak, és az önkormányzatnak, hogy a maguk jelentős részét is beletették ebbe a fejlesztésbe, mert amikor kiderült, hogy a tervek megvalósításához további pénzre van szükség, hamar segítséget nyújtottak. Pető Zsolt és kollégái is hozzátették ehhez a maguk részét, amivel értéket teremtettek. Ezúton is szeretnék gratulálni az egyesület idei jó eredményéhez, kiemelten Hajdu Jonatánéhoz. Remélem, a következő években egyre többeknek lesz örömük ebben a megszépült sporttelepben – zárta gondolatait Schmidt Gábor.

Mindent kicseréltek, amit lehetett

Pető Zsolt szakosztályelnök elmondta, hogy az ötvenéves, teljesen leromlott állapotú főépület felújítása 2015-ben kezdődött el, akkor huszonötmillió forintból cserélték a nyílászárókat, és szigetelték a falakat, a tetőt. Ezenfelül a DVG ugyanekkor saját forrásból, hárommillió forintért a kazánt is kicserélte. A mostani munkák során, amelyek februárban kezdődtek, elbontották és kicserélték az összes burkolatot, komplett villamos-, víz- és szennyvízvezeték-hálózat épült. A gépészetet, a fűtési rendszert szintén korszerűsítették, a régi öntöttvas radiátorok helyett szintén új darabokat helyeztek fel. A felújítás után dupla méretűre növelték a kondicionáló részleget, a klubhelyiséget áthelyezték, külön fiú- és lányöltözőt alakítottak ki a szabadidős és túra szakág, valamint a sárkányhajósok, illetve a versenyzők számára. A DVG Zrt. szerződésen felül hétszáz négyzetméteren az álmennyezetet is kiépítette, amelyekbe energiatakarékos, ledes világítótestek kerültek, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.

További információk: duol.hu

Dunaújvárosi Hírlap/Gallai Péter

fotó: Zsedrovits Enikő

A Héraklész Gálán is bezsebelt egy díjat Kopasz Bálint

A hagyományos Héraklész Gálán négy kategóriában is jelöltek voltak kajak-kenusok, Kopasz Bálint meg is nyerte a díjat.

Hír

Az Uránia filmszínházban rendezett ünnepségen a 2019-es év korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket jutalmazták. A férfi egyéni kategóriában a felnőttek között világbajnoki címet nyert Kopasz Bálint győzelméhez nem igazán férhetett kétség. A még mindig csak 22 éves kajakost és edzőjét, édesanyját, Demeter Irént is díjazták.

A nők ugyanezen kategóriájában a korosztályos világbajnokságon aranyérmes Kőhalmi Emese negyedik lett. Másik két kategóriában viszont egyaránt a második helyen végeztek kajak-kenusok.

A világbajnoki címet nyert Szellák Szabina, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka női kajak négyes a női kiscsapat, a K-2-ben ugyancsak világbajnoki aranyérmet szerző Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros pedig a férfi kiscsapat kategóriában lett második.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában”

– hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. “Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott az államtitkár. – Értetek fognak emberek millió szorítani,

ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni”

– szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen. “Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

Megfertőződtem a Duna jó vízillatától – ma 85 éves Nánássy András

Január 18-án ünnepli 85. születésnapját Nánássy András, aki a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás nevelőedzője is volt. Ő készítette fel az olimpiára Tatai Tibort is, aki 1968-ban, Mexikóvárosban egyesben olimpiai bajnok lett.

Hír

„A Berzsenyi Gimnáziumba jártam a Markó utcába, az egyik osztálytársam mondta, hogy menjünk le kajakozni – kezdte el mesélni Nánássy András, hogy miként ismerkedett meg a kajak-kenuval. – Lementünk, de csak a tanmedencébe, ahol nem kajakosok, hanem evezősök edzettek. Nem voltam egy díjbirkózó alkat, nem is tetszett az evezés, ügyetlenül mozogtam. Akkor átjöttek a honvédos kajakosok, hogy menjünk át hozzájuk, próbáljuk ki a négyszemélyes kajakot.

Beültettek, és ott már egész jól mozogtam,

erre mondták, hogy ha van kedvünk, akkor menjünk le a Margitszigetre, így kezdtem el a Honvédban kajakozni. Annyira jó vízillata volt a Dunának, megfertőződtem tőle. Akkor még nem volt minden hétvégén verseny, ez csak később alakult ki, ezért sokat jártunk túrázni.”

Komolyabb eredményei versenyzőként nem voltak, magyar bajnokságon indult, de a válogatottba nem került be, 1955-ben bevonult katonának, két évvel később leszerelt, de már akkor, 22 évesen elkezdett fiatalokkal foglalkozni, segédedző, edző, majd szakedző lett. Dolgozott az MHS-ben, majd később az MTK-ban, utóbbi klubnál 29 éven át volt edző, majd technikai igazgatóként vonult vissza 1992-ben.

Edzőként egyre másra jöttek a sikerek, ő volt a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás nevelőedzője, legnagyobb eredményének a Wichmann Tamás, Petrikovics Gyula kenupáros olimpiai ezüstérmét tartja.

Noha edzőjének nem őt jelölte meg, de elmondása szerint a mexikóvárosi olimpián 1000 egyesben aranyérmes Tatai Tibort is ő készítette fel.

„Nagyon sikeres voltam akkoriban, egyre másra jöttek az eredmények, ezért Tatai Tibor odajött hozzám, hogy szeretne velem dolgozni. Elküldtem a szövetségi kapitányhoz, hogy neki kell eldöntenie foglalkozhatok-e vele. Innentől én edzettem őt, cipeltem a hajóját, még a motorcsónakomat is átalakítottam, hogy tudjam szállítani a hajóját, és a rendőrség ne kössön bele. Én voltam az esküvői- és a válókereseti tanúja is, de megmondom őszintén, van egy kis tüske bennem, mert azóta nem igazán beszéltünk.

Az olimpiáért akkor én kaptam nyolc ezer forintot és egy budapesti, éves kombinált autóbusz-villamos bérletet.

Még azt is felvállaltam, hogy Wichmann Tamás megorrolt rám, hogy egy riválisát készítem fel, ráadásul a verseny előtt két nappal ők szétlövésben döntötték el Mexikóvárosban, hogy melyikük indul egyesben. De Tamással a 90-es évek elején leültem az MTK egyik elnökségi ülése után, és egy hosszú beszélgetéssel mindent tisztáztunk. Azóta is nagyon jóban vagyunk, kiváló a kapcsolatunk, sokat beszélünk, most is felhívtam, hogy gratuláljak neki az életműdíjhoz.”

Tanítványai közül kiemelte még Árva Gábort, aki C-2 1000 méteren nyert világbajnoki címet. „Napi kapcsolatban vagyunk azóta is, minden évben összejövünk a káposztásmegyeri éttermében egy társasággal. Ő azon sok jó ember egyike, akit a kajak-kenunak köszönhetek. Nagyon jó barátokat ismertem meg ebben a csodálatos sportágban, amelynek az egészségemet is köszönhetem. 85 éves vagyok, de még azért ketyegek, ennek a szép kornak minden örömével és bánatával.”

Isten éltesse még sokáig Nánássy Andrást!