Mégse

Balla Virág: Kezdünk reflektorfénybe kerülni

Az év legjobb női kenusának megválasztott Balla Virág szerint párosban van a legnagyobb esélyük a jó eredményre a szegedi világbajnokságon, ezért az elsőbbséget élvez az egyessel szemben. Az Európa-bajnok versenyző úgy gondolja, egyre több figyelmet kapnak azáltal, hogy a női kenu is felkerült az olimpia programjára.

Hír

Balla Virág minden kétséget kizáróan a legjobb női kenus volt 2018-ban, így abszolút megérdemelten gyűjtötte be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség évzáró gáláján az év versenyzőjének járó díjat ebben a szakágban. Az Európa-bajnokságon Kozák Danuta szintjére emelkedett, hiszen egy nap alatt két arany- és egy bronzérmet nyert, majd a világbajnokságon az egyik olimpiai számban, 500 párosban végzett ezüstérmes helyen párjával, Devecseriné Takács Kincsővel.

„Arra, hogy az Európa-bajnokságon egy nap alatt három döntőt kellett megcsinálni, a világbajnokságon pedig egy nagyon jó pályát jöttünk, és lettünk ezüstérmesek” – válaszolt Balla Virág az InfoRádió azon kérdésére, hogy mire emlékszik vissza a legszívesebben az elmúlt szezonból.

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja az Eb-n

A még mindig csak 24 éves győri sportoló szerint annak köszönhető a 2018-as kiváló teljesítménye, hogy jóval összeszedettebben tudott versenyezni, mint a korábbi szezonokban. Ami a következő évet illeti, szeretne ugyanezen az úton haladni.

„Kincsővel folytatjuk tovább.

A páros elsőbbséget élvez,

mivel azt látjuk, hogy ott reálisabb cél lehet a számunkra a nemzetközi mezőnyben jó eredményt elérni, mint egyesben. Az a célunk, hogy párosban kvótát szerezzünk az olimpiára, és ott el tudjunk indulni. Olyan fejlődést szeretnénk mutatni jövőre, hogy meg tudjuk szorongatni a kanadai párost.”

A bravúrezüst a vb-n:

Ehhez szerinte sok mindenben kell még javulnia mind neki, mind pedig a párosuknak. „Vannak technikai elemek, amiken még kell csiszolnunk, akárcsak a páros evezésünkön, sőt, a pályánkon is van még mit fejleszteni. Én személy szerint szeretnék gyorsulni egyesben 200 méteren és a rajtomon is kell még javítanom.”

Azzal, hogy a női kenu is olimpiai sportág lett, Balla Virág szerint egyre jobban előtérbe kerülnek, és ez jót tesz a szakágnak. „Érzik az emberek, hogy az olimpiára készülünk. Az elmúlt évekhez képest egyre több figyelmet kaptunk, kezdünk reflektorfénybe kerülni.”

A párosból merítene egyesben Kárász Anna

A szolnoki első válogatón az NKM Szeged négyszeres kajakos világbajnoka, Kárász Anna párosban első lett Kozák Danutával, viszont egyesben szeretne javítani, mert a hatodik hellyel nem elégedett - éppen a kettős sikeressége miatt nem.

Hír

– Egyenesednek a kérdőjelek az első válogató eredményei­nek ismeretében?
– A páros esetében elég egyenes immár. Most is éppen a Kozák Danutával közös edzésen vagyok túl, és elég jól ment alattunk a hajó. Ahogy a válogatón – kezdte a Délmagyarnak adott interjút Kárász Anna.

– És az egyes?
– Azzal egy ideje kínlódok, és nincsenek jó érzéseim vele kapcsolatban. Elég hullámzó a teljesítmény, de azon vagyok, hogy az első válogatóhoz ké­pest jobban menjek egyesben is. Ám magam sem tudom, mennyit tudok fejlődni.

– A páros sikere elég motiváló az egyesre?
– Igen, segít, és szeretném a duónk mögé tenni az egyes produkciót is.

– Szegedre mosolyog a Klauzál téri visszaszámláló órán.
– Sajnos elég ritkán járok mostanában Szegeden, de a hétvégén éppen ott leszek. A napokban gondoltam arra, hogy mennyit segíthetne, ha gyakrabban lennék otthon a városban, mert erőt ad, és a világbajnokság közeledtével a promóciók révén folyamatosan rám köszön Szeged.

– Mennyire volt új a szerepkör, a fotózás, a beállítások betartása?
– Nem volt nehéz. Oldott volt a hangulat, jól éreztem magam, kifejezetten élveztem.

– A második válogató kapcsán is lesz újdonság. Zavaró lehet a hétköznapi versenyzés?
– Erre csak a verseny után tudok majd felelni. Nem volt még ilyen, de nem érzem előre, hogy gond lenne. A pihenőt úgy tartjuk, ahogy kell, így nem hiszem, hogy baj lehet abból, hogy június 18–20. keddre, szerdára és csütörtökre esik.

– Ezen a válogatón megmarad prioritásnak az egyes és a páros 500 méteren?
– Igen. Az egyes és a páros válogatók alapján jelöli ki a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba a négyest, így például a második selejtező utáni héten rendezendő Európa Játékokra is, amelynek a fehéroroszországi Minszk ad otthont.

De ez a négyes szerintem teljesen más lesz, mint amelyik majd a szegedi vébén indul.

– Vb és Szeged: folyamatos információk érik az embert. Alig több mint hetven nap van hátra addig, fokozódik már az izgalom?
– Egyelőre leköt a második válogató.

– Mikor edzhetnek a Maty-éren?
– Elvileg július 1-jétől lesz víz a tóban. A szívem nagyon Szegedre húz, de ha például a párosra készülünk, akkor Szolnokon maradok, mivel Kozák Danutáék oda vannak berendezkedve.

Visszatalált önmagához Bodonyi András

Áprilisban volt egy törés a felkészülésében, de most visszatalált a saját technikájához Bodonyi András, aki a második válogatón egyértelműen győzni szeretne kenu egyes 1000 méteren.

Hír

A férfi kenusoknál csupán a két olimpiai számban, 1000 egyesben és párosban rendeznek válogatót, ez jó döntésnek bizonyult Hüttner Csaba szövetségi kapitány részéről, hiszen rengetegen indultak, és szoros versenyeket láthattak a nézők. Egyesben Kiss Tamás csupán 0,083 másodperccel győzte le Bodonyi Andrást, aki újfajta edzéssel készül a második válogatóra.

„Nagyjából elégedett vagyok az elvégzett munkával – kezdte az InfoRadio Víztükör című adásában Bodonyi. – Az első válogatóra nem sikerült jól felkészülnöm, nem is voltam elégedett sem a kenuzásommal, sem az eredménnyel.

Bár az első válogatót megelőző hetek sokkal sötétebb jövőt jósoltak,

mint amilyennel végül a 0,083 ezredes vereségemmel lett. Azóta kezd összeállni a mozgásom, technikailag sokat fejlődtem, mentálisan is próbálom összeszedni magam. Úgy érzem, jó állapotban vagyok a második válogató előtt.”

Változtatott a felkészülésén, főleg egyénileg készül, külön vezényli neki Vécsy Viktor az edzéseket, és elmondása szerint így sokkal jobban tud magára figyelni.

„Jobb a technikám, sokkal stabilabban mozgok most a kenuban, ezt egy jó iránynak tartom, amerre most elindultam. Áprilisban rossz mozgások rögzültek a technikámban, és ebből nehéz volt kimászni, de már csak a finomhangolás van hátra. Annyira nem új ez az egész, csak saját magamat, a saját mozgásomat kellett megtalálnom. Tavaly is a második válogatóra állt össze a technikám, amivel végül a szétlövést is sikerült megnyernem.”

Bodonyi András hozzátette: egyértelmű célja az, hogy kijusson a világbajnokságra 1000 egyesben. „Ez az egyetlen esélyem arra, hogy olimpiai kvótát szerezzek majd a szegedi vébén. Azt gondolom, hogy a magyar férfi kenus élmezőny nem változott tavalyhoz képest, ugyanúgy Kiss Tamással harcolok az első helyért, és

most is tizedmásodpercek fognak dönteni.

Mivel azonban csak 1000 egyesben és párosban rendeznek válogatót, így jóval többen indulnak el ebben a két számban. Az első válogatón még középfutamot is kellett menni, akkora volt a mezőny, tehát többet kell versenyezni. Viszont a dobogós helyekért szerintem ugyanazok fognak harcolni.”

A második válogatót június 18. és 20. között rendezik Szolnokon.