Balaton-átevezés 2019

Lángossal vagy anélkül, ezen a nyáron ismét rajthoz állhatnak a vízi sportok kedvelői a magyar tenger déli partján.

Kajakban, kenuban, SUP hátán vagy épp sárkányhajóban lapátolva is megtehető majd a közel 10 km-es táv, azon a vitorlásokból összeállított vízi folyosón keresztül, ami a déli partról vezet át Badacsonyba és vissza.  A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által első ízben megrendezett, 2018-as hagyományteremtő esemény sikere nyomán már javában zajlanak az idei program szervezési munkálatai. A július 6-án Fonyódról induló szabadidős regatta célja továbbra is az, hogy széles közönség számára kínáljon biztonságos lehetőséget egy igazán élményszámba menő sportteljesítményhez. Az élményfaktor fokozása érdekében, valamint, hogy a lebonyolítás még gördülékenyebb lehessen, néhány újítással is előrukkolnak majd a szervezők.

„Szeretnénk egész napos programot nyújtani a résztvevőknek, hogy ne csak a vízen, hanem a táv teljesítése után a parton is szórakozási lehetőségek várják a Fonyódra érkezőket” – mondja Berényi Péter, szervezési igazgató. – „Fontosnak tartjuk a nevezési rendszer megreformálását is, mindenképp egyszerűbb lesz a tavalyinál. De módosításokat tervezünk a díjazás tekintetében és a vízi út kialakításában is, hogy a fordulók jobban beláthatóak legyenek.”

–Tavaly a 746 hajóegység nevezésével minden elképzelést felülmúlt a jelentkezők száma. Idén ennél is népesebb mezőnyre lehet számítani?

–Teljesen reális az az elképzelés, hogy még többen vesznek majd részt a programon. Ez egy szabadidős verseny és tavaly rengetegen jöttek úgy is, hogy reggel felkeltek, gondoltak egyet és beneveztek. Tavaly nem reméltük, hogy ennyi érdeklődő illetve induló lesz, de erre számítva, idén a megközelítést, közlekedést illetve a parkolást is szeretnénk megkönnyíteni a résztvevők számára.

Bár a sajátos körülmények közt való evezést a nagyközönség számára hozták létre, jó néhány aktív sportoló és egykori bajnok is hajóba szállt a tavalyi megmérettetésen, s terveik szerint az idei programot sem hagyják ki.

„Számomra azért is volt meghatározó élmény, mert 5 év után térdeltem újra kenuba” –meséli Csabai Edvin. – „De maga a hely is hozzájárult a varázslathoz, hiszen bár sokféle vízen versenyeztünk már, a Balaton ebből a szempontból még „szürke foltnak” számított. Fantasztikus volt az is, hogy mi „öreg csontok”csapathajóban, 7-es kenuban tettük meg a távot és megtapasztalhattuk, hogy nem kopott meg az érzés… Visszafelé már résztávoztunk is…”

Storcz Botond sárkányhajóban, az Olimpiai Ötpróba részeként teljesítette a kihívást, mondhatni, maradéktalanul, noha a lángos-evés kimaradt…

„Az élmény attól is egyedi, hogy „normálisan” nem engedélyezett így átkelni a Balatonon és én nagyon élveztem, hogy, most olyan perspektívából is megtapasztalhattam a tavat, ahonnan egyébként nem.”

–Mivel bíztatná azokat, akik még csak most tervezik az első indulást?

Talán az a legfontosabb, hogy ez egy mindenki által teljesíthető verseny, ugyanakkor van sportértéke. Lángossal, meg anélkül is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók