Az ICF szerint minden számban számolni kell a magyarokkal

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) beharangozó cikkében egyértelműen magyar háziversenyt vár a női kajakosoknál a maraton világbajnokságon, de a többi számban is komolyan számol a magyar versenyzőkkel.

Több mint 20 óra utazást követően kedden két csoportban megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott a kínai Shaoixingba, ahol még aznap átvették a versenyzők a hajókat, és többen edzettek is a helyszínen. Szerdán a megnyitóra került sor, csütörtökön pedig már kezdődik is a világbajnokság érdemi része.

Az előző hetekben sokat foglalkoztunk a magyarokkal, most nézzük, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) beharangozó cikkében mit vár a világbajnokság felnőtt versenyszámaiban!

A férfiak kajak egyesében nagy küzdelem várható. A dél-afrikai Hank McGregor zsinórban ötször nyerte meg a világbajnokságot, majd tavaly, nagy meglepetésre nem indult el egyesben, távollétében pedig honfitársa, Andy Birkett győzött. Az idén McGregor szeretné visszahódítani a világbajnoki címet, és erre minden esélye meg is van. Ehhez várhatóan Birkettet kell legyőznie, akivel tavaly párosban világbajnok lett, és az idei vébén is ők ennek a számnak a legnagyobb esélyesei. Egyesben McGregor már hétszeres világbajnoknak mondhatja magát, párosban négyszer állhatott fel a vb-dobogó tetejére.

Az ICF cikkében a szerző így fogalmaz: „Birkett azok után, hogy tavaly legyőzte Boros Adriánt, most örömmel vette a kihívást, hogy McGregort is megverje. Borosnak számos világbajnoki érme van, a tavalyi ezüst mellett 2015-ben is második lett, akkor McGregor mögött, 2107-ben pedig a két fél-afrikai klasszis mellé felállhatott a dobogó alsó fokára.

Biztos, hogy ismét éremért fog küzdeni Kínában.”

Dobogóra esélyesnek tartják még a portugál Jose Ramalhót, a dán Mads Pedersent, a cseh Jakub Adamot és a francia Cyrille Carre-t is.

Ami a nőket illeti, az ICF beharangozó cikke egyértelműen a magyarokat tartja a legnagyobb esélyesnek. Idézzük a szerzőt:
„Kiszli Vanda tovább folytatta tavaly a magyarok komoly sorozatát, amikor megnyerte az aranyérmet, és

Kínában is ő számít a legnagyobb favoritnak.

A legnagyobb kihívója Czéllai-Vörös Zsófia lehet, aki tavaly U23-as világbajnok lett.”

Esélyesnek tartják a dobogóra a 2015-ös világbajnok cseh Anna Koziskovát, a tavalyi bronzérmes spanyol Eva Barriost, valamint az ír Jenny Egant, a szerb Kristina Bedecet, a brit Lizzie Broughtont, valamint a két dél-afrikai versenyzőt, Jenna Wardot és Bridgitte Hartley-t.

A férfi kenusoknál is arra számít az ICF szakírója, hogy a magyarok beleszólhatnak a végső győzelembe, bár a papírforma szerint spanyol házidöntő lehet egyesben a tavalyi világbajnok Manuel Campos és az ezüstérmes Manuel Garrido között. Itt említik meg a vb-bronzérmes Dóczé Ádám, valamint Horváth Ádám nevét, megjegyezve, hogy Campos vb-címe előtt Kövér Márton zsinórban háromszor lett a szám világbajnoka.

A női kenusoknál is számolnak a magyarokkal. Idézzük a cikket: „Az ukrán Liudmyla Babak három éve veretlen a maraton vébéken. A legkomolyabb kihívás a magyarok oldaláról, pontosabban Kisbán Zsófia részéről érkezhet, de a francia Marina Sansinena és a portugál Adrianna Antos is beleszólhat az érmekért folyó harcba.”

Párosban a férfi kajakosoknál a McGregor, Birkett győzelmét, a női kajakosoknál pedig a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia, valamint a Kiszli Vanda, Pupp Noémi páros házicsatáját várják. A kenus férfiaknál a Dóczé Ádám, Simon Sebestyén kettős végső sikerét jósolja az ICF szakírója.

A csütörtökön kezdődő ifjúsági, U23-as és felnőtt maraton kajak-kenu világbajnokság hivatalos, helyi idő szerinti programja ide kattintva megtekinthető. A kínai Shaoxingban hat órával előrébb járnak.

Természetesen minden eredményről beszámolunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon is a vasárnapig tartó világbajnokságról.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók