Mégse

Az esélyesek nyertek

Különösebb meglepetés nélkül rajtolt el Szolnokon az ifjúsági válogató verseny, amely a világ- és ez Európa-bajnokságra válogat.

Hír

Pénteken délelőtt a kajak négyesek mérték össze erejüket 500 méteren, a lányoknál a rossz rajt ellenére a Gazsó Dorka, Kőhalmi Emese, Bíben Karina, Szellák Szabina egység győzött nagy csatában. A fiúknál jóval simábban nyert az Opavszky Márk, Grivalszki Tamás, Szendy Maximilián, Pálfi Máté négyes.

A délután 1000 egyes döntőkben a fiú kajakosoknál Kós Benedek győzött Kiss Ádám és Szántói Szabó Tamás előtt, a lány kajakosoknál pedig Kőhalmi Emese ért elsőként a célba, megelőzve Bakó Olgát és a meglepetésre a harmadik helyre befutó Zupkó Vandát.

A lány kenusoknál a már a felnőttek között is világkupa-induló Nagy Bianka győzelméhez nem férhetett kétség, a papírformának megfelelően Molnár Csenge jött be mögötte a második, Csorba Zsófia pedig a harmadik helyen. A fiú kenusoknál a betegséggel küzdő Zombori Dominik távollétében Kocsis Ádám nagy fölénnyel diadalmaskodott Horváth Benedek és Kállai Róbert Gida előtt.

„Akik nyertek, azok mind magabiztos győzelmet arattak, kivéve a lányok négyesét, de összességében nagyon szép versenyeket láttunk. Erős szembeszél nehezítette a versenyzők dolgát, de a végeredményt nem befolyásolták a körülmények” – mondta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki hétfőn hirdeti ki a vb-re és az Eb-re utazó keretet.

Szegedi segítség a Győrnek

Az NKM Szeged VE sietett először a legnagyobb rivális Graboplast Győri VSE segítségére. Így a kisalföldi klub fiatal hajójavító kollégája, Hajnal Jenő egész héten a szegedi hajóépítő mester, Ádám György mellett "inaskodhatott". A kezdeményezésből akár szövetségi program is lehet a későbbiekben.

Hír

A hajóépítés és javítás kérdése évek óta gond a legtöbb egyesületnél, mert a régi nagy hajóépítő-mesterek után a legtöbb vízitelepen kiürültek a műhelyek. Erre a helyzetre keresett egy nyári versenyen közösen megoldást Borsos Tamás, a KSI SE hajóépítője és Weisz Róbert, a para-válogatott szövetségi kapitánya.

“A nyári Fadd-Domboriban rendezett regionális versenyen találkoztam Tamással, aki éppen hajójavító-turnét tartott a Paks környéki egyesületeknél és mindenhol próbált segíteni szakértelmével – mesélte Weisz Róbert. – Így jött az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan szövetségi programra, amellyel megszólítjuk azokat a fiatal kollégákat, akiket érdekel ez a szakma. Arra gondoltunk, hogy a rutintalanabb, illetve esetleg képzetlen kollégákat gyakorlott szakemberek mellé osztanánk be néhány napra vagy hétre azért, hogy ellessék a szakma trükkjeit.”

Győrben egy fiatal, de szakképzetlen korábbi kenus versenyző állt neki a munkának, miután az elmúlt években teljesen kiürült a klub hajójavító műhelye. A szegedi klub pedig felajánlotta, hogy segít a győri Hajnal Jenőnek, aki egy héten keresztül Ádám György mellett tanulhatott. A szegediek hajóépítő-mestere közel 40 éve javítja a helyi evezőshajókat, valamint kajakokat és kenukat és készséggel adta át tudását a fiatal kollégának, amiért külön köszönet illeti.

“Biztos vagyok benne, hogy Jenő

sok új fogást tanult

Ádám Györgytől, ezeket mostantól a győri műhelyben tudja hasznosítani. Köszönet a szegedieknek, miután a klub egyből támogatta az ötletet, és még ingyen szállást is biztosított a győri fiatalembernek. Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés folytatódik és egyre több tehetséges fiatal hajóépítő vesz részt hasonló programokban”  – tette hozzá Weisz Róbert.

Kiváló körülmények között készülnek Tótkáék

Lassan túl van az első komoly héten a Hüvös Viktor vezette férfi kajakos csoport, amely Dél-Afrikában edzőtáborozik.

Hír

Hat versenyző utazott ki november 10-én, szombaton az afrikai országba, hogy december 3-ig melegvízi edzőtáborban végezze el a téli alapozás egy részét.

Napi három edzés (két vízi és egy kiegészítő edzés, általában kondi) szerepel a programban. “Tökéletes körülmények között edzhetünk – kezdte az Újpest világbajnok kajakosa, Tótka Sándor. – A szállást már ismerjük, hiszen legutóbb tavasszal is itt voltunk edzőtáborozni, a szállás mellett a kaja és a pálya is nagyon szuper. Mindig nagyon jó érzés a hidegből a melegbe elutazni,

itt most 30-35 fok van, szóval tényleg minden adott a munkához.

Ha valami negatívumot kellene mégis említeni, akkor azt mondanám, hogy hétvégén nagyon sok a motorcsónak, nehéz előlük elbújni, hogy ne zavarjanak.”

A rengeteg edzés mellett nem igazán jut idejük és erejük más programot csinálni. “Az utolsó hétvégén átmegyünk Fokvárosba, az lesz a három hét kemény munka jutalma” – zárta Tótka Sándor.