Mégse

“A pörgős élet hiányzik”

Hátrahagyva a fővárosi mindennapokat, Kiss Péter Pál másfél hónapja otthon van szülőfalujában, a Baranya megyei Nagyvátyon. A kajakos élete tavaly rengeteget változott, először Európa-bajnokságot nyert, majd vb-aranyérmet szerzett Szegeden, így az év férfi parasportolójának választották. Valósággal “robogott vele a vonat” Tokió felé, amikor jött a koronavírus, és haza kellett költöznie. Most csak két hetente tud vízre szállni, de elszántsága semmit sem változott.

Hír

A versenyző 2019-ben, 16 évesen a semmiből jött, és mindent vitt a parakajakosok KL1-es kategóriájában. De életét nemcsak a sportolói siker változtatta meg gyökeresen, hanem a budapesti középiskola is, amelyben tavaly ősszel kezdte meg tanulmányait. Kollégiumba költözött, és a tanulás mellett minden nap edzésre járt a Honvédba, a járványügyi-helyzet azonban alaposan átírta a mindennapjait. 

“Március közepén bezárt az iskola, és a kollégium, még néhány napig maradtam a dunavarsányi edzőtáborban, de

kezdett bizonytalanná válni a helyzet,

ezért inkább hazajöttem – mondta Kiss Péter. – Ha zárva van a kollégium, és nincs éppen edzőtábor, akkor Budapesten csak ismerősöknél tudok aludni, de ez hosszú távon nem lehetett volna megoldás, nem akartam senkinél sem ott ragadni. Most itthon vagyok a családommal, elsősorban szárazföldi edzéseim vannak, mellette próbálok tanulni, de kissé nehéz a kettőt összeegyeztetnem.”

A tavalyi év parasportolója vízre szállni segítség nélkül nem tud. Edzője, Pruzsina István két hetente autóba ül, viszi a hajót, lapátot és edzést tart a helyi, alig 600 méter hosszú horgásztavon. 

“A faluban, a tó mellett van egy kis ház, amelyik üresen áll, abban tud lakni István, amikor lejön hozzám edzést tartani. Egyébként ő azt mondta, hogy

ha kell, akkor sátorban is szívesen alszik,

két edzés között legfeljebb horgászik egy kicsit. Utoljára pénteken jött, és vasárnap délelőtt ment vissza Budapestre, vezényelt nekem 15 kilométeres edzést, és résztávokat is a partról.”

Tokió elhalasztásával kapcsolatban – a legtöbb éremesélyes versenyzőhöz hasonlóan – a legjobb magyar parakajakosnak is vegyesek az érzései, pedig még csak a múlt héten ünnepelte 17. születésnapját.

“Januárban

a vállizületemből letört egy porc,

be is vérzett, szerencsére a halasztás miatt most volt időm arra, hogy teljesen kigyógyuljak ebből a sérülésből. Másrészt viszont arra készültem, hogy idén nyáron lemegy a paralimpia, és jövőre többet koncentrálhatok majd a tanulásra, így 2021-ben sem lesz könnyű évem. Szeretek itthon lenni Nagyvátyon, végre a családommal lehetek, az edzettségemet próbálom szinten tartani, de kicsit hiányzik a pörgős pesti élet, azt is megszoktam már. Remélem, hogy amikor újra nekivágunk a kemény munkának, akkor meglesz még az erőm, és ki tudjuk hozni a mostani helyzetből a legtöbbet. A tervek szerint május végétől újra Dunavarsányban fogok készülni, azt pedig nagyon várom már” – tette hozzá 2019 legjobb férfi parasportolója. 

Kincső-Virág 1:1

A két legjobb magyar női kenus kiváló formában kezdte az idényt, kedden délelőtt C-1 200 méteren bizonyítottak. A szolnoki tesztverseny-sorozat első futamát Balla Virág nyerte meg Takács Kincső előtt, a másodikban pedig helyet cserélt a két győri versenyző, délután együtt indulnak NC-2 500 méteren.

Hír

Lyukasnak számít az olimpiai kvalifikáció szempontjából a női kenu egyesek 200 méteres száma, a világbajnokságon tavaly a szegedi Nagy Bianka nem került be a legjobbak közé, így a szövetségi kapitány idén keresi azt a versenyzőt, aki jövő májusban – a szintén szegedi – pótkvalifikációs versenyen megszerezheti a harmadik kvóta. 

Sajnos Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső – miután tavaly párosban ők már szereztek kvótát – nem indulhat a jövő májusi versenyen – pedig kedd délelőtt mindketten megmutatták, hogy 200 egyesben is kiváló formában vannak. 

Az edzésverseny első futamát C-1 200 méteren Balla Virág nyerte 46,86-as idővel, mögötte párja, Devecseriné Takács Kincső lett a második 47.43-al, az UTE versenyzője, Lakatos Zsanett pedig harmadik helyezést ért el 49.03-al.

A második futamban, kisebb hátszélben Takács Kincső győzött, ideje 47.43 lett, a másodiknak Balla Virág érkezett 48.44-el, a harmadikként Nagy Bianka futott be 50.23-al.

“Mindig akkor sikerül jól a felkészülésünk, ha

az ötszáz élvez prioritást,

elsősorban arra építjük az edzésmunkát, 200-on pedig egyszer Virág győz, egyszer én, ezt mindig az adott pálya dönti el” – mondta a második futamot megnyerő Devecseriné Takács Kincső. 

A tesztversenyen délután a férfi K-4 500, valamint a női C-2 500 méteres futamokat rendezik, utóbbibban természetesen a számban világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Takács Kincső páros is érdekelt. 

A kedd megint mozgalmas lesz

Június 2-án, délelőtt női C-1 200 méteren, délután pedig női C-2 500, valamint férfi K-4 500 méteren rendeznek tesztversenyt Szolnokon. A cél továbbra is az, hogy a magyar élmezőny tagjai versenyzési lehetőséghez jussanak, közben Hüttner Csaba szövetségi kapitány a csapathajók lehetséges összeállításait teszteli.

TESZTVERSENY 2.
Hír

Ezen a héten a férfi párosok szálltak vízre 1000 méteren, június 2-án (kedden) a edzésverseny-sorozat újabb olimpiai számokkal folytatódik. 

“Női kenuban van egy rendkívül ütőképes párosunk – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Balla Virág, és Devecseriné Takács Kincső évek óta professzionálisan készül a C-2 500 méterre, ők 2019-ben ebben a számban világbajnoki ezüstérmet szereztek, szeretném látni, hogy most hol tartanak a felkészülésben. NC-1 200 méteren viszont tavaly nem jött össze a kvótaszerzés, így a mostani tesztversenyen

azt a kenust keressünk,

aki jövőre sikeres lehet a szegedi pótkvalifikációs viadalon. A férfi K-4-ben pedig a csapathajók lehetséges összeállításait teszteljük, a számban tavaly kvótát szerző versenyzők mellett vízre szállnak majd más izgalmas egységek is.” 

A tavalyi szegedi kvalifikációs világbajnokságon ötödik helyezést-, és négy olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatottnak a Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású négyes. Ebből az egységből most kimarad a szegediek többszörös világbajnoka, Birkás Balázs, helyette a betegség után visszatérő Molnár Péter ült vissza a hajóba. 

“Idén tavasszal is többféle összeállításban teszteltük a négyest, az edzőnk, Hüvös Viktor úgy döntött, hogy

most nélkülem próbálja ki

az egységet az edzésversenyen – mondta Birkás Balázs. –   Nem izgatom magam ezen, hiszen a jövő évi válogatók még messze vannak, addig bármi történhet. – A kapitány kérésének megfelelően beültem egy másik négyesbe, Balaska Márkkal, Dombvári Bencével, és Csizmadia Kolossal indulok majd kedden. Ellenfeleink évek óta K-4-ben versenyeznek, a mi hajónkban pedig Balaska Márk és Csizmadia Kolos elsősorban a 200 egyesre készül, Bence pedig az 1000 párosra, ennek ellenére megpróbálunk mindent kihozni ebből a lehetőségből” – mondta a kétszeres világbajnok, aki jelenleg Szegeden készül, és egyesben kifejezetten jó formában érzi magát. 

A versenyen egy harmadik négyes, a tavalyi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerző Béke Kornél, Németh Viktor, Koleszár Mátyás, Varga Ádám összeállítású hajó is vízre száll majd.   

Az eseményen minden egység két óra különbséggel, kétszer teljesíti a távot. A női C-1-es futamok délelőtt 10-kor, és délben, a női kenu párosok versenyei 15.10, és 17.10-kor kezdődnek, a férfi 500 négyesek pedig 15.00-kor és 17.00-kor csapnak össze. A futamokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Facebook-oldalán élőben közvetítjük!