A legendás kormányos nem felejti a győri győzelmeket

1999 és 2008 között zsinórban tíz világbajnoki címet gyűjtött be párosban minden idők legjobb kenus duója, Csabai Edvin és Györe Attila. Előbbi jó ideje már az MKKSZ szakmai igazgatójaként ténykedik, utóbbi tűzoltóként dolgozik, két gyermeket nevel és mellette kenuzik. Indult az idei válogatón is, amelyen azonban nem járt sikerrel, s ez - mint mondja - nagy valószínűséggel pályafutása végét is jelenti.

– Ha már hangolódunk a jövő heti győri világbajnokságra, kezdjük egy szép adattal: önnek háromszor is sikerült a dobogó tetejére állni, hiszen az 1999-es és a 2007-es világbajnokságon, valamint az Európa-bajnokságon is diadalmaskodtak.

– És erre bizony nagyon büszke vagyok! Nekünk maratonistáknak a hazai rendezésű világbajnokság a csúcs, nem tudom szavakba önteni, hogy milyen érzés a szüleim előtt felállni a dobogó legfelső fokára. Először 1999-ben adatott meg nekem, sosem felejtem el azt az érzést, amit ott, akkor átéltem – mondta Györe Attila.

– Csabai Edvinnel minden idők legjobb kenupárosa lettek. Lenyűgöző az a statisztika, amit magukénak tudhatnak. Mi volt a titkuk? Mitől tudtak ennyire kimagaslóak lenni?

– Talán azért, mert két olyan ember talált egymásra a hajóban, akik ugyanabban a stílusban eveztek, ugyanolyan mentalitással álltak a sportághoz. No és rengeteget számított az a tolerancia, amellyel egymás felé fordultunk, mélyen tiszteltük egymást, és szinte egyáltalán nem veszekedtünk semmin.

– Ha siker van, akkor nincs is min veszekedni, nem?

– A maratoni távon nem éltünk át kudarcokat, de síkvízen azért kaptunk pofonokat. De valahogy mindig túléltük ezeket is.

– Önt minden idők egyik legjobb kormányosaként tartják számon. Erre születni kell?

– Nem tudom, de egy biztos, rengeteg verseny, rengeteg tapasztalat van mögöttem. És igen, az évek során voltak olyan versenyek, amelyeket azért is tudtunk megnyerni, mert úgy kormányoztam a hajót. Két-három évvel ezelőtt a magyar bajnokságon ennek köszönhetően is nyert a négyesünk.

– Ön a maratoni szakág egyik legeredményesebb versenyzője. Ha most egy kis kenusnak kellene ajánlani a sportágát, mit mondana?

– Hogy a maraton remekül fejleszti a jellemet. Kitartásra, küzdésre nevel. Én nagyon szerettem benne, hogy a maratonin nem csak négy perc az élet. Több kört kell menni, hosszabb a táv, több lehetőség van a taktikázásra, a javításra. És remek élményt ad, hogy a hajók egymás mellett mennek, szinte egymáshoz érnek az emberek. Ez igazán adrenalin-növelő tud lenni.

– Az idén, negyven évesen még indult a válogatón, de nem sikerült a csapatba kerülnie.

– Rajtam kívül álló dolgok miatt is, de szerintem ez már lényegtelen. Negyven éves vagyok, tűzoltóként dolgozom, két gyereket nevelek és a kenuzás, hiába nagy szerelem, sok időt vesz el a családtól. Bár egy kicsit csalódott vagyok, hogy így kell búcsút intenem a sportágnak, azért nincs okom panaszra. Amit akartam, elértem ebben a sportágban, zsinórban tízszer nyertünk Edvinnel, ami nekem hatalmas élményt adott és talán megismételhetetlen ebben a sportágban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók