Mégse

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

Az új komplexum alapkövét szerdán délelőtt tették le a Füred Kemping melletti területen, a létesítményhez tartozó kikötő már jövő tavasszal elkészül, de a kajakok, kenuk SUP-ok, és más vízi sporteszközök tárolására alkalmas parti létesítményt is átadják 2022-ben. Az ünnepségen részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke is.

Hír

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az épület alapkőletétele alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás célja az, hogy a vízisportokat minden érdeklődő számára elérhetővé tegye és népszerűsítse a balatoni vízitúrázást.

"A létesítendő víziturisztikai és szabadidőközpont által nem csupán Balatonfüred, hanem az egész ország gazdagodik" 

- húzta alá.

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

A kikötő mintegy 140 vitorláshajónak, 40-50 kézihajtású vízisporteszköznek ad helyet, és túravitorlások fogadására is alkalmas lesz.

Holczhauser András, a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a központ létrehozása újabb fontos lépés a Balaton aktív turizmusának fejlesztésében.

"A megállópont lehetőséget adhat akár nemzetközi szabadidős események lebonyolítására is" - mondta az ügyvezető.

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, hogy az eredményes élsport elengedhetetlen feltétele a sikeres szabadidősport lehetőségének megteremtése.

Bóka István, Balatonfüred város polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, a város érdeke az, hogy a vízisportok otthonra leljenek benne.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke felidézte: 80 esztendős a kajak-kenu sport, az elmúlt öt évben pedig életre keltek a vízpartok, megújultak a túraútvonalak.

 

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

"Idén vagyunk 80 évesek, és nagyon büszkék vagyunk a sportág évtizedek óta tartó sikereire. Ugyanilyen büszkék vagyunk az elmúlt öt év eredményeire, az MKKSZ ugyanis akkor állt a hazai turisztikai fejlesztések élére, és ennek eredményeként 

új életre keltek a vízpartok, tradicionális vízitúra útvonalak fejlődtek rengeteget,

és új útvonalak, új megállóhelyek is létrejöttek. Kialakítottuk a KajakKenu Pontok rendszerét Magyarországon, ennek fontos állomása, hogy a Balatonon is az elmúlt két évben sorra adjuk át azokat a létesítményeket, ahol a szabadidősportokra vágyók megismerkedhetnek a vízi sportokkal. Nagy öröm, hogy a balatonfüredi projekten együtt dolgozhatunk a Magyar Vitorlás Szövetséggel, nagy köszönettel tartozunk a város vezetésének, polgármester úrnak, valamint Magyarország Kormányának, amely nemcsak a versenysportokat kezeli kiemelten, hanem azt is, hogy minél több család, valamint a fiatal felnőttek aktívan kapcsolódhassanak ki. 

Mi szeretnénk, ha közülük minél többen a vízi sportokat választanák."

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója azt emelte ki, hogy a beruházás csökkenti majd a térség szezonalitását, miközben a profi és szabadidősportot is szolgálja.

Kollár Lajos, a BVSZK ügyvezetője, miniszteri tanácsadó örömét fejezte ki, hogy egyre több vitorlás található a Balatonon, hozzátéve, hogy a nyugati tavakhoz képest mégis kisebb, mintegy 30 százalékos a magyar tenger kihasználtsága.

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

A 2,1 milliárd forintból megvalósuló Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak Kenu Szövetség és Balatonfüred Önkormányzata közös fejlesztéseként jön létre. A beruházáshoz tartozó kikötő a tervek szerint jövő áprilisban elkészül és a hozzá tartozó épületkomplexum is felépül 2022-ben.

fotó: MTI/MVSZ