Új párosok a második válogatón

Szolnokon rendezik a gyorsasági és para szakág idei második válogatóját. A program csütörtök késő délután a férfi kajak négyesek döntőjével kezdődik, és egészen vasárnapig tart. Hüttner Csaba felnőtt és Hajdu Botond para szövetségi kapitány is színvonalas versenyekre számít, amelynek tétje az augusztusi világ-és Európa-bajnokságon való indulás lesz.

A május végi szegedi első válogató után, ezúttal Szolnokon találkozik a hazai elit. A nemzetközi versenyek szempontjából is kiemelten fontos verseny a „nulladik napon”, azaz csütörtökön 17:30-kor, a férfi kajak négyesek ötszáz méteres döntőjével kezdődik. Három egység száll majd vízre, amelyeket az edzők állítottak össze, természetesen Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitánnyal egyeztetve.

Új párosok a második válogatón

„A válogatási alapelvek szerint a négyes válogatásban azok a versenyzők vehetnek részt, akik az első válogatón ötszáz egyesben vagy párosban döntőbe jutottak. – kezdte Hüttner Csaba. -  Emellett két versenyző esetében figyelembe vettük azt is, hogy sérült, illetve beteg volt a szegedi verseny idején. Ennek alapján a mostani versenyen lesz egy Szendy Márk, Szendy Maximilián, Kulifai Tamás, Kós Benedek-egység, egy Béke Kornél, Balogh Gergely, Gál Péter, Erdőssy Csaba-kvartett, valamint egy Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összeállítású hajó.”

Maradva a férfi kajak szakágnál, K-1 1000 méteren Szegeden Kopasz Bálint magabiztosan győzött Varga Ádám előtt. Hüttner Csaba szerint az olimpiai bajnok elsőségéhez akkor kétség sem férhetett, most azonban sokkal keményebb csatára számít a két klasszis között.

„Erre a válogatóra mindketten jobban fel tudtak készülni, hiszen Bálint a szegedi verseny előtt sérült volt, Ádám figyelmét pedig megosztotta a maraton. Megszokhattuk, hogy

köztük mindig nagy csata zajlik, erre számítok most is.” 

– mondta Hüttner Csaba.

Új párosok a második válogatón

Kopasz Bálint ezúttal párosban ötszáz méteren is rajthoz áll, mégpedig Nádas Bencével. Az egység Tokióban még ezer méteren lett negyedik, a kapitány biztos abban, hogy az új olimpiai távon is kiváló ellenfele lesz az első válogatót megnyerő Kuli István, Csizmadia Kolos-duónak.

Új párosok a második válogatón

„Bálint és Bence is erős ötszázon, és valószínűleg a párosuk is jól fog működni. Lesznek még új párosok a mezőnyben, mint például Kurucz Levente, Balogh Gergely, vagy Szendy Márk, Szendy Maxmilián, de ide sorolható Tamási Zsombor, Kós Benedek is. Ebben a számban is jó versenyre számítok.”

A nőknél az olimpiai bajnokok távollétében is erős lesz a mezőny. K-1 500 méteren Rendessy Eszter győzött Szegeden, a mostani hétvégén viszont már a betegségéből visszatérő világbajnok Gazsó Dorka is rajthoz áll. Párosban Fojt Sára ezúttal Rendessyvel indul majd, de a mezőnyben ott lesz a Kiss Blanka, Lucz Anna-duó is. A válogatási alapelvek szerint a nemzetközi versenyeken induló négyes összeállítása a K-1 500 méter eredményétől függően alakul ki.

Új párosok a második válogatón

Kenuban a férfiaknál Adolf Balázs C-1 1000 méteren abszolút favoritnak számít, Hüttner Csaba szerint Fejes Dániel és a szintén betegségből visszatérő Bodonyi András lehet képes megszorítani a világbajnokot. Jó hír, hogy a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-páros is újra egészséges, így C-2 500 méteren izgalmas meccset vívhatnak az Adolf, Fejes-duóval.

Új párosok a második válogatón

A szegedi válogató egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy női C-2 500 méteren nem a Balla Virág, Takács Kincső-páros győzött. Ez komoly változást eredményezett a korábban szép sikereket elérő egység életében.

„Takács Kincső ezúttal Gönczöl Laurával fog versenyezni,

akik így egy friss színfoltjai lesznek a mezőnynek. Remélhetőleg a Bragato Giada, Nagy Bianka-páros is tovább tudott fejlődni, és egy jó versenyt láthatunk majd ebben a számban is.” – fogalmazott Hüttner Csaba, aki hozzátette, C-1 200 méteren Takács mellett Gönczöl, Nagy és Balla is az esélyesek között szerepel. A válogatón az olimpiai számok mellett, a „csak” világbajnoki számokban is lesznek futamok.

Új párosok a második válogatón

Hétvégén para szakágban is a második válogatót rendezik. Ezen a versenyen tér vissza hosszú sérülését követően a KL2-ben paralimpiai bronzérmes Varga Katalin, de számos egyéb érdekességet is tartogat az esemény.

Új párosok a második válogatón

„Ami nehezíti a körülményeket, hogy néhány hajó már elindult a világbajnokság helyszínére Halifaxba, sok versenyzőnk így az elmúlt napokban vagy ergózott, vagy kölcsönhajóval edzett.” – beszélt a nehézségekről Hajdu Botond, para szövetségi kapitány, majd rátért a válogatóval kapcsolatos várakozásaira. 

„Nagyon kíváncsi vagyok Varga Katára, aki az utóbbi időben folyamatos orvosi felügyelet mellett készült. 

Pár hete már vízen is edz, de még az alapozás fázisában van, hogy pontosan hol tart, azt most fogjuk igazán látni. KL1-ben Kiss Péter Pál az első válogatón már elég magabiztos volt, kíváncsi vagyok hogyan alakulnak a különbségek. VL2-ben hatalmas csatára számítok Juhász Tamás és Suba Róbert között. KL3-ban Kiss Erik jelen pillanatban kiemelkedik a mezőnyből és a többi számban is az előző válogató eredményét, vagyis a papírformát várom.” – tette hozzá Hajdu Botond.

Új párosok a második válogatón

A szolnoki válogató rajtlistáit ide kattintva lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók