Tíz döntős egység csütörtökön

Csütörtökön is elő-és középfutamokkal folytatódott az ICF gyorsasági felnőtt és parakenu világbajnokság Halifaxben. A Banook-tavon tíz magyar egység biztosította helyét versenyszáma döntőjében. Rendessy Eszter az ötszáz után ezer méteren is megnyerte előfutamát, Lucz Anna két számban is remekelt, és jól működtek a párosok is.

Lucz Anna nyitotta a napot magyar szempontból, nem is akárhogyan; az UTE kajakosa magabiztosan nyerte előfutamát K-1 200 méteren, így a páros után egyesben is már finalista.

"Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a pálya, mert a rajtom nem mindig jó. Erős mezőny lesz a döntőben, örülök, hogy egyből oda kerültem." – nyilatkozta a közmédiának Lucz Anna. 

Tíz döntős egység csütörtökön

Hasonlóan jól teljesített a férfiaknál a tavalyi olimpián negyedik Csizmadia Kolos, aki futamgyőztesként ugyancsak biztos döntős. 

"Jól esett ez a 200 méter, hiába ment idén több edzés is a négyes javára, 

nem tudom levetkőzni a múltamat, rutinból is jól megy. 

A végén gyakoroltam a hajó berúgását is, videón vissza fogom nézni, jó helyen sikerült-e, hogy a döntőre pontos legyen. Szeretnék dobogóra állni, de fel kell kötni a gatyát, mert három prémium ellenfelem lesz." - fogalmazott Csizmadia Kolos.

Tíz döntős egység csütörtökön

Női C-1 200 méter olimpiai számban Takács Kincső a második előfutamba kapott besorolást. A győri kenusnak nem sikerült jól a rajtja, és ezután sem tudott visszakapaszkodni az élbolyba, hetedik lett, de a középfutamban lesz még lehetősége javítani.

"Szerettem volna egy technikailag jó pályát menni, de nem állt össze a lábmunkám, így nem tudtam hozni azt a ritmust, amit tudok. Örülök, hogy van még egy középfutam, ahol javíthatok" - jelentette ki Takács.

Kincső korábbi párostársa, Balla Virág kenu egyes 500 méteren kanadai és német riválisa mögött magabiztosan szerezte meg a harmadik, még döntőt érő helyet. Ő is leginkább a rossz rajtára panaszkodott a futamot követően.

"Nem igazán vagyok elégedett, szerettem volna nyerni. A melegítőktől a szélén megkaptam a hullámokat, és ez olyan szinten meglepett az első ötven méteren, hogy szerintem ilyen rosszul még életemben nem rajtoltam. Remélem, hogy a döntőben majd valamelyik belső pályát kapom." – nyilatkozta az FTC kenusa.

Az egyik legkeményebb számban, férfi kenu egyes ezer méteren a tavalyi világbajnokságon bronzérmet szerző Adolf Balázsnak a francia Bartot és az ukrán Althukovot nem volt esélye befogni, de harmadik helyével így is ott van a középfutamban. A Ganz versenyzője bizakodva várja a folytatást.

Tíz döntős egység csütörtökön

"Szerettem volna győzni, főleg úgy, hogy mindkét előttem végző ellenfelemet megvertem már idén. A középfutamra felszívom magam, ez szinte már rutinszerű nálam, hogy 

a rossz előfutamot egy jó pálya követ." 

- mondta Adolf Balázs.

Férfi K-2 1000 méteren igazi mestermunkát hajtott végre a Noé Bálint, Kulifai Tamás-páros. Az egység 750 méternél még egy hajóhossznyi hátrányban volt a lengyelek mögött, az utolsó kettőötvenen viszont ebből sikerült ugyanekkora előny kiharcolni, így futamgyőztesként jutottak be a fináléba.

„Megbeszéltük, hogy úgy fogunk versenyezni, ahogy otthon szoktunk. Bár elég erős a szembeszél, így a pálya közepén kicsit óvatosabban mentünk, hogy maradjon erőnk a hajrára. A lengyelek a végére elfáradtak, mi pedig megvalósítottuk, amit elterveztünk." - értékelt Noé Bálint.

A szerdai ötszáz egyes után, csütörtökön ezer méteren sem bízott semmit a véletlenre Rendessy Eszter. A 20 éves kajakos egy gyengébb rajt után is magabiztosan nyerte az előfutamot, így ebben a számában már biztos döntős.

"Azt hittem, hogy a tegnapinál rosszabb már nem lehet a rajtom, de most megmutattam, hogy igen. De remélem, hogy ezen tudok javítani. Holnap még jön egy 500-as középfutam, a többit majd meglátjuk." - fogalmazott a fiatal kajakos.

Tíz döntős egység csütörtökön

Férfi C-2 1000 méteren is már biztos, hogy lesz magyar a döntőben, a Kiss Balázs, Hodován Dávid-kettős futamában harmadikként zárt.

"Úgy éreztük, hogy kontrolláltuk a pályát, a saját taktikánk szerint mentünk. Szerettünk volna szélső pályára kerülni a döntőben, még ezzel is tudtunk játszani, mert a harmadik hely ebből a szempontból jobb." - mondta a parton a két kenus.

Világversenyen először indult K-2 500 méter olimpiai számban Kiss Blanka, Lucz Anna. A kétszázon már döntős újpesti egység előfutamában a német és az új-zélandi hajó mögött harmadik lett, így a középfutamban folytatják.

"Megbeszéltük, hogy nem foglalkozunk senkivel, csak magunkra figyelünk. Voltak nehézségek a pálya közben, van még mit javítani, de örülök, hogy megszereztük a harmadik helyet. Nagyon jó lenne, ha döntőzhetnénk, ez volt az egyik fő célunk a kiutazás előtt." - nyilatkozott Kiss Blanka.

Tíz döntős egység csütörtökön

 A férfiaknál a Nádas Bence, Kopasz Bálint-duó másodikként zárt a portugálok mögött, de ebben a számban nem lehetett egyenes ágon fináléba kerülni.

"Szerintem jó pályát mentünk, jól le tudtam követni Bence mozgását, ez fontos egy csapathajóban. Nagyon erős volt a szembeszél, ez okozott egy kis nehézséget, mivel nemcsak én imádom a hátszelet, hanem Bence is. Mindenesetre 

biztató volt, amit nyújtottunk."

 - értékelt az olimpiai bajnok Kopasz Bálint.

Tíz döntős egység csütörtökön

Az épek csütörtöki utolsó versenyszámában mix K-2 500 méteren Kurucz Levente, Gazsó Alida Dóra negyedik lett előfutamában, folytatás számukra is a középfutamban.

Para szakágban a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin futamgyőzelemmel bizonyította, hogy túl van makacs sérülésén, készülhet is a KL2 200 méter döntőjére. Férfi VL2-ben Suba Róbert harmadikként zárta az előfutamot, de ez is döntőt érő helyezés. Túlóráznia kellett KL1-ben Pulai Erikának és KL3-ban Molnár Nikolettának is, de a középfutamban ugyancsak mindketten döntőt érő helyen zártak.

Tíz döntős egység csütörtökön

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók