Szenzációs szereplés az olimpiai számokban is

Óriási versenyzéssel nyert az évek óta verhetetlen női négyes, Tótka Sándor pedig a riói bajnokot legyőzve lett Európa legjobbja K-1 200 méteren. Kozák Danuta ezúttal ezüstérmet szerzett, így az olimpiai számokban Magyarország összesen 4 arany-, 2 ezüst-, és egy bronzérmet gyűjtött Poznanban.

Tótka Sándor az Eb-n egyértelműen tokiói éremesélyessé lépett elő K-1 200 méteren azzal, hogy megverte az olimpiai-, és világbajnoki címvédő Liam Heath-t. Kajakosunk jól rajtolt, vezetett a táv elején, és hiába jött nagyon a brit, Tótka visszaverte a támadását, és két századdal előbb futott át a célvonalon.  

Szenzációs szereplés az olimpiai számokban

“Nagyon szeretném megtudni, hogy milyen gyors voltam, hány km/h-val mentem. - monda Tótka Sándor. - Belülről éreztem, hogy jó volt a rajt, sejtettem, vagyis inkább reméltem, hogy elől vagyok. 

Száznál volt egy kis befújás, de ez csak erősített,

hogy jobban kell nyomni. Amikor a végén berúgtam a hajót, és kinéztem jobbra, láttam, hogy elég szoros a verseny, így pár percig csak bámultam a kivetítőt. Végülis az M4 riportere mondta, hogy nyertem.”

Női K-4 500 méteren ismét verhetetlen volt a magyar négyes. A Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású csapathajó, a két évvel ezelőtti Eb-hez hasonlóan, ezúttal is a fehérorosz lányokkal meccselt az aranyért. A mieink hatalmas hajrával, csak az utolsó 10 méteren csúsztak be Khudzenkáék elé.

Szenzációs szereplés az olimpiai számokban

“Ilyenkor jó, hogy erős a hazai mezőny női kajakban, mert egy friss, itt helyben összerakott négyes is tud nyerni” - mondta Csipes Tamara. 

“Izgultam, mert három olyan lány ült mögöttem, akik tényleg nagyon jók - tette hozzá a hajó vezérevezőse, Lucz Dóra. - Ezért volt nagy a felelőségem, hogy ne adjak túl nagy csapást, vagy túl kicsit. De nyugodtan adhattam olyan csapást, amilyet tudtam, mert 

jött a hajó végig alám.”

Kozák Danuta K-1 500 méteren ezúttal is nagyot meccselt Emma Jörgensennel. A 25 éves dán öt éve Rióban második lett Danuta mögött, most végig vezetve nyert, így ötszörös olimpiai bajnokunknak számolnia kell majd vele Tokióban is. A harmadik az ukrán Povkh lett, meglepetésre a két évvel ezelőtti Európa-bajnok fehérorosz Volha Khudzenka csak ötödik lett. 

Szenzációs szereplés az olimpiai számokban

“Nem vagyok igazán elégedett, nem tudtam megcsinálni azt a pályát, amit terveztem. - értékelt a futam után Kozák Danuta. - Kihajtottam magam, de van hiányérzetem, 

az indításaim nem voltak jók,

és a rajt után nagyon a mezőnyben mentem.”

Nem vallott szégyent a rendkívül fiatal Béke Kornél, Varga Ádám-páros K-2 1000 méteren. A mieink csak a németektől kaptak ki nagyobb különbséggel, de a harmadik helyen befutó litván párostól mindössze 15 századmásodperccel maradtak el, végül ötödikek lettek, hasonlóan a C-2 1000 méteren rajtoló Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duóhoz, akik szintén ötödikek lettek.

Szenzációs szereplés az olimpiai számokban

Az olimpiai számokban Magyarország négy arany-, két ezüst-, és egy bronzéremmel zárt, ezzel túlszárnyalva az örök rivális németeket, akik három Európa-bajnoki cím mellé egy ezüstérmet gyűjtöttek. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók