Sportállamtitkárság: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program

A sportért felelős államtitkárság elkészítette a kiemelt sportágfejlesztési program átdolgozott verzióját, amelyet csütörtökön sajtótájékoztatón mutatott be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár. Az eseményen Szakács Bálint, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ügyvezető igazgatója és Kubina Ádám főtitkár is részt vett.

Schmidt Ádám emlékeztetett rá, hogy a hazai sportirányítás új vezetésének júniusi bemutatkozó sajtótájékoztatóján már szó esett ennek a programnak a tervezett átalakításáról, amely mostanra befejeződött, egyeztetve a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB), a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB), valamint az országos sportági szakszövetségekkel.

"Amikor áttekintettük a korábbi programot, akkor úgy véltük, hogy ebben nem csak 16 sportágnak kell szerepelnie, ezért az összes olimpiai sportágat belehelyeztük, mégpedig az ötkarika szellemében öt különböző kategóriába sorolva" - mondta az államtitkár.

Sportállamtitkárság: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program

A program ismertetésekor Schmidt Gábor elmondta, a kidolgozás folyamata alatt legfőbb alapvetéseik azok voltak, hogy a magyar sport legyen jól szervezett, egyénre fókuszáló, tudásalapon folyamatosan megújuló és fenntartható.

A kategóriákba sorolásnál az eddigi eredmények mellett azt is figyelembe vették, hogy egy-egy sportágban milyen lehetőség rejlik abból a szempontból, hogy a következő időszakban a magyar ötkarikás eredményességhez hozzájáruljon.

Az első kategóriába az előzetesen meghatározott szempontoknak megfelelő kiválasztás nyomán azok az olimpiai sportágak kerültek be, "amelyektől struktúrájuk, szakmai működésük, tehetségmenedzselési rendszerük magasfokú kidolgozottságának köszönhetően a következő két olimpián nagy eséllyel érmek szerzése várható". Ebbe a kategóriába a birkózás, a kajak-kenu, az úszás, a vívás, a vízilabda, valamint a korcsolya került be. A második kategóriába a következő két ötkarikás játékokon nagy eséllyel pontszerző sportágak szerepelnek, így az atlétika, a cselgáncs, a kerékpár, a kézilabda, az öttusa, a sportlövészet, a triatlon, valamint a vitorlázás. A harmadik kategóriába további 14 sportág került be, melyeknél a meghatározott szempontok alapján "egyes esetekben" várható pontszerző helyezés a következő két olimpián. A negyedik kategóriába nyolc olyan sportágat osztottak, amelyek a 2028-as olimpiával kezdődő hatéves időszakban (két nyári és két téli játékok) kvóta- és esetleg pontszerzésre lehetnek képesek. Az ötös kategóriában kilenc sportág szerepel, esetükben "az aktuális helyzetük és lehetőségeik alapján szakmailag nem elvárható és nem is elérhető az olimpiai kvalifikáció".

Sportállamtitkárság: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program

Schmidt Ádám arról is beszélt, hogy júniusban megnevezték a céljaik között a bürokrácia csökkentését és a hatékonyság növelését az állami sportirányításban, ennek érdekében új rendszert dolgoztak ki, melyet októberben a kormány elfogadott, és november másodikán az Országgyűlés elé került.

A júniusi "vállalásaik" közül az államtitkár emlékeztetett a 2023. június 30-án lejáró engedélyű TAO-program jövőjének biztosítására. Ezzel kapcsolatban azt mondta, az előkészítési folyamat lezajlott, a szükséges dokumentumokat pedig november 9-én elküldték Brüsszelbe, erre várják az Európai Unió válaszát.

Schmidt Ádám jelezte, hogy a Nemzeti Sportmúzeum esetében azon a véleményen vannak, hogy annak van létjogosultsága, egyben kijelentette, mindent megtesznek azért, hogy a következő esztendő végére már engedélyes tervekkel rendelkezzenek a múzeum ügyében.

Sportállamtitkárság: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményeket közelebb szeretnék vinni a társadalomhoz, ennek első példája a jövő évi atlétikai világbajnokság lesz.

Az előzetesen nem látható, mostanra rendkívülivé váló feladatok között említette meg a vizes létesítmények üzemeltetésének problémáját, és bejelentette, hogy hárommilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a helyzet kezelésére.

Schmidt Ádám az aktuális feladatok között megnevezte a kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek támogatását, ami közlése szerint működik. Emellett rendezni kell a sportolói jutalmakat, mert - mint mondta - a magyar versenyzők kiemelkedően eredményes évet zártak. Ebben az ügyben plusz forrásra volt szükség, de ez megérkezett, így év végéig várhatóan sikerül rendezni az elmaradásokat. A sportakadémiák működtetését illetően november 30-ig tervezik kifizetni a negyedik negyedéves működési támogatást.

Sportállamtitkárság: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program

A magyar sportra fordítható költségvetési összeget firtató kérdésre Schmidt Ádám elmondta, "egzakt számokat még nem tudunk", mert bár a 2023-as költségvetés már korábban elfogadásra került, a jelenlegi világgazdasági helyzet miatt az változni fog.

"Bízzunk benne, hogy olyan feltételrendszert tudunk biztosítani, amelynek köszönhetően az új nemzeti versenysport-fejlesztési program be tudja majd váltani a hozzá fűzött reményeket" - jelentette ki az államtitkár.

Sportállamtitkárság: elkészült a nemzeti versenysport-fejlesztési program

/forrás: MTI/

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók