Olyan volt, mintha filmet nézne

Feldolgozta már, hogy Tokióban ezüstérmet szerzett Varga Ádám, de ehhez az olimpia után heteknek kellett eltelnie. A 21 éves versenyző a következő ciklusban nemcsak egyesben akar jól szerepelni, hanem koncentrálna a négyesre, és Béke Kornéllal az 500 párost is ki akarja próbálni.

Talán senki sem számított előzetesen arra, hogy a férfi kajakegyesek királyszámában, 1000 méteren kettős magyar siker születik a tokiói olimpián, a “tündérmese” mégis megvalósult. Varga Ádám óriási csatában, fantasztikus hajrával verte meg portugál és német riválisát, és szerzett ezüstérmet Kopasz Bálint mögött. A KSI SE versenyzője az Info Rádiónak nyilatkozott Tokióról és arról, hogy milyen tervekkel vág neki a következő olimpiai ciklusnak. 

Olyan volt, mintha filmet nézne

“Ha valaki év elején azt mondja, hogy ezüstérmes leszek K-1 1000 méteren, azt mondtam volna, hogy hazudik - kezdte az interjút Varga Ádám. 

- Még az olimpiai indulásban sem voltam biztos, 

két-három éve az sem tűnt reális célnak, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a dobogóval. Az olimpia után még olyan érzésem volt, mintha egy filmet néznék, vagy álmodtam volna, szerencsére most már feldolgoztam, hogy van egy olimpiai érmem.”

A versenyző nem állt rajthoz szeptemberben a világbajnokságon, a szezon zárásaként az ICF-szuperkupa, meghívásos pénzdíjas versenyen indult az Egyesült Államokban, majd utána néhány napig Oklahomában, illetve Las Vegasban pihent. Ennek ellenére természetesen követte csapattársai szereplését a koppenhágai vb-n.

“Örülök neki, hogy jól szerepelt a csapat még akkor is, ha ez mindenkinek egy olimpia utáni verseny volt, emiatt lehet az, hogy voltak olyan számok, amelyekben egy-egy helyet visszacsúsztunk. Aki kint volt Tokióban, az megszokta a meleget, ehhez képest hirtelen fel kellett menni északra, nehezítette a dolgokat, hogy sapkában, hosszujjúban versenyeztek, ráadásul ők Tokióban voltak csúcsformában, több mint egy hónappal korábban. 

Le a kalappal azok előtt, akik így is edzettek szeptemberig,

és jó eredményeket értek el.”

Olyan volt, mintha filmet nézne

A következő évekre előre tekintve az interjúban Varga Ádám arról is beszélt, hogy várhatóan parázs csatákat fog vívni a válogatókon az olimpiai bajnok Kopasz Bálinttal 1000 egyesben, és abban is bízik, hogy egyre többen veszik fel majd velük a versenyt itthon is.

“A férfi kajak szakágban már most sokkal jobb eredményeket tudtunk elérni, mint az előző olimpián, ha pedig tovább emelkedik az itthoni versenyek színvonala, akkor majd egyre jobb magyar csapathajókat lehet összerakni. 

A következő években a négyes lesz a fő prioritás, 

mert abban számban csak egyetlen esélyünk van kvótát szerezni. Közös érdek, hogy megtaláljuk a legjobb négyest, ha kell, akkor üljünk be, ha nem illünk oda, akkor szálljunk ki, ez kell, hogy a legfontosabb legyen mindenkinek. Abban is bízom, hogy Kornéllal 500 párosban jól fogunk menni, ehhez mindkettőnknek gyorsulni kell egy kicsit, közös tapasztalatunk már van, remélem tudunk majd fejlődni.”

Olyan volt, mintha filmet nézne

A beszélgetés zárásaként Varga Ádám azt mondta, hogy célja egy újabb olimpiai érem megszerzése Párizsban. 

“Ha meg tudom ismételni, amit Tokióban elértem, annak nagyon fogok örülni. Jó lenne legalább két olimpiai érmet szerezni pályafutásom során.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók