Nagyon akarták a sikert, meg is lett az eredménye

Két hölgy vehette kézbe idén az Év női utánpótlás kajakosa díjat: a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia versenyzője, Rugonfalvi-Kiss Janka, valamint a Kis-Duna SE még serdülőkorú versenyzője, Szegedi Angelina lett 2022 legjobbja. A lányok K-2 és K-4 500 méteren is aranyérmesek lettek a szegedi ifjúsági világbajnokságon.

- Egy serdülő korú versenyző miről ábrándozik a szezonrajt előtt?

Szegedi Angelina: Az edzőmmel, Agócs Bencével azt beszéltük meg, hogy szépen felkészülünk és a válogatók eredményeként jó lenne eljutni a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyéig. Ehhez képest sikerült a belgrádi Európa-bajnokságra és a szegedi világbajnokságra is kvalifikálni magam, bekerültem az ifjúsági női négyesbe, ami nem talált idén legyőzőre. 

- Kacifántos volt az idei párválasztása. Hogyan kötött ki Rugonfalvi-Kiss Janka mellett?

SZ.A.: A szezon úgy indult, hogy a honvédos Tölgyesi Flórával futok majd neki a válogatónak, de Flóra sajnos beteg lett, így nem tudtunk csapathajózni. Aztán jött a KSI-s Kiskó Réka, akivel elsőre minden tökéletes volt, a ritmusunk, a mozgásunk abszolút passzolt, ám az első válogató után kiderült, hogy Réka túl sok számot húzna be idénre, így a párost el kellett engednie, így egyértelmű volt, hogy a négyesből választok. Mivel a Rékák vitték az egyeseket, vagyis Kiskó Réka az ötszáz, Nemes Réka az ezer egyest, így Jankával futottunk neki a párosnak, ami a világbajnokság eredménye, vagyis az arany tükrében jó választásnak bizonyult. 

Nagyon akarták a sikert, meg is lett az eredménye

- Mitől jó a párosuk?
SZ.A.: Mindketten nagyon akarjuk a sikert, ez nagyon fontos. A másik pedig, hogy Janka nagyon hamar meg tudta adni azt a csapást, amiben én jól ki tudom evezni magam és jól tudom tolni a hajót. 

- A szegedi világbajnokságon elért két győzelem, a páros és a négyes arany közül tud választani?

SZ.A.: Nem tudnék választani közülük.

- Melyik siker mit adott önnek?

SZ.A.: A négyes azt mutatta meg, hogy milyen egy tökéletes csapathajóban evezni, a páros pedig azt, hogy mit jelent az, hogy minden versenyt az utolsó pillanatig végig kell küzdeni, hiszen van, amikor csak az utolsó pillanatban tudod a javadra fordítani a versenyt. 

Nagyon akarták a sikert, meg is lett az eredménye

- És milyen érzés volt egy ilyen szoros csatát megnyerni a szegedi közönség előtt?

SZ.A.: Felemelő. A szegedi pálya amúgy is a kedvencem, a világ legjobb pályája. Hazai közönség előtt, itt nyerni maga a csoda. 

Míg az év elején Szegedi Angelina az ORV-t tűzte ki célul, Rugonfalvi-Kiss Janka arról ábrándozott, milyen jó lenne a válogatottba bekerülni. Már a téli felkészülés folyamán megérezte, hogy ez az esztendő most más lesz, mint a többi, de legmerészebb álmaiban sem hitte, hogy ilyen eredményes idényt zár majd. 

- Minek köszönhető, hogy ekkorát tudott ugrani idén a korosztályában?

Rugondfalvi-Kiss Janka: Talán annak, hogy tudatosabb lett a felkészülésem, jó ilyen nagy csoportban készülni, jó látni az idősebb versenyzőket, ellesni, eltanulni tőlük dolgokat, amelyek a hasznomra lehetnek. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián nagyon sok tehetséges versenyzővel edzhetek együtt, ez motiváló és minden egyes edzésen húzza is magával az embert. 

Nagyon akarták a sikert, meg is lett az eredménye

- A belgrádi Európa-bajnokság sikerei után Szegeden a világbajnokságon tette teljessé az idényét, a párosban és a négyesben megszerzett aranyéremből melyik adta a többet?

RKJ.: Mindkettő nagyon fontos győzelem volt, jó megélni csapatban, a lányokkal együtt a sikert. Viszont az Angelinával megélt páros döntő egy rendkívül szoros csatában megnyert aranyérmet hozott, ami pályafutásom eddigi legemlékezetesebb győzelme. Az ilyen sikerek nagyon tudják motiválni az embert.

- Már nyakig vannak az őszi felkészülésben, nehezen kezdte el újra a munkát?

RKJ.: Nem, én nagyon szeretem az edzéseket. Amíg jó az idő, addig az edzőink, Gintl Andrea és Beé-Samu Andrea igyekszenek kihasználni az evezési lehetőséget, próbálunk minél többet vízen lenni. Aztán jön a téli munka, az edzőtáborok, amiket szintén nagyon szeretek, hiszen itt érzékelem a leginkább a fejlődést. A felkészülésemet az ősztől dietetikus is segíti, kíváncsian várom, hogy miben és hogyan fejlődök majd a 2023-as idényre. 

Nagyon akarták a sikert, meg is lett az eredménye

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók