Nagy vihart kavart az ICF javaslata

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) igazgatótanácsa kedden arról döntött, hogy javasolja a sportág olimpiai programjának újabb változását a 2024-es párizsi ötkarikás játékokra. Válogatott sportolóink a közösségi oldalakon vitatják a döntést, és kérik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy ne változtassa meg a programot. Az ICF terveivel Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke sem ért egyet.

Az ICF javaslata szerint 2024-től a gyorsasági szakágban 12 helyett, csak 10 versenyszámot rendeznek meg az olimpiai programban. Viszont a szlalom-szakág két úgynevezett extrém szlalom számmal erősödhet, így ebben a szakágban az eddigi négy helyett hat számban hirdethetnek majd bajnokot.

A nemzetközi szövetség döntését több válogatott versenyzőnk is vitatja. Köztük Kozák Danuta is erről írt csütörtökön a Facebookon. Az ötszörös olimpiai bajnok szerint szégyen, hogy az érintettek megkérdezése nélkül hoztak meg egy ilyen fontos döntést. 

“A legnagyobb baj az, hogy az ICF igazgatótanácsának drámai jelentőségű döntését nem előzte meg érdemi egyeztetés. Konkrétan minket sem, és más nemzeti szövetségeket sem kérdezett meg arról senki, hogy elfogadhatónak tartjuk-e az olimpiai program újabb tervezett változtatását, 

ez pedig egy demokratikus szervezetnél elfogadhatatlan

 - mondta Schmidt Gábor. 

Nagy vihart kavart az ICF javaslata

- Tény, hogy a szlalom szakágon belül a mesterségesen létrehozott extrém szlalom népszerűsége alacsony, egyetlen országban sem űzik versenyszerűen, hiszen néhány évvel ezelőtt csak a világversenyek betétfutamaként jött létre. A gyorsasági szakág ugyanakkor erősebb, mint valaha. Több mint száz nemzet vesz részt a világversenyeken, az olimpiai futamok nézettsége magas, a szabályrendszer pedig évtizedek óta objektív. 

Biztos vagyok benne, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) figyelembe veszi ezeket a tényeket, mielőtt megváltoztatná a kajak-kenu sportág ötkarikás programját” - tette hozzá a sportág elnöke.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók