“Most Petya lesz az űzött vad”

A 2021-es év férfi parasportolója, Kiss Péter Pál, és edzője, Pruzsina István volt az M4 Sporthíradó vendége. Tokiói aranyérmesünk arról beszélt, hogy szeretne mindig példaképként viselkedni, trénere pedig elmondta, hogy tanítványa pályafutásában még három-négy paralimpia benne lehet, de nehéz dolga lesz, mert tavalyi sikerei miatt mostantól ő lesz az “űzött vad” a mezőnyben.

Edző és tanítványa a beszélgetés elején felelevenítette, hogy több mint hat évnyi közös munkájuk van a 2021-ben elért eredményeikben. Kiss Péter Pál tavaly megcsinálta a mesterhármast, a tokiói paralimpiai mellett aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is, ezeknek megkoronázásaként pedig az év sportolójának is megválasztották.

“Most Petya lesz az űzött vad”

“Nyolc évesen jött a betegség, ami miatt kerekesszékbe kényszerültem, előtte még nem sportoltam tudatosan, de mozgékony gyerek voltam. - mesélte Kiss Péter Pál. - A Mozgásjavító Intézetben az első évben csak úsztam, a második évben, amikor már sportosabb volt az alakom, akkor figyelt fel rám István. 

A kajakozásban azonnal megtetszett az, hogy a szabadban lehet űzni,

így gyorsan sportágat váltottam.”

“A Mozgásjavítós csoportban ő volt az egyetlen, aki nagyon ráérzett a kajakos mozgásra, a közös munka során pedig gyorsan kiderült, hogy szorgalmas és tudatos. - mesélte most 18 éves tanítványáról Pruzsina István. - Akkor láttam, hogy ebből komoly eredmény is kisülhet, amikor 2019 tavaszán beállt a felnőttek közé edzeni, és hamarosan kezdte őket lehagyni.”

“Most Petya lesz az űzött vad”

A kajak-kenu sportág első paralimpiai bajnoka az év legfontosabb versenyén, a paralimpián látszólag simán nyert, de a Tokiót megelőző hetei nagyon nehezen teltek. Egy könyöksérülés miatt hetekig nem tudott evezni, biciklis ergométer segítségével próbálta tartani a formáját, majd amikor már úgy nézett ki, hogy minden rendben van, akkor egy nappal a verseny előtt ismét megfájdult a sérült testrésze. 

“Mentálisan nagyon nehéz állapotban kellett kimennem Tokióba.

Próbáltuk enyhíteni a fájdalmat az összes legális eszközzel, a döntő előtt a bemelegítést is hanyagoltuk, hogy ne előtte fájduljon meg a könyököm, hanem inkább közben.” - tette hozzá a paralimpiai győztes, akinek győzelme a világbajnokságon sem volt szeptemberben zökkenőmentes, mert akkor meg a kontaktlencséje csúszott el a helyéről. Így a versenyző a döntő alatt attól tartott, hogy a végén nem a saját pályáján fog befutni, ami azonnali kizárással sújtanak a bírák. 

“Most Petya lesz az űzött vad”

A 2021-es év férfi parasportolója arról is beszélt, hogy a tavalyi sikerei után sokan tartják őt példaképnek, és ennek a mindennapokban igyekszik is megfelelni.

“Szeretnék úgy viselkedni, hogy valódi példakép lehessek. 

Néha megerősítenek abban, hogy jó úton járok. Például a tornász Berki Krisztián az egyik fotóm alá az Instagramon kommentben azt írta, és aztán szóban is megerősítette, hogy még neki is példaképe vagyok, ami nagyon jó érzés volt.”

Kiss Péter Pál csak májusban lesz 19 éves, így még hosszú és eredményes pályafutás állhat előtte. Edzője szerinte akár még három vagy négy paralimpiai cikluson keresztül ott lehet a legjobbak között. 

“Most Petya lesz az űzött vad”

“Van annyira kitartó, és tud annyira előre gondolkodni, hogy meg fogja tudni csinálni.  Az viszont biztos, hogy nehéz lesz, mert most ő lesz az űzött vad, a skalpjára fognak pályázni a többiek.” - tette hozzá Pruzsina István. 

A Kiss Péter Pállal és edzőjével folytatott teljes beszélgetés ide kattintva elérhető. 

“Most Petya lesz az űzött vad”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók