Most még K-1, de később lehet csak K1

Saját szavaival élve „feltunningolta” a 200 egyesét Balaska Márk. A Budapesti Honvéd SE kétszeres világbajnok sprintere ennek ellenére próbálja reálisan látni helyzetét. Mivel a következő években a sprintszámok háttérbe szorulnak, a 24 éves sportoló más sportágak felé is kacsingat, sőt az is felmerült, hogy külföldön folytassa a kajakozást. Egyelőre viszont csak és kizárólag arra törekszik, hogy nemzetközi versenyen dobogóra állhasson 2021-ben, hiszen tavaly a kelleténél jobban kiengedett.

"Bevallom őszintén 100%-osan elengedtem a tavalyi évet. – kezdte Balaska Márk. -  Mikor bemondták, hogy nem lesz olimpia, sokkal jobban visszavettem, amiért meg is kaptam a magamét a szövetségi kapitánytól, hozzáteszem teljesen jogosan. Egyszerűen nem találtam a motivációt. Így is minden nap edzettem, de csak olyan 60%-os formában voltam tavaly. November óta viszont kőkeményen odateszem magam és szeretném a maximumot kihozni ebből az évből.”

A Budapesti Honvéd SE kétszeres világbajnok sprintere Pál Zoltán irányításával végezte el a felkészülést, ami után bizakodó az idei évre nézve. 

„Dél-Afrikában egy brutál jól sikerült edzőtáborban voltunk. Pál Zolival teljesen összeraktuk a pályát, annyira, hogy pont múlt héten mentem egy 200 métert és azt mondta, hogy

 soha nem látott még így 200 egyest menni.

 Hogy ez mire lesz elég nem tudom, teher viszont nincs rajtam, ebben az évben nekem az a fontos, hogy legyen egy nemzetközi dobogóm.”

Jövő héten ő is elindul K-1 200 méteren a pótkvalifikációs válogatón Szegeden. Addig még egy hét van hátra, amely alatt a 24 éves sprinter leginkább a regenerációra helyezi a hangsúlyt.

Most még K-1, de később lehet csak K1

 

„Korábban, amikor azt mondta az edző, hogy pihenő, akkor is volt egy olyan érzésem, hogy ha valamit nem csinálok, akkor ki fogok kapni. Pedig pont akkor kellene behúznom a féket és kikapcsolódni. Igyekszem elterelni a gondolataimat az edzésről, hétfőtől pedig már kezdek versenyhangulatba rázódni. Egy-két rajtgépes gyakorlat még lesz, aztán odaállok.” 

A hazai mezőnyből Csizmadia Kolost és Apagyi Leventét emelte ki legfőbb riválisainak a mostani válogatóra, de az olimpia szempontjából a Hüvös Viktor-féle K-4 500 méteres egység tagjait is megemlítette, akik szintén erősek 200 méteren. Éppen ezért másra helyezi a fő hangsúlyt.

„Nekem az Európa-bajnokság most az elsődleges cél.

 K-2 200 méteren Kolossal nagyon jól megyünk, sőt ki merem jelenteni, esélyesek vagyunk. A világbajnokságon kacsingatok egy 500 páros felé is. Nem engedtem el az olimpiát, de számomra ez egy hatalmas kérdőjel. Ezer egyesben most két hajónk is lesz, és nagyon jók az ezer egyeseink a szövetség pedig az eredményességet fogja nézni. Sprintben nagyon ritka az, hogy te megnyerj négy darab versenyt tisztán, ami után azt mondják, hogy éremesélyes vagy 200 egyesben az olimpián.”

Most még K-1, de később lehet csak K1

 

Mint ismert a K-1 200 méter Tokió után kikerül az olimpiai programból. Balaska Márk úgy érzi, egyre inkább ellehetetlenítik a sprintversenyzőket, éppen ezért nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben sportágat váltson. Lehetősége van bőven, hiszen tavaly harmadik lett a jet-ski magyar bajnokságon, valamint a küzdősportok is nagyon érdeklik.

„Kilenc éve bokszolok már, ráadásul télen bele is vettük az edzésmunkába. Igyekszem ott is építgetni a karrieremet, K1 szabályrendszerben próbálkozom. 

Minden álmom, hogy két sportágban is világbajnok legyek.

 Persze nagyon remélem, hogy nem nyírják ki a kajak-kenu sprintszámokat, hiszen most is mindent beleadtam a felkészülés során.” – mondta a kétszeres világbajnok, aki kendőzetlen őszinteséggel egy másik lehetőséget is felvetett a jövőre nézve.

„Az is elképzelhető, hogy elmegyek külföldre. Kaptam már lehetőséget olyan helyről, ahol mások a feltételek. Mi magyarok nagyon erősek vagyunk, mert egy hazai válogató az felér egy nemzetközi versennyel, de ahhoz képest amennyit dolgozunk, úgy érzem, nem vagyunk eléggé megbecsülve.” – zárta Balaska Márk.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók