Mindent a négyesnek rendel alá Csizmadia Kolos

A kétszáz egyesben olimpiai negyedik kajakos karrierjében komoly változások történtek Tokió óta. Klubot váltott, új közegben készül, de a legfontosabb, hogy egyéni sprinterből csapathajós ötszázassá vált. Tavaly oszlopos tagja volt a férfi kajak négyesnek, és idén is mindent erre a számra, illetve a kvótaszerzésre tesz fel.

Kolos azonban még mielőtt belevágott volna a felkészülés egy újabb fázisába, Ausztriában töltődött fel, ahol barátai társaságában pihent néhány napot.

„Schladmingban voltunk négy napot egy lényegében baráti nyaraláson. – kezdte az olimpiai negyedik helyezett kajakos. – A barátaim síeltek és snowboardoztak én pedig eközben futottam és kondiztam. Minden évben igyekszem kicsit megtörni ezt a monoton időszakot. Igaz ritkán utazom hidegebb hegyvidéki helyekre, de nagyon élveztem.”

Mindent a négyesnek rendel alá Csizmadia Kolos

Mivel Tokió után addigi fő száma, vagyis a kétszáz egyes lekerült az olimpiai programról, a 27 éves kajakos új alapokra helyezte a karrierjét. Célja volt, hogy bekerüljön a négyesbe, ám ehhez klasszikus egyes sprinterből, csapathajós ötszázassá kellett válnia, ami nem könnyű feladat.

„A legnehezebb része nem is a fizikai, sokkal inkább a mentális része volt. Csapatembernek kell lennem, le kell vetkőzni azt az egót, amit az elmúlt években egyesben felépítettem. A négyes egy technikás szám, talán az egyik legnehezebb és legösszetettebb. De megvannak a pozitívumai is, például a teher többfelé oszlik. Érdekes tapasztalás volt ez nekem, de élveztem.”

Mindent a négyesnek rendel alá Csizmadia Kolos

A nyáron klubot is váltott, augusztus óta a Budapesti Honvéd Sportegyesület színeiben versenyez. A felkészülésében is akadt változás a korábbi évekhez képest. Továbbra is Pál Zoltán az edzője, de becsatlakozott a Hüvös Viktor vezette „Kicsi Team” munkájába, ahol Tótka Sándorral Nádas Bencével és Kuli Istvánnal is együtt készül. 

„A négyes miatt edzünk együtt, építjük a csapatszellemet. Jól halad a munka és jó esik az is, hogy új ingereket kapok. Élvezem, hogy egy olyan csapat része vagyok, amely egy célért küzd. Tádéval (Pál Zoltán – a szerk.) most heti kétszer edzek, továbbra is mögöttem áll, folyamatosan egyeztetünk az elvégzett munkáról, csak most úgymond kapott egy kis szabadságot.”

Mindent a négyesnek rendel alá Csizmadia Kolos

Kolos összességében pozitívan látja az előző évet, hiszen párosban Kuli Istvánnal válogatót is tudtak nyerni, és a négyes második beülőjében is biztos helye volt. 

„Az őszi sevillai négyespróbákon is fixen a második helyen ültem. A méretemből és súlyomból adódóan nem feltétlenül ez az ideális, de ennek ellenére is sikerült kikajakozni magunkat, úgyhogy valószínűleg ez már így is marad.”

Persze a vb-n induló négyes összeállítása még nem ismert, a nemzetközi élmezőny roppant sűrű, a kvótaszerzés érdekében pedig a lehető legerősebb egységet kell elindítani. 

Mindent a négyesnek rendel alá Csizmadia Kolos

„Elég szigorúan és reálisan tekintünk erre a számra. Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal is folyamatosan sakkozgatunk, mert a világbajnokságon 

egyetlen századmásodpercet sem adhatunk az ellenfeleknek. 

Ennek megfelelően idén én is csak és kizárólag a négyesre fókuszálok.” - zárta Csizmadia Kolos, aki Hüvös Viktor csapatával, valamint Pál Zoltánnal jövő héten utazik Dél-Afrikába melegvízi edzőtáborba.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók