Mégse

Mindenki kiállta a próbát

Kalandos körülmények között zajlott le az idei Hervis Balaton-átevezés. A zuhogó eső, és a hullámzás próbára tette a résztvevőket, egy órára a futamot le is kellett állítani a másodfokú viharjelzés miatt, ennek ellenére mindenki épségben ért partra. A kilenc kilométeres távon a legjobb időt egy evezős nyolcas teljesítette, ők alig több, mint 33 perc alatt célba értek.

Hír

Az ötpróba résztvevőivel együtt több mint 3000-en evezték vasárnap át a Balatont Fonyód és Badacsony között oda-vissza. A nevezést egy héttel a futam előtt azért kellett lezárni, mert a szervezők, és a vízimentők ennél több sportembernek nem szavatolhatták volna a biztonságát az átkelés során. 

 

Mindenki kiállta a próbát

 

A szeles, esős időjárás így is próbára tette a verseny rendezőit. Az eredeti tervek szerint a távnak nekivágni reggel 9, és 13 óra között lehetett volna folyamatosan, 11.15-kor azonban az erősödő hullámzás, és a zuhogó eső miatt egy órára fel kellett függeszteni a futamot, akik még csak útban voltak Badacsony felé, őket a rendezők visszafordították, így sokan kétszer is rajthoz álltak Fonyódnál. 

“Nem vagyok ijedős típus, de voltak nehéz pillanatok ma, az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk - mondta a futam végén Berényi Péter, a Hervis Balaton-átevezés főszervezője. - Volt néhány olyan résztvevő, akinek segítséget kellett nyújtanunk a vízen az erős hullámzás miatt, de mindenki épségben a partra ért. Idén a kaland megvolt, szerintem az indulók azzal a jó élménnyel térhetnek haza, hogy teljesítették a kihívást.”

Tavaly egy tengeri kajakpárosban evezte le a kilenc kilométeres távot Schmidt Gábor, idén egy jóval keskenyebb egyes kajakkal vágott neki a tónak. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint egyáltalán nem baj, hogy ezúttal más arcát mutatta a Balaton. 

 

Mindenki kiállta a próbát

 

“A tavalyi egy igazi örömevezés volt a napsütésben, a tükörsima vízen, ez pedig inkább egy kihívásokkal teli átkelés volt, ami szintén nagyon jó játék - tette hozzá Schmidt Gábor. - Bárkivel beszéltem, mindenki élvezte. Az átevezőknek minden évben egy másik arcát mutatja a Balaton, éppen ezért érdemes újra és újra eljönni.”

Túrakenuban teljesítette a távot Révész Máriusz aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, a hatfős legénységnek az egyik fia is tagja volt. A politikus szerint a Balaton-Átevezés sikere is azt bizonyítja, hogy a szabadidősport évről-évre több embert vonz Magyarországon.

“Ha még négy-öt hasonló rendezvényt tudnánk szervezni az országban, mondjuk például a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon, a Szigetközben, vagy a Ráckevei-Dunán, akkor a futóversenyekhez hasonlóan az ilyen vízi eseményeknek is kialakulna egy nagyon komoly kultúrája. Ettől megsokszorozódna a mezőny, ez pedig visszahatna a vízitúrázás népszerűségére, és az amúgy is rendkívül sikeres magyar kajak-kenu sportra.”  

 

Mindenki kiállta a próbát

 

A Hervis Balaton-átevezésen idén is több korábbi olimpiai, és világbajnok sportoló szállt vízre. A háromszoros ötkarikás aranyérmes Storcz Botond kétszer is leevezte a távot, először kajak vegyes-párosban rajtolt, majd indiánkenuban is kipróbálta a hullámokat. A szintén háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella pedig a világbajnok Hegedűs Róberttel párosban nyert a kajak vegyespárosok között. A mezőnyben rajtuk kívül ott volt a szintén olimpia bajnok Novák Ferenc, és Dombi Rudolf, Hüttner Csaba szövetségi kapitány, valamint a maraton világbajnok Bara Alexandra is, aki párjával második lett a kategóriájában Szabó Gabiék mögött. 

 

Mindenki kiállta a próbát