Minden szombati döntőben lesz magyar egység

A legtöbb magyar hajó már a délelőtti futamokból biztosította helyét a döntőkben, a délután érdekelt egységek közül is továbbjutott végül mind a négy, így szombaton az összes fináléban lesz kiért szorítanunk. Hibátlanul mutatkozott be a női kajaknégyes és Csipes Tamara is egyesben.

A második versenynapon a csütörtökihez képest alacsonyabb, 15 fok körüli hőmérséklet és előbb enyhe jobbos oldalszél, majd szembeszél fogadta a sportolókat a Bagsvaerd-tavon.

A délelőtt programban kilenc szám közül egyedül férfi K-1 200 méteren nem volt lehetőség egyből a döntőbe kerülni, mert ugyan a 2024-es párizsi olimpián a sprinterek már nem mutathatják meg magukat, a legrövidebb táv versenye továbbra is népszerű a versenyzők körében, ezt a mezőny nagysága is alátámasztja. A Tokióban negyedik Csizmadia Kolos ezzel együtt már az előfutamban "odatette" magát, remek tempóban haladt, majd a hajó berúgását is gyakorolta, az olasz Andrea di Liberto mögött második helyen célba érve készülhetett a középfutamra. 

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

Aztán délután, immár esőben, sikerült még előrébb lépnie Kolosnak, miután megnyerte a középdöntőt. 

"A végén éreztem, hogy megvan a futamgyőzelem, ezért kicsit ki is engedtem. 

Szeretnék érmet szerezni a döntőben,

nagyon régóta várok erre és régóta dolgozok ezért." - mondta az Angyalföldi VSE kajakosa.

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

A győriek párosban világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, olimpiai ötödik kenusa, Balla Virág délelőtt, C-1 200 méteren az előfutamban lemaradt az egyenes ági továbbjutásról, de délután sikerült javítania. Végig jó tempóban lapátolt, végül a kanadai Katie Vincent mögött beérve, második helyével biztosította a helyét a legjobbak között.

"Nagyon izgultam, hogy sikerül-e bejutnom a döntőbe. A rajtom gyenge volt, de a végén még rágyorsítottam, és láttam, hogy benne vagyok az első háromban." - nyilatkozott Balla Virág az MTI-nek, aki a folytatást illetően nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

Férfi K-2 500 méteren - amely régi-új szám lesz a 2024-es párizsi olimpián - a győriek duója, az egyesben ötkarikás bajnok Kopasz Bálint és Erdőssy Csaba délelőtt lemaradt az első helyről, ezzel az egyenes ági továbbjutásról is, de délután javítani tudott. A középfutamban nagy volt a csata a három továbbjutó pozícióért, de a magyarok kicsit kiemelkedtek a mezőnyből, győzelmükkel ott vannak a fináléban.

Női C-1 500 méteren délelőtt még nem jutott tovább, viszont délután remekül teljesített, és középfutamgyőztesként került a fináléba a szegediek mindössze 16 éves tehetsége, Kiss Ágnes, aki élete első felnőtt világversenyén szerepel. 

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

"Az előfutamom nem sikerült túl jól, így 

egyáltalán nem számítottam arra, hogy itt győzni tudok

- mondta a fiatal versenyző, hozzátéve, hogy a fináléra nem tűz ki maga elé konkrét célt, csupán annyit, hogy szeretne egy nagyon jó pályát menni.

K-1 500 méteren Csipes Tamara friss olimpiai ezüstérmesként fölényesen nyerte az előfutamát, pedig nem alakultak számára ideálisan a rajt előtti percek.

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

"Csak arra koncentráltam, hogy végig tudjak menni. A júniusi Európa-bajnokságon használhattunk széldzsekit, és én most is ebben akartam evezni, mert nagyon hideg van, de a stégről visszaküldtek, hogy vegyem le. Így az átlagos 20-25 perc helyett most mindössze 12 percem maradt a bemelegítésre ebben a hidegben, és 

így nem volt jó végigjönni"

- mondta a parton a Honvéd klasszisa. 

Ebben a számban vasárnap rendezik majd a döntőt, csakúgy mint a két kenus számban, férfi C-2 500 méteren és női C-2 200-on, amelyekben egyformán az első három hely ért finálét. Előbbiben a két éve, Szegeden vb-ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó óriási csatában második lett spanyol riválisa mögött. A magyarok nagyon kihajtották magukat, a partra szállás után percekig tartott, mire nyilatkozni tudtak.

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

"Azt hittük, hogy sokkal könnyebb lesz ez az előfutam. Nem mentünk jól, ennél az elmúlt hetekben még egy edzés után, fáradtan is jobban teljesítettünk. Részemről ez talán annak tudható be, hogy az elmúlt napokban nem alszom jól. Remélem, ez változik és a döntőben már jobbak leszünk" - mondta Hajdu Jonatán. 

Bragato Giada és Nagy Bianka kettőse ugyancsak másodikként ért be a 200 méteres versenyben - őket a kubaiak előzték meg -, így szintén készülhet a vasárnapi végjátékra.

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

Még a délelőtti program slusszpoénja volt a 2015 óta minden világversenyen verhetetlen, többszörös olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címvédő magyar női négyes bemutatkozása. 

A tokiói játékokhoz képest annyi változás történt az egységben, hogy a betegsége miatt a vb-t kihagyó Bodonyi Dóra helyére Gazsó Dóra került a negyedik beülőbe, de számára sem ismeretlen a négyes szereplés, miután két éve, a szegedi vb-diadal során ő volt a hajó vezérevezőse.

Viszont csak az összeállítás módosult a nyári, ötkarikás játékokhoz képest, a taktika viszont nem: a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Gazsó Dorka összeállítású egység ugyanúgy az utolsó 200 méteren nyerte meg előfutamát, mint tette azt a japán fővárosban, és ezúttal is a fehéroroszok értek be mögöttük másodikként.

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

"Szokás szerint az elejét egy kicsit nyújtósabbra vettük és a táv felénél indítottunk, de azért ezúttal 

viszonylag kényelmes volt a tempó" 

- értékelt Kárász Anna, akinek ez az egy száma van a vb-n. - "Nem bánom, hogy nem kell sok futamot mennem, mert nagyon hideg van. Ezzel együtt jó volt végre rajthoz állni, hiszen már kedd óta itt vagyunk."

A két hete még a portugáliai utánpótlás világbajnokságon remeklő Gazsó elárulta: még soha nem ült a negyedik beülőben, de hamar hozzászokott.

"Nagyon örülök, hogy 

olimpiai bajnokokkal ülhetek egy hajóban, 

nagy megtiszteltetés" - fogalmazott.

A szolnoki Gál Péter négyesben már vízre szállt csütörtökön a Bagsvaerd-tavon, pénteken pedig K-1 500 méteren mutatkozott be. Az első pálya - akárcsak riválisainak - a bemelegítést szolgálta, miután a népes mezőny miatt itt nem lehet egyből a döntőbe kerülni. Gál Péter akit tavaly kocogás közben elütött egy autó, súlyos sérüléseket szenvedett, csak idén tért vissza a válogatottba - második helyen ért be a cseh Jakub Zavrel mögött, és szombaton folytatja a középfutamban. 

Minden szombati döntőben lesz magyar egység

A dunaújvárosi Kiss Balázs negyedik lett a kenu egyesek 500 méteres küzdelmének második előfutamában, így Gálhoz hasonlóan rá is vár még egy középfutam szombaton délután.

A nap egyetlen olyan parakenu döntőjében, amelyben rajthoz állt magyar versenyző, a VL2-es kategóriában, Suba Róbert a hetedik helyet szerezte meg. 

Minden szombati döntőben lesz magyar egység
Minden szombati döntőben lesz magyar egység

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók