Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

Magyarország 16 arany-, 3 ezüst-, és 2 bronzéremmel a legeredményesebb nemzetként zárta a poznani Ifjúsági és U23 Európa-bajnokságot. Korábban ilyen jó szereplésre nem volt példa a sportág történetében. A csapat mellett, Kurucz Levente is egyedülálló tettet hajtott végre, hiszen ifi egyesben 1000, 500 és 200 méteren is Európa-bajnok lett. A zárónapon Fojt Sára, Ujfalvi Laura és Kiss Ágnes is duplázni tudott, Makrai Csaba és ifj. Foltán László szövetségi kapitányok is érthetően büszkék az elmúlt négy napban látottakra.

Kurucz Levente nevét ezen a hétvégén Európa szerte mindenki megjegyezte, aki Poznanban járt. Sári Nándor kajakos tanítványa azok után, hogy szombaton K-1 1000 méteren meggyőző fölénnyel nyert, ma délelőtt 500-on, délután pedig 200-on sem volt jobb nála, így háromszoros ifjúsági Európa-bajnokként térhet haza. Nem túlzás azt állítani, hogy a jövő egyik nagy reménysége.

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

Azonban nem csak ő rá lehettünk büszkék vasárnap kajak szakágban. A szintén ifi korosztályban versenyző Fojt Sára és Ujfalvi Laura nyakába is két aranyérmet akasztottak a zárónapon. Egyesben előbbi 500-on, utóbbi 200-on győzött. A két lány K-2 500 méteren egyesítette az erejét, amelynek eredménye egy újabb Európa-bajnoki cím lett, hat tizedet verve az ezüstérmes szlovákokra.

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

Nagy győzelmet aratott a K-4 500-as női ifi egységünk is. A Kiskó Réka, Máró Anna, Dráviczki Dóra, Tóth Diána összeállítású egység 1:35.630-al nyert, több mint egy másodperccel megelőzve a második német hajót. A fiúk is felállhattak a dobogóra, Kövesdi Patrik, Mizsér Márk, Hidvégi Hunor, Keller Gergő négyese harmadik lett.

U23-ban Gazsó Alida Dóra jó három másodperces előnnyel nyerte meg az 500 egyest, újfent bizonyítva klasszisát. Kétszázon Orosz Adrienn is Európa-bajnok lett, a döntőben szoros csatában, kevesebb mint két tizedmásodperccel előzte meg ezüstérmes dán riválisát. A férfiaknál ötszázon Erdőssy Csaba ötödik, kétszázon pedig Nikodém Patrik 14. lett. 

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

Ugyanebben a korosztályban női K-2 500 méteren Bakó Olga, Biben Karina a dobogó második fokára állhatott fel. Az egység a négyes pályáról rajtolva a lengyelekkel volt nagy csatában, ám a hazaiak végül három tizedmásodperccel jobbnak bizonyultak. Hozzájuk hasonlóan a női négyes is ezüstérmes lett, Kőhalmi Emese, Pupp Noémi, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka összeállítású egység mindössze 112 ezredmásodperccel maradt le az ezt a számot is megnyerő lengyelektől. Kajakosaink összesen 11 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel zárták az Eb-t.

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

„Maximálisan elégedett vagyok az eredményekkel, mindenki igyekezett tudása legjavát nyújtani. – kezdte Eb-értékelőjét Makrai Csaba kajak utánpótlás szövetségi kapitány. - Azokra is büszke vagyok, akiknek ezúttal nem sikerült az éremszerzés. Kurucz Leventét mindenképpen ki kell emelnem, őszintén szólva, 

nem emlékszem, hogy bárki korábban ilyen teljesítményt tudott volna nyújtani. 

Jó úton halad a céljai felé, de ez egy fejlődési folyamat, egyelőre a világbajnokságig kell előre tekintenie. Fojt Sára és Ujfalvi Laura is minden dicséretet megérdemel, hiszen egyaránt két aranyat szereztek. Orosz Adrienn remekelt 200 egyesben, Erdőssy Csaba pedig bár ötödik lett 500-on, sokáig az élen harcolt, kicsivel maradt le a dobogótól. Elégedett vagyok a gyerekekkel és az edzőkkel is, jó formában érkeztünk ide, és boldogan megyünk haza, hogy aztán reménykedjünk egy hasonlóan sikeres világbajnokságban.”

Kenuban is záporoztak az érmek vasárnap. Ebben a szakágban is lett egy duplázónk; az ifik között versenyző Kiss Ágnes, délelőtt 500 egyesben 2:07.380-al nyert, egy másodpercet verve a mögötte célba érő orosz lányra. A szegedi kenus délután C-2 200 méteres Csorba Zsófiával is a dobogó tetején ünnepelhetett.

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

Ifjúsági C-2 500 méteren simán győzött a Gönczöl Laura, Opavszky Réka-egység is. A már jól összeszokott páros egyedüliként ért be két percen belüli idővel, a második spanyol hajónak közel két másodpercet adtak. Női C-1 200 méteren Seres Fanni második lett, míg a férfiaknál Rumi Gergő, Molnár Csanád-páros a szombati ezres bronzérem után, vasárnap 500-on hatodik lett.

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

U23-ban C-1 200 méteren, Horányi Dóra állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az olimpiai kerettag szoros csatában, 18 századmásodperccel előzte meg ezüstérmes grúz ellenfelét. C-2 500 méteren is magyar győzelem született, itt a Bragato Giada, Nagy Bianka egység nyert. 

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

 

Ebben a korosztályban még Molnár Csenge előbb C-1 500-on ötödik, majd C-2 200 méteren Molnár Rebekával hatodik lett. A fiúknál C-2 500 méteren Kollár Kristóf, Hodován Dávid a hetedik helyen csapott a célba. A kenus csapat összesen öt arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az Eb-n, amivel érthető módon ifj. Foltán László kenu utánpótlás szövetségi kapitány is elégedett lehet.

„Az előfutamok alapján a döntőket már bizakodóan vártuk. Reálisan nézve, a fiúknál kenu egyesben elsősorban a döntő volt a célkitűzés. Ahol ez nem sikerült ott is leszűrtem a tanulságokat. Nagyon büszke vagyok a Rumi Gergő Molnár Csanád-párosra, akik 110%-ot adtak ki magukból 1000 méteren és bronzérmet szereztek. Ötszázon is teljesítették időben, amit kitűztünk, de Európa most gyorsabb volt. A lányok bearanyozták a napomat, három olimpiai és további két vb-számban is nyertek. Kiss Ágnes 16 évesen immár kétszeres ifi Európa-bajnok, de Horányi Dóra és Gönczöl Lauráék teljesítménye is meggyőző volt. Nagy Biankáék pedig egy gyengébb rajt után is képesek voltak győzni, így még édesebb a siker. Seres Fanni második helye is egy megnyert ezüstérem. Látható, hogy 

elindult egy fejlődési folyamat kenuban, de nem szabad hátra dőlni egy percig sem, dolgozunk tovább.” 

– értékelt a kapitány.

Minden idők legeredményesebb ifi, U23 Eb-je

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók