Megújult a Közép-Duna 15 vízitúra megállóhelye

Elkészült Budapest és Pest-megye 15 vízitúra megállóhelye 799 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós forrásból Szobtól Dömsödig, a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében. Erről beszélt a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Schmidt Gábor, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója, Baráth Gergely, valamint Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden Budapesten, online sajtótájékoztatón.

A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, 

új szabadidős csoportok formálódhatnak

 - mondta Schmidt Gábor, aki hozzátette, hogy a vízi turizmust érintő más túrázási módokhoz, így például a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak, amiben az önkormányzatok, és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is fontos partnere a szövetségnek.

Ismertette, hogy több helyszínen infrastrukturális fejlesztések történtek, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését. 

Schmidt Gábor a projektzáró eseményen arról is beszélt, hogy a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba. A megújult vízitúra pontok: Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a 13. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve, Dömsöd. Kiemelten kezelték a váci megállót, az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A másik kiemelt pont a Római-part.

Megújult a Közép-Duna 15 vízitúra megállóhelye

 

A Duna mellett várják az érdeklődőket a többi projektben létrejött új útvonalakon; többek között a Felső-Tiszán, az Alsó-Tiszán, a Körösökön, és a Balatonon is, a túrák megtervezéséhez a viziturapont.hu oldal nyújt segítséget - mondta.

A sportág első embere megemlítette, hogy az MKKSZ gőzerővel készül a júliusi olimpiára, de közben nagy energiát fordít a vízitúrázás széles körű elterjesztésére, az ország természeti és kulturális kincseinek megismertetésére is.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a szövetségnek az ország minden területén van pályázata, 

57 megújult megállóhelyet már átadtak.

Rámutatott: nincs életkorhoz kötve, hogy ki mikor szállhat a vízre, ez az a sport, amit bármikor el lehet kezdeni. A vízi túrázás élményével a szövetség táboraiban minden évben több ezer gyermek ismerkedik meg.

Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője kérdésre közölte: a jelenlegi uniós ciklusban ezen a fejlesztési projekten kívül nagyjából 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte. Reményét fejezte ki, hogy az új ciklusban is történnek majd újabb fejlesztések. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók